اثر یک ترکیب اوره آهسته رهش تولید شده بر تولید گاز، تخمیر، گوارش‌پذیری مواد مغذی و فعالیت آنزیمهای میکروبی با استفاده از شیرابه شکمبه گوسفند

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه لرستان، خرم‌آباد، ایران

2 استادیار بخش تحقیقات علومی دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خوزستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اهواز ، ایران

3 استاد مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،کرج، ایران

چکیده

در پژوهش حاضر یک ترکیب آهسته رهش اوره تولید شد و اثرات آن روی فراسنجه‌های تولید گاز، تخمیر، ناپدید شدن مواد مغذی و فعالیت آنزیم‌های میکروبی شکمبه گوسفند در شرایط آزمایشگاهی بررسی گردید. از چهار تیمار آزمایشی شامل جیره شاهد (کنترل)، و مکمل نمودن جیره شاهد با اوره، اوره آهسته رهش و اًپتیژن استفاده گردید. نتایج نشان داد که در عمده زمان‌های انکوباسیون، بیشترین میزان غلظت آمونیاک شکمبه در جیره غذایی مکمل شده با اوره و کمترین میزان در جیره شاهد مشاهده گردید (05/0P<). هرچند، در همه زمان‌های انکوباسیون اختلاف قابل توجهی بین تیمار مکمل شده با اوره آهسته رهش و اُپتیژن وجود نداشت (05/0P>). پس از 96 ساعت انکوباسیون، جیره‌های آزمایشی تأثیری بر کل گاز تولیدی، ضرایب b و c و pH شکمبه نداشتند (05/0P>). بیشترین میزان ناپدید شدن ماده خشک و ماده آلی، تخمین انرژی قابل متابولیسم، اسیدهای چرب فرار کوتاه زنجیر، سنتز پروتئین میکروبی و فعالیت آنزیم کربوکسی متیل سلولاز در جیره شاهد و کمترین میزان آنها در جیره مکمل شده با اوره به دست آمد (05/0P<). بیشترین میزان فعالیت تجزیه کاغذ صافی با تغذیه جیره حاوی اوره آهسته رهش و کمترین میزان آن در جیره حاوی اوره مشاهده گردید (05/0P<). بیشترین میزان فعالیت پروتئازی شکمبه در جیره مکمل شده با اوره بوده، و کمترین میزان آن در جیره شاهد به دست آمد (05/0P<). در کل، استفاده از مکمل اوره آهسته رهش در شرایط آزمایشگاهی در مقایسه با اوره سبب بهبود گوارش‌پذیری ماده خشک و ماده آلی، سنتز پروتئین میکروبی و فعالیت عمده آنزیم‌های فیبرولایتیک شکمبه گردید.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


طالبیان مسعودی، ع.، معینی، م.م.، سوری، م.، منصوری، ه. و عبدلی سنجابی، م. (1395). بررسی کاربرد ترکیبات نیتروژن غیر پروتئینی آهسته رهش ایزوبوتیرآلدهید منو اوره و اُپتیژن بر فراسنجه‌های شکمبه ای و گوارش پذیری مواد مغذی در گوسفند. نشریه پژوهش در نشخوارکنندگان، 4: 23-44.

نیکخواه، ع. و امانلو، ح. (1381). احتیاجات غذایی گاوهای شیری (ترجمه)، انتشارات دانشگاه زنجان.

Agarwal, N., Shekar, C., Kumar, R., Chaudhary, L. C. and Kamra, D. N. (2009). Effect of peppermint    (Menthapiperita) oil on in vitro methanogenesis and fermentation of feed with buffalo rumen liquor. Animal Feed Science and Technology. 148: 321-327.

AOAC. (1990). Official Methods of Analysis. 15th ed. Association of Official Analytical Chemists,Arlington, VA.

ARC. (1980). "The nutritional requirement of ruminant livestock" CAB. International, Wallingford U.K.

Azizi-Shotorkhoft, A., Rouzbehan, Y. and Fazaeli, H. (2012). The influence of the different carbohydrate sources on utilization efficiency of processed broiler litter in sheep. Livestock Science. 148: 249–254.

Azizi-Shotorkhoft, A., Sharifi, A., Azarfar, A. and Kiani, A. (2016). Effects of different carbohydrate sources on activity of rumen microbial enzymes and nitrogen retention in sheep fed diet containing recycled poultry bedding. Journal of Applied Animal Research. 46: 50-54.

Blümmel, M., Steingss, H. and Becker, K. (1997). The relationship between in vitro gas production, in vitro microbial biomass yield and N15 incorporation and its implications for the prediction of voluntary feed intake of roughages. British Journal of Nutrition. 77: 911–921.

Broderick, G. and Kang, J. H. (1980). Automated simultaneous determination of ammonia and total amino acids in ruminal fluid and in vitro media. Journal of Dairy Science. 54: 1176–1183.

Chamberlain, D. G., Robertson, S. and Choung, J. J. (1993). Sugars versus starch as supplements to grass silage: effects on ruminal fermentation and the supply of microbial protein to the small intestine, estimated from the urinary excretion of purine derivatives in sheep. Journal of Science of Food and Agriculture. 63:189–194.

Getachew, G., Makkar, H. P. S. and Becker, K. (2002). Tropical browses: contents of phenolic compounds, in vitro gas production and stoichiometric relationship between short chain fatty acid and in vitro gas production. Journal of Agricultural Science. 139: 341–352.

Holladay, W. (1995). Slow release non-protein nitrogen source for ruminant. Patent number US5733590.

Karsly, M. A. (2002). Effects of source and concentration of nitrogen and carbohydrate on ruminal microbial protein synthesis. Turkish Journal of Veterinary and Animal Science. 26: 201-207.

Laiman, D. (2004). Vitamin and mineral nutrition of grazing cattle. Oklahama cooperative extension service. Division of agriculture resources and natural resources. Oklahoma state university.

Lowry, O. H., Rosebrough, N. J., Farr, A. L., Randall, R. J. (1951). Protein measurement with the Pholin-phenol reagent. Journal of Biological Chemistry. 193: 262–275.

Marten, G. C. and Barnes, R. F. (1980). Prediction of energy digestibility of forages with in vitro rumen fermentation and fungal enzymes systems. P 61-71. In Pidgen, W. J., C. C. Balch, and M. Graham, (ed.) Standardization of Analytical Methodology for Feeds. International Development Research Center, Ottawa.

Menke, K. H. and Steingass, H. (1988). Estimation of the energetic feed value obtained from chemical analysis and gas production using rumen fluid. Animal Research and Development. 28: 7–55.

Miller, J. L. (1959). Use of dinitrosalicylic acid reagent for determination of reducing sugar. Analitical Chemistry. 31: 426–428.

Negesse, T., Patra, A. K., Dawson, L. J., Tolera, A., Merkel, R. C., Sahlu, T. (2007). Performance of Spanish and Boer × Spanish doelings consuming diets with different levels of broiler litter, Small Ruminant Research. 69: 187-197.

NRC. (2007). National Research Council: Nutrient Requirements of Small Ruminants, Sheep, Goats, Cervide and New York Camelids. National Academy of Science, Washington, D. C.

Ørskov, E.R. and McDonald, I. (1979). The estimation of protein degradability in the rumen from incubation measurements weighted according to rate of passage. Journal of Agricultural Science: 92: 499–503.

Reinhardt, C., Johnson, S., DeRouchey, J., Blasi, D., Hollis, L., Hale, R and Marston, T. (2006). Question and answer on beef cattle nutrition. Kansas state university agriculture experiment station and cooperative extension service.

Rogers, G. M. and Poore, M. H. (1994). Alternative feeds for reducing beef cow feed costs. Veterinary Medicine. 89:1073–1084.

SAS. (2001). User’s Guide. Version 9. SAS Institute, Cary, NC.

Sewel, B. H. (2007). Urea supplements for beef cattle. University of Missouri extension. Department of animal science.

Stanton, T. L. and Whiter, J. (2007). Urea and NPN for cattle and sheep. Colorado state university extention. http//www.ext.colostate.edu/pubs/livestk/01608.htm.

Stern, M. D., Bach, A. and Calsamingia, S. (2006). New concepts in protein nutrition of ruminants. 21st Annual Southwest Nutrition and Management Conference.

Van Soest, P. J., Robertson, J. B. and Lewis, A. (1991). Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber and non starch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science. 74: 3583–3597.