تاثیر تفاله گوجه فرنگی خام و تخمیری بر عملکرد رشد، فراسنجه‌های خونی و ریخت شناسی پرز‌های ایلئوم جوجه‌های گوشتی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری تغذیه طیور دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

2 استاد دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

3 دانشیار دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

4 استادیار دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده

به منظور مقایسه تاثیر افزودن تفاله گوجه فرنگی در جیره جوجه‌های گوشتی، دو نوع تفاله گوجه فرنگی خام و تخمیر شده هر کدام در چهار سطح (5، 10، 15 و 20 درصد) به صورت آزمایش فاکتوریل 2×4 در قالب طرح کاملا تصادفی و یک گروه آزمایشی شاهد با 9 گروه آزمایشی و 3 تکرار استفاده و تاثیر آن‌ها بر عملکرد، فراسنجه‌های خونی و ریخت شناسی پرز‌های ایلئوم جوجه‌ها بررسی شد. نتایج نشان داد تغذیه جوجه‌های گوشتی با تفاله گوجه فرنگی تخمیری سبب بهبود افزایش وزن نسبت به تفاله گوجه فرنگی خام و گروه شاهد گردید (05/0>P). خوراک مصرفی جوجه‌های تغذیه شده با تفاله گوجه فرنگی تخمیری تفاوت معنی‌داری با تفاله گوجه فرنگی خام نداشت. ضریب تبدیل غذایی جوجه‌های تغذیه شده با تفاله گوجه فرنگی تخمیری بهتر بود (05/0>P). بیش‌ترین افزایش وزن و خوراک مصرفی در سطح 15 درصد تفاله گوجه فرنگی تخمیری مشاهده گردید (05/0>P). تغذیه جوجه‌‌های گوشتی با تفاله گوجه فرنگی تخمیری به طور معنی‌‌داری باعث کاهش کلسترول، تری‌گلیسرید، لیپو پروتئین با چگالی پایین، لیپو پروتئین با چگالی خیلی پایین و افزایش لیپو پروتئین با چگالی بالا گردید (05/0>P). نسبت طول پرز به عمق کریپت و طول پرز ایلئوم در جوجه‌های تغذیه شده با تفاله گوجه فرنگی تخمیری نسبت به تفاله گوجه فرنگی خام و گروه شاهد بالاتر بود (05/0>P). استفاده از تفاله گوجه فرنگی تخمیری باعث کاهش کلسترول، بهبود عملکرد و سلامت جوجه‌های گوشتی نسبت به تفاله گوجه فرنگی خام شد، در نتیجه امکان استفاده از آن تا سطح 15 درصد در جیره غذایی جوجه-های گوشتی وجود دارد.

کلیدواژه‌ها


صفامهر، ع.، شمس برهان، م.، شهیر، م.ح. (1389). بررسی تاثیر سطوح مختلف تفاله گوجه فرنگی با و بدون مولتی آنزیم در جیره­های با پایه ذرت-کنجاله سویا بر عملکرد جوجه­های گوشتی. مجله علوم دامی ایران. 53-63.
فجری، م.، پیرمحمدی، ر.، حسن زاده، ش. (1390). بررسى اثرات استفاده از سطوح مختلف تفاله خشک گوجه فرنگى در جیره غذایى بر خصوصیات هیستومورفومتریک روده باریک جوجه­هاى گوشتى. نشریه علوم دامی. صفحه 61-71.
کریم زاده، س.، تیموری یانسری، ا.، کریم زاده، ق.، منیعی، م.، حمیدی، م. (1388). فواید و کاربرد پروبیوتیک­ها در تغذیه دام، طیور و آبزیان، انتشارات آوای مسیح ساری.176صفحه.
AL-Betawi, N.A. (2005). Preliminary study on tomato pomace as unusual feedstuff in broiler diets. Pakistan Journal Nutrition 4: 57-63.
Ashayerizadeh, A., Dastar, B., ShamsShargh, M., Sadeghi Mahoonakb, A. and Zerehdaran, S. (2017). Fermented rapeseed meal is effective in controlling Salmonella enteric serovar Typhimurium infection and improving growth performance in broiler chicks. Veterinary Microbiology 201: 93–102.
Arun K.P., Rao, R., Savarm, V., Raju Mantena, V.L.N. and Sharma Sita. R. (2006). Dietary supplementation of Lactobacillus sporogenes on performance and serum biochemico-lipid profile of broiler chickens. Journal Poultry Science. 43: 235 – 240.
Assi, J.A. and King, A.J. (2008). Manganese amendment and Pleurotus ostreatus treatment to convert tomato pomace for inclusion in poultry feed. Poultry Science. 87:1889–1896.
Bedford, M. R. (2000). Exogenous enzymes in monogastric nutrition-their current value and future benefits. Animal Feed Science and Technology. 86: 1-13.   
Besharati, M., Taghizadeh, A., Hossein, J. and Gholam Ali, M. (2008). Evaluation of some by-prouducts using in situ and in vitro gas production techniques. American Journal Animal and Vetrinary Science. 3(1): 7-12.
Bradley, G.L., Savage, T.F. and Timun, K.I. (1994). The effects of supplementing diets with Saccharomyces cervisise var boulardi on male poultry performance and leal morphology.Poultry Science. 73: 1766-1770.
Calislar, S. and Uygu, G. (2010). Effects of dry tomato pulp on egg yolk pigmentation and some egg yield charecteristics of laying hens. Journal Animal Vetrinary Advance. 9:96-98.
Carvalheiro, F., Roseiro, J.C. and Collaco, M.T.A. (1994). Biological conversion of tomato pomace by pure and mixed fungal cultures. Process Biochemistry. 29: 601–605.
Chiang G, Lu WQ, Piao XS, Hu JK, Gong LM and Thacker PA (2010) Effects of feeding solid state fermented rapeseed meal on performance nutrient digestibility, intestinal ecology and intestinal morphology of broiler chickens. Asian Australian Journal Animal Science. 23: 263–271.
Deschepper, K., Lippens, M., Huyghebaert, G. and Molly, K. (2003). The effect of aromabiotic and GALI D’OR on technical performances and intestinal morphology of broilers. In: Proccedings of 14th. European Symposium on poultry nutrition. August. Lillehammer, Norway. 189.
Esmail, S.H. (2012). Fiber plays a supporting role in poultry nutrition. World Poultry. 28(2): 21–26.
FAOSTAT. (2013). Statistics of Crop Production. Food and Agricultural Organization. Rome, Italy. http://faostat.fao.org/site/567/default.aspx#ancor (Cons. 05/20/2013).
Fazhi, X., Lvmu, L., Jiaping, X., Kun, Q., Zhide, Z., and Zhangyi, L. (2011). Effects of fermented rapeseed meal on growth performance and serum parameters in ducks. Asian Australian  Journal  Animmal Science. 24, 678-684.
Freire, A.L, Ramos, C.L., and Schwan, R.F. (2015). Microbiological and chemical parameters during cassava based-substrate fermentation using potential starter cultures of lactic acid bacteria and yeast. Food Research International. 76: 787-795.
Guyton, A. and Hall, J. (2006). Textbook of medical physiology 11th edition Elsevier Inc. Philadelphia PA.
Haddadin, M.S.Y., Abu-Reesh, I.M., Haddadin, F.A.S. and Robinson, R.K. (2001). Utilization of tomato pomace as a substrate for the production of vitamin B12  – a preliminary appraisal. Bioresource Technology. 78: 225-230.
Homayouni, A., Payahoo, L. and Azizi, A. (2012) Effects of probiotics on lipid profile: A review. Amrican Journal Food Technology. 7: 251-65.
Iji, P.A., Saki, A.A. and Tivey, D.R. (2001). Intestinal development and body growth of broiler chicks on diets supplemented with non-starch polysaccharides. Animal Feed Science and Technolology. 89, 175–188.
Jazi, V., Boldaji, F., Dastar, B., Hashemi, S.R. and Ashayerizadeh. A. (2017). Effects of fermented cottonseed meal on the growth performance, gastrointestinal microflora population and small intestinal morphology in broiler chickens .British Poultry Science. 58: 402-408.
Kavitha, P., Ramana, J.V., Ramaprasad, J., Reddy, P.S., and Reddy, P.V.V.S. 2004. Nutrient utilization in broilers fed dried tomato pomace with or without enzyme supplementation. Indian Journal Animal Nutrition. 21: 17-21.
Latshaw, J.D. (2008). Daily energy intake of broiler chickens is altered by proximate nutrient content and form of the diet. Poultry Science. 87: 89–95.
Laudadio, V., Passantino, L., Perillo, A., Lopresti, G., Passantino, A., Khan, R.U. and Tufarelli, V. (2012). Productive performance and histological features of intestinal mucosa of broiler chickens fed different dietary protein levels, Poultry Science. 91: 265–270.
Mathlouthi, N., Lallès, J., Lepercq, P.P., Juste, C. and Larbier, M. (2002). Xylanase and β-glucanase supplementation improve conjugated bile acid fraction in intestinal contents and increase villus size of small intestine wall in broiler chickens fed a rye-based diet. Journal of Animal Science. 80:2773-2779.
Nguyen, T., Kang, J. and Lee, M. (2007). Characterization of Lactobacillus plantarum PH04, a potential probiotic bacterium with cholesterol-lowering effects. Intrrnatinal Journal Food Microbiol. 113: 358-61.
Niba, A.T., Beal, J.D., Kudi, A.C. and Brooks, P.H. (2009). Potential of bacterial fermentation as a biosafe method of improving feeds for pigs and poultry. Afican Journal of Biotechnology. 8: 1758-1767.
Nobakht, A. and Safamehr, A. (2007). The effect of dried tomato pulp on performance of laying hens. Animal Vetrinary Advance. 6: 1101-1106.
Noh, D.O. and Gilliland, S.E. (1993). Influence of bile on cellular integrity and beta-galactosidase activity of Lactobacillus acidophilus. Journal Dairy Science. 76: 1253-1259.
Persia, M.E., Parsons, C.M., Schang, M. and Azcona, J. (2003). Nutritional evaluation of dried tomato seeds. Journal Poultry Science. 82: 141-146.
Pluske, J.R., Thompson, M.J. Atwood, C.S. Bird, P.H. Williams, L.H. and Hartmenn, P. E. (1996). Maintenance of villus height and crypt depth, and enhancement of disaccharide digestion and monosaccharide absorption, in piglets fed on cows’ whole milk after weaning. British Journal Nutrition. 76:409-422.
Rahmatnejad, E., Bojarpour, M., Mirzadeh, K.h., Chaji, M. and Mohammadabadi, T. (2009). The effects of different levels of dried tomato pomace on broilers chicken hematological indices. Journal Animal Vetrinary Advanced. 8: 1989–1992.
Reisenfeld, G., Geve, A. and Hurwitz, S. (1982). Glucose homoeostasis in the chicken.  Journal Nutrition. 112. 2261.
Rezaeipour, V., Dastar, B., Boldaji, F., Yaghobfar. A. and Gheisari, A.A. (2012). Effects of dietary dried tomato pomace with an exogenous enzyme supplementation on growth performance, meat oxidative stability and nutrient digestibility of broiler chickens. journal Animal Science Advance. 2: 777-786.
Sanz, M., Flores, A. and Lopez, C.J. (2000). The metabolic use of energy from dietary fat in broilers is affected by fatty acid saturation. British Journal Poultry Science. 41: 61-68.
Santoso, U., Tanaka, K. and Ohtani, S. (1995). Efect of dried Bacillus subtilis culture on growth, body composition and hepatic lipogenic enzyme activity in female broiler chicks. British Journal of Nutrition. 74 : 523-529.
SAS Institute, SAS User's Guide. (2003). Version 9.1 edition. SAS Institute Inc. Cary, NO.
Sharma, R., Schumacher, U. (1995). Morphometric analysis of intestinal mucins under different dietary conditions and gut flora in rats. Digesttive Disease. Science. 40: 2532–2539.
Slavin, J.L., (2013). Fiber and Prebiotics: Mechanisms and Health Benefits. Nutrients. 5: 1417–1435.
Squires, M.W., Naber, E.C. and Toelle, V.D. (1992). The effects of heat, water, acid and alkali treatment of tomato cannery wastes on growth, metabolisable energy value and nitrogen utilization of broiler chicks. Poultry Science. 71: 522-529.
Steenfeldt, S., Hammershej, M., Mililertzand, A. and Jensen, J.F. (1998). Enzyme supplementation of wheat-based diets for broilers. Effect on apparent metabolisable energy content and nutrient digestibility. Animal Feed Science and Technology. 75: 45-64.
Sun, H., Tang, J., Yao, X., Wu, Y., Wang, X. and Feng, J. (2012) Improvement of the nutritional quality of cottonseed meal by Bacillus subtilis and the addition of papain. International Journal of Agriculture and Biology. 14: 563-568.
Sun, H., Tang, J., Yao, X., Wu, Y., Wang, X. and Feng, J. (2013). Effects of dietary inclusion of fermented cottonseed meal on growth, cecal microbial population, small intestinal morphology, and digestive enzyme activity of broilers. Tropical Animal Health and Production. 45: 987-993.
Ventura, M.R., Pieltain, M.C. and Castanon, J.I.R. (2009). Evaluation of tomato crop by-products as feed for goats. Animal Feed Science and Technology. 154:271–275.
Xu, F., Z., Li, L., Xu, J., Qian, K., Zhang, Z. and Liang, Z. (2011). Effects of fermented rapeseed meal on growth performance and serum parameters in ducks. Asian-Australas. Journal Animal Science. 24:678–684.
Zhang, G.G., Yang, Z.B., Wang,Y. and Yang,W.R. (2013). Effects of Astragalus membranaceus root processed to different particle sizes on growth performance, antioxidant status, and serum metabolites of broiler chickens. Poultry Science. 92: 178–183.