ترکیب شیمیایی و فراسنجه‌های تولید گاز تفاله گوجه فرنگی سیلو شده با تفاله چغندرقند و تلقیح باکتریایی و تاثیر آن بر عملکرد بره‌های پرواری مغانی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته کارشناسی ارشد تغذیه دام، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس

2 استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس.

3 استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس

چکیده

این پژوهش به‌منظور بررسی ترکیب شیمیایی و فراسنجه‌های تولید گاز تفاله گوجه فرنگی سیلو شده با تفاله چغندرقند (5 و 10 درصد وزن تفاله گوجه فرنگی) و تلقیح باکتریایی (لاکتوباسیلوس پلانتاروم ، 1 میلی‌گرم به ازای هر کیلوگرم علوفه‌ی تازه) و تاثیر آن بر عملکرد بره‌های پرواری مغانی انجام گرفت. آزمایش پرواری با 25 راس بره نر مغانی به‌مدت 70 روز انجام شد. بره‌ها به‌طور تصادفی به پنج گروه تقسیم شده و هر گروه یکی از تیمارهای شاهد، جیره بدون سیلاژ تفاله گوجه فرنگی (تیمار 1)، جیره حاوی سیلاژ تفاله گوجه فرنگی + 5 درصد تفاله خشک چغندرقند (تیمار 2)، جیره حاوی سیلاژ تفاله گوجه فرنگی + 10 درصد تفاله خشک چغندرقند (تیمار 3)، جیره حاوی سیلاژ تفاله گوجه فرنگی + 5 درصد تفاله خشک چغندرقند با تلقیح باکتریایی (تیمار4) و جیره حاوی سیلاژ تفاله گوجه فرنگی + 10 درصد تفاله خشک چغندرقند با تلقیح باکتریایی (تیمار 5) را دریافت کردند. مقدار پتانسیل تولید گاز، قابلیت هضم ماده آلی، انرژی قابل متابولیسم و اسیدهای چرب کوتاه زنجیر در تفاله گوجه فرنگی سیلو شده با 10 درصد تفاله خشک چغندر قند و تلقیح باکتریایی بیشتر از شاهد بود. مقدار خوراک مصرفی و ضریب تبدیل خوراک در تیمار شاهد بیشتر از سایر تیمارها بود. تفاله گوجه فرنگی سیلو شده با تفاله چغندر قند باعث کاهش هزینه خوراک مصرفی روزانه و به‌دنبال آن افزایش مقدار سود روزانه شد. در مجموع، استفاده از تفاله گوجه فرنگی سیلوشده با 10 درصد تفاله چغندرقند در جیره بره‌های پرواری پیشنهاد می‌گردد.

کلیدواژه‌ها


برزمینی، ح. (1393). تأثیر افزودن تفاله چغندرقند و تفاله خشک مرکبات بر ترکیب شیمیایی، خصوصیات تخمیری، تولید گاز و قابلیت هضم سیلاژ تفاله گوجه فرنگی. پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه گنبدکاووس 37 صفحه.
برزمینی، ح.، مصطفی لو، ی.، بیات کوهسار، ج. و قنبری، ف. (1395). بررسی ترکیب شیمیایی، خصوصیات تخمیری و تولید گاز تفاله گوجه فرنگی سیلو شده با تفاله چغندر قند یا تفاله خشک مرکبات. تحقیقات دام و طیور. 2: 15-1.
رفیعی یارندی، ح. (1392). اصول پرواربندی گاو در ایران. انتشارات سروا. 191 صفحه.
دلاور، م. ح.، طهماسبی، ع. و ولی زاده، ر. (1391). تاثیر زمان برداشت، طول مدت سیلو کردن و کاربرد افزودنی­های میکروبی بر مولفه­های شیمیایی سیلاژ یونجه. پژوهش­های علوم دامی ایران. 2: 144- 137 .
شیبانی نوقابی، م. (1390). اثراستفاده از تفاله خشک گوجه فرنگی به­جای کنجاله آفتابگردان برعملکرد و هضم الیاف درگاوهای شیری. پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی ومنابع طبیعی دانشگاه گنبدکاووس. 70 صفحه.
صفامهر، ع.، شمس برهان، م. و شهیر، م. (1389). بررسی تاثیر سطوح مختلف تفاله گوجه فرنگی با و بدون مولتی آنزیم درجیره­های بر پایه ذرت وکنجاله سویا برعملکرد جوجه­های گوشتی. مجله علوم دامی ایران. 1: 63-54.
صفری، ر.، ولی زاده، ر.، بیات کوهسار، ج.، ناصریان، ع. وطهماسبی، ع. (1389). تأثیراستفاده ازجیره‌های حاوی تفاله خشک و یا سیلو شده گوجه فرنگی بر ویژگی‌های تولیدی گاو‌های شیرده هلشتاین. پژوهش‌های علوم دامی ایران. 1: 99-91.
قورچی، ت. و قربانی، ب. (1390). میکروبیولوژی شکمبه. دانشگاه علوم کشاورزی ومنابع طبیعی گرگان. 8-1.
 قورچی، ت.، قنبری، ف. و ابراهیمی، ط. (1391). بررسی تاثیر افزودنی­های مختلف بر پایداری هوازی، ترکیب شیمیایی ومیکروب­های سیلاژ ذرت. پژوهش­های علوم دامی ایران. 4: 344- 335 .
 Abdollahzadeh, F., Pirmohammadi, R. Fathi, F. and Bernousi, I. (2010). Effect of feeding ensiled mixed tomato and apple pomace on performance of Holstein dairy cows. Slovak Journal of Animal Scienc. 1: 31–35.
AOAC. (2005). Official Methods of Analysis.Vol.1.No.1.18th ed. Association of Official Analytical chemists Washing Town, D.C.
Arbabi, S., Ghorchi, T. and Naserian A.A. (2008). The effect of dried citrus pulp, dried beet sugar pulp and wheat straw as silage additives on by-products of orange silage. Asian Journal of Anim Science. 2: 35-42.
 Awawdeh, M.S. (2011). Alternative feedstuffs and their effects on performance of Awassi sheep: A review. Tropical Animal Health and Prouction. 43: 1297-1309.
Aregheore, E.M. (1993). Chemical composition of some Zambia crop residue for ruminants nutrition. Zambia Journal of Agriculture Science. 3: 11-16.
Blummel, M. and Orskov, E.R. (1993) Composition of in vitro gas production and nylon bag degradability of roughages in predicting food intake in cattle. Animal Feed Science and Technology. 40: 109–119.
Caluya, R.R. (2005). Tomato-pomace-rice straw silage as feed for growing cattle.FAO Electronic Conference on Tropical Silage.
Denek, N. and Can, A. (2006). Feeding value of wet tomato pomace ensiled with wheat straw and wheat grain for Awassi sheep. Small Ruminant Researh. 65: 260–265.
18- Ebeid, H.M., Gawad, R.M.A. and Mahmoud, A.E.M. (2015). Influence of ration containing tomato pomace silage on performance of lactating buffaloes and milk quality. Asian Journal of Animal and veterinary Advances.10: 14-24.          
Elshaer, H., Kandil, H.M., Khamis, H.S. and Abou El-Nasr, H.M. (1997). Alternative feed supplement resources for sheep and goats in Egypt. In: Lindberg J.E.(ed), Gonda, H.L.(ed), Ledin, I (ed). Recent Advances in Small Ruminant Nutrition. pp: 93-97.
Fondevila, M., Guada, J.A., Gasa, J. and Castrillo, C. (1994). Tomato pomace as a protein supplement for growing lambs. Small Ruminant Research. 13: 117-126.
Gebeyew, K., Animut, G., Urge, M. and Feyera, T. (2015). The Effect of feeding dried tomato pomace and concentrate feed on body weight change, carcass parameter and economic feasibility on Hararghe highland sheep. Eastern Ethiopia. Journal of Veterinary Science Technology. 6: 2.
Getachew, G., Depiters, E.J. and Robinson, P.H. (2002). In vitro gas production provides effective method for assessing ruminant feeds. California Agriculture. 58: 54-58.
 Ibrahem, H. and Alwash, A. (1983). The effect of different ratios of tomato pomace and alfalfa hay in the ration on the digestion and performance of Awassi lambs. World Review Animal Production. 19: 31-35.
Maheri-Sis, N., Ali Mirza-Aghazadeh, M., Ahmadzadeh, A.R., Aghajanzadeh-Golshani A., Mirzaei-Aghsaghali, A. and Shaddel-Telli, A.A. (2011). Effects of microwave irradiation onruminal dry matter degradation of tomato pomace. Current Research Journal of Biological Sciences: 3: 268-272.
Marcos, D. V., Camara, M. and Torija, M. (2006). Chemical characteristics of tomato pomace. Journal of the Science of Food and Agriculture. 86: 1232-1236.
McDonald, P., Henderson, A.R. and Heron, S.J.E. (1991). The biochemistry of Silage.2nd ed. Chalcombe Publications. Marlow, UK.
Menke, K.H., Raab, L., Salewski, A., Steingass, H., Fritz, D. and Schneider, W. (1979). The estimation of the digestibility and metabolisable energy content of ruminant feedingstuffs from the gas production when they are incubated with rumen liquor in vitro.Journal of Agricultural Science. Cambridge. 92: 217-222.
Menke, K.H, and Steingass, H. (1988) Estimation of the energetic feed value obtained from chemical analysis and in vitro gas production using rumen fluid. Animal research and Development. 28: 7-55.
Mirzaei-Aghsaghali, A. and Maheri-Sis, N. (2008). Nutritive value of some agro-industrial by-products for ruminants. Areview.World Journal of Zoology. 3: 40-46.
Muck, R.E. and Kung Jr,L. (2007). Silage production.Pages 617-633 in Forages: The Science of Grassland Agriculture. Vol. II. 6th ed. R. F. Barnes, C. J. Nelson, K. J. Moore, and M. Collins, ed. Blackwell Publishing, Ames, IA.
NRC. (2007). Nutrient Requirements of Small Ruminant; sheep, goat; cervids and New World camelids. Natl Acaemy Press.
Omer, H.A.A. and Abdel-Magid, S. (2015). Incorporation of dried tomato pomace in growing sheep rations. Global Veterinary. 14: 01-16.
Orskov, E.R. and McDonald, I. (1979). The estimation of protein degradability in the rumen from incubation measurements Weighted according to the rate of passage. Journal of Agricultural Science. 92: 499-503.
Romero-Huelva, M. and Molina-Alcaide, E. (2013). Nutrient utilization, ruminal fermentation, microbial nitrogen flow, microbial abundances and methane emissions in goats fed diets including tomato and cucumber waste fruits. Journal of Animal Science. 91: 914-923.
SAS. (2003): SAS User’s Guide: Statistics, Version 9.1 Edition. SAS Institute, Cary, NC, USA.
Van Soest, P.J. (1994). Nutritional ecology of the ruminants. Cornell University Press, Ithaca, NY.
 Van Soest, P.J., Robertson, J.B. and Lewis, B.A. (1991).Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and non-starch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science. 74: 3583–3597.
Voelker, J.A. and Allen, M.S. (2003). Pelleted beet pulp substituted for high-moisture corn: 1. Effects on Feed Intake, Chewing Behavior, and Milk Production of Lactating Dairy Cows. Journal of Dairy Science. 86: 3553–61.
Wadhwa, M. and Bakshi. M.P.S. (2013).Utilization of fruit and vegetable wastes as livestock feed and as substrates for generation of other value-added products.RAP Publication.67 pp.
Whitlock, L.A., Wistuba, T.J., Seifers, M.K., Pope, R.V. and Pope, K.K. (2000). Effect of level of surface-spoiled silage on the nutritive value of corn silage diets. Jornal of Dairy Science. 83 (Suppl. 1):110. (Abstr).
Yungklang, C., Vasupen, K., Wongusuthavas, S., Panyakae, P. and Alhaidary, A. (2010). Growth performance in beef cattle rations containing dried tomato pomace. Journal of Animal and Veterinary Advances. 9: 261-2264.
Ziaei, M. and Molaei, S. (2010). Evaluation of nutrient digestibility of wet tomato pomace ensiled with wheat straw compared to alfalfa hay in Kermani sheep. Journal of Animal and Veterinary Advances. 9: 771-773.