تتأثیر سه منبع کروم بر صفات رشد، فراسنجه‌های تخمیر،جمعیت پروتوزآیی و برخی متابولیت‌های خون در بره-های نر مهربانی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه.

2 دانشجو دکتری دامپزشکی ، گروه علوم پایه؛ دانشکده دامپزشکی، دانشگاه رازی، کرمانشاه.

3 دانش آموخته دکتری دامپزشکی ، گروه علوم پایه؛ دانشکده دامپزشکی، دانشگاه رازی، کرمانشاه.

4 دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه.

چکیده

هدف این مطالعه بررسی تاثیر سه منبع کروم بر رشد، تخمیر شکمبه، برخی متابولیت های خونی و جمعیت پروتوزآیی بره‌های پرواری مهربان در شرایط تنش سرمایی بود. تعداد 28 راس بره نر مهربان (میانگین وزن 30/27 کیلوگرم) در قالب یک طرح کاملاً تصادفی در چهار گروه 7 راسی به مدت 63 روز در فصل سرما در سالن بدون سیستم گرمایش در دمای بین 6- تا 6/14 درجه سانتی‌گراد تغذیه پرواری شدند. تیمارهای مورد مطالعه عبارت از شاهد تیمار دوم جیره پایه به علاوه 8 میلی‌گرم کروم متیونین، تیمار سوم جیره پایه به علاوه 8/0 میلی‌گرم کروم نانو(خلوص 99درصد) و تیمار چهارم جیره پایه به علاوه 8/0 میلی‌گرم در هر کیلوگرم ماده خشک جیره کروم بن‌زآ بود. نتایج نشان داد بره‌های دریافت کننده کروم آلی نسبت به تیمار شاهد 5 کیلوگرم وزن نهایی و 54 گرم افزایش روزانه بیشتری داشتند. در مقایسه با تیمار شاهد ماده خشک مصرفی تیمار کروم نانو کاهش و تیمار کروم بن‌زآ افزایش یافت کروم متیونین و بن زآ؛ گاز تولیدی، تجزیه پذیری ماده آلی، و انرژی قابل سوخت‌ساز را در روز 60 افزایش داد . نیتروژن آمونیاکی در هر دو روز 40 و 60 پروار ( کنسانتره جیره 70 و 75) در بره‌های دریافت کننده کروم آلی و بن زآ کاهش نشان داد اسیدهای چرب فرار کل در هر سه نوع کروم در روز 40 نمونه‌گیری افزایش یافت . جمعیت پروتوزوآیی تحت تاثیر انواع کروم قرار نگرفت . تنها دو متابولیت آلبومین و اوره خون تحت تاثیر کروم قرار گرفتند. کروم تاثیری بر جمعیت پروتوزوآیی ندارد.

کلیدواژه‌ها


قربانی، ا.، نوریان سرور،  م.ا.، و  معینی،  م.م. (1396).  تأثیر مکمل­های روی و سلنیوم بر مصرف خوراک، قابلیت هضم و فراسنجه­های تخمیر شکمبه­ای در گوسفند. نشریه  علوم دامی( پژوهش و سازندگی).  شماره 11 ،36-17.
قیصری، س  (1395). بررسی اثر منابع مختلف کروم در جیره بر عملکرد رشد و  برخی فراسنجه­های خونی بره­های سنجابی.  پایان نامه  کارشناسی ارشد؛ پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی.120صفحه.
نوریان سرور م.ا.، و معینی، م. م. (1395). تأثیر پودر میوه  عناب بر فراسنجه­های تخمیری، جمعیت پروتوزوآیی و تولید گاز متان به روش برون تنی. علوم دامی ایران، دوره 47، شماره 1 . 122-113.
AOAC, )1995(. International Association of Official Agricultural Chemists. Official Methods of Analysis 16.
Arvizu, R., Domínguez, I., Rubio, M., Bórquez, J., Pinos-Rodríguez, J., González, M.  and Jaramillo, G. (2011). Effects of genotype, level of supplementation, and organic chromium on growth performance, carcass, and meat traits grazing lambs. Meat science. 88: 404-408.
Barnet, A.J. G.  and Reid, R.L. (1957). Studies on the production of volatile fatty acids from grass by rumen liquor in an artificial rumen. I. The volatile fatty acid Production of fresh grass. Journal  of Agriculture Science. 48: 315–321.
Bernhard, B.C., Burdick, N.C., Rounds, W., Rathmann, R.J., Carroll, J.A., Finck, D.N., Jennings, M.A., Young, T.R. and Johnson, B.J. (2012). Chromium supplementation alters the performance and health of feedlot cattle during the receiving period and enhances their metabolic response to a lipopolysaccharide challenge. Journal of Animal Science. 90:3879–3888.
Besong, S., Jackson, J. A., Trammell, D. S. and Akay, V. (2001). Influence of Supplemental Chromium on  Concentrations of Liver Triglyceride, Blood Metabolites and Rumen VFA Profile in Steers Fed a Moderately High Fat Diet.  Journal Dairy Science. 84:1679–1685.
Boakye, K. and Mittal, G.S. (1993). Changes in pH and water holding properties of Longissimus dorsi muscle during beef ageing. Meat Science. 34: 335-349.
Broderick, G.A. and Kang, J. H. (1980). Automated simultaneous determinations of ammonia and total amino acids in ruminal fluid and in vitro media. Journal Dairy Sci. 63: 64–75.
 Dallago, B., McManus, C., Caldeira, D., Lopes, A., Paim, T., Franco, E., Borges, B., Teles, P., Correa, P. and Louvandini, H. (2011). Performance and ruminal protozoa in lambs with chromium supplementation.  Veterinary Science Research. 90: 253-256.
Dehority, B. A. (2003). Rumen Microbiology. First published. British Library Cataloguing in Publication Data.
Dominguez-Vara, I.A., González-Munoz, S.S., Pinos-Rodriguez, J.M., Borquez-Gastelum, J.L., Barcena-Gama, R., Mendoza-Martinez, G., Zapata, L.E. and Landois-Palencia, L.L. (2009). Effects of feeding selenium-yeast and chromium-yeast to finishing lambs on growth, carcass characteristics, and blood hormones and metabolites. Animal Feed Science and Technology. 152: 42-49.
Emami, A., Zali, A., Ganjkhanlou, M., Hozhabri, A. and Afjani, A.A. (2013). Online version is available on: www. ijas. ir. Iranian Journal of Applied Animal Science. 3: 273-278.
Forbes, C.D., Fernandez, J.M., Bunting, L.D., Southern, L.L., Thompson, D.L., Gentry, L.R. and Chapa, A.M. (1998). Growth and metabolic characteristics of Suffolk and Gulf Coast Native yearling ewes supplemented with chromium tripicolinate. Small Ruminant Research. 28(2): 149-160.
Jackson.P.P.G. and  Cockcroft, P.D.D.(2002).Clinical Examination of Farm Animals.  Blackwell Science Ltd, a Blackwell Publishing Company. Iowa State Press, a Blackwell Publishing Company, 2121 State Avenue, Ames, Iowa.50014-8300, USA.
Kaneko, J.J.)2008(. Clinical Biochemistry of Domestic Animals, 6th ed. Academic Press, Inc., San Diego.
Kegley, E. B., Galloway, D. L. and Fakler, T. M.  (2000). Effect of dietary Chromium-L-methionine on glucose metabolism of beef steers. Journal of Animal Science. 78: 3177-83.
 Kitchalong, L., Fernandez, J. M., Bunting, L. D., Southern, L. L. and Bidner, T. D. (1995). Influence of chromium tripicolinate on glucose metabolism and nutrient partitioning in growing lambs. Journal of Animal Science. 73: 2694−2705.
Kraidees, M., Al-Haidary, I., Mufarrej, S., Al-Saiady, M., Metwally, H. and Hussein, M. (2009). Effect of supplemental chromium levels on performance, digestibility and carcass characteristics of transport-stressed lambs. Asian-Aust. Journal Animal Science. 22: 1124-1132.
McDonald, P., Edwards, R A., Greenhalgh, J. F.D., Morgan, C. A., Sinclair, L. A. and Wilkinson, R.G. (2010).  Animal Nutrition, 7 th Edition. Prentice Hall/Pearson.
Menke, K H, Raab L, Salewski, A., Steingass, H., Fritz, D. and Schneider, W. (1979). The estimation of the digestibility and metabolisable energy content of ruminant feedstuffs from the gas production when they are incubated with rumen liquor in vitro. J. Agri. Sci. (Camb.) 92, 217–222.
Menke, K. H. and Steingass, H. (1988). Estimation of the energetic feed value obtained from chemical analysis and in vitro gas production using rumen fluid. Animal Research Development. 28: 7–55.
Moreno-Camarena,L., Domínguez-Vara1,I., Bórquez-Gastelum1,J., Sánchez-Torres1,J., Pinos-Rodríguez,J., Mariezcurrena-Berasain,A., Morales-Almaráz,E  and Salem., A. (2015).  Effects of organic chromium supplementation to finishing lambs diet on growth performance, carcass characteristics and meat quality. Journal of Integrative Agriculture.14 (3): 567–574
Mostafa-Tehrani, A., G. Ghorbani, A. Zare-Shahneh and S. Mirhadi. (2006). Non-carcass components and wholesale cuts of Iranian fat-tailed lambs fed chromium nicotinate or chromium chloride. Small Ruminant Research. 63:12-19.
Mowat, D.N. (1997). Organic chromium in animal nutrition. Chromium books. Guelph. Ontario
NRC, 2007. Nutrient requirements of small ruminants: Sheep, Goats, Cervids, and New World Camelids. Natl. Acad. Press, Washington, DC.
 Ogimoto, K and Imai, S. (1981). Atlas of rumen microbiology. Japan Scientific Societies Press, Khordad 11, 1360 AP - Science - 231 pages
Pollard, G. V., Richardson, C. R. and Karnezos, T. P. (2002). Effects of supplemental organic chromium on growth, feed efficiency and carcass characteristics of feedlot steers. Animal Feed Science and Technology. 98: 121−128.
Rodríguez, M., Bello, J., González, J. and Fernandez, N.(2016). Housing: A major success factor in feedlot lambs. Small Ruminant Research. 142: 72-77.
SPSS   Darren George, Paul Mallery (2016). SPSS Statistics 23 Step by Step: A Simple Guide and Reference 14th Edition.
Soltan, M.A., Almujalli, A.M., Mandour, M.A. and Abeer, M.E.S. (2012). Effect of dietary chromium supplementation on growth performance, rumen fermentation characteristics and some blood serum units of fattening dairy calves under heat stress. Pakistan Journal of Nutrition. 11(9): 751-756.
Suttle, N.F. (2010). Mineral Nutrition of livestock. CABI North American Office.4th edition.London.UK.
Swanson, K., Harmon, D., Jacques, K., Larson, K., Richards, C., Bohnert, D. and S. Paton. (2000). Efficacy of chromium-yeast supplementation for growing beef steers. Animal Feed Science and Technology. 86, 95-105.
Uyanik, F. (2001). The effects of dietary chromium supplementation on some blood parameters in sheep. Biological Trace Element Research.84(1-3). pp 93–101.
Vercoe, E.P., Makkar, H.P.S. and Schlink, A.C. (2010). In Vitro screening of plant resources for extra- nutritional attributes in ruminants: nuclear and related methodologies (Ed.), New York: Springer
Yan, X., Zhang, W., Cheng, J., Wang, R., Kleeman, D.O., Zhu, X. and Jia, Z. (2008). Effects of chromium yeast on performance, insulin activity, and lipid metabolism in lambs fed different dietary protein levels. Asian-Aust. Journal of Animal Science .21(6): 853–860.
Zhou, B., Wang, H., Luo, G, Niu, R. and Wang, J. (2013). Effect of dietary yeast chromium and L-carnitine on lipid metabolism of sheep. Biological Trace Element Research. 155: 221–227.