تأثیر سطوح مختلف اسانس مرزه خوزستانی (Satureja khuzestanica) در دو شکل معمول و میکروکپسوله شده در جیره‌های غذایی بر عملکرد، صفات لاشه و پایداری اکسیداتیو گوشت جوجه‌های گوشتی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری تغذیه دام و طیور، دانشگاه بین المللی امام رضا (علیه السلام) مشهد

2 استاد، مؤسسۀ تحقیقات علوم دامی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

3 استاد، گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد ایران

4 استادیار، گروه زیست فناوری دامی، پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری، تهران، ایران

چکیده

برای ارزیابی اثرات افزودن سطوح مختلف اسانس مرزه خوزستانی در دو شکل معمول و میکروکپسوله شده به جیره‌های غذایی، بر عملکرد، اجزای لاشه و پایداری اکسیداتیو گوشت جوجه‌های گوشتی، آزمایشی بر پایه طرح کاملاً تصادفی انجام شد. در این آزمایش از تعداد 400 قطعه جوجه گوشتی سویه راس- 308 (مخلوط نر و ماده به‌صورت مساوی)، با 5 تیمار، 4 تکرار ، در سه دوره پرورشی آغازین ، رشد پایانی استفاده گردید. نتایج تحقیق حاضر نشان داد که استفاده از جیره‌های غذایی حاوی سطوح مختلف اسانس مرزه در دو شکل معمول و میکروکپسوله شده نسبت به تیمار شاهد (بدون افزودنی) سبب تفاوت معنی‌داری بر خوراک مصرفی، ضریب تبدیل غذایی، صفات لاشه، درصد ماده خشک، پروتئین و چربی خام و ظرفیت نگهداری آب بافت سینه نشد. با توجه به زمان‌های متفاوت نگهداری بافت سینه در فریزر، میزان تولید مالون‌دی‌آلدئید در این بافت در زمان 24 ساعت بعد از فریز کردن به‌صورت معنی‌داری تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفت. نتایج این آزمایش نشان داد که استفاده از جیره‌های غذایی حاوی سطوح معمول و میکروکپسوله شده اسانس مرزه به‌لحاظ آماری سبب بروز تفاوت معنی‌داری بر میزان ازت آزاد بافت سینه در زمان‌های صفر و 48 ساعت بعد از فریز کردن شد. با توجه به نتایج این مطالعه، افزودن سطوح مختلف اسانس مرزه خوزستانی در دو شکل معمول و میکروکپسوله شده به جیره‌های غذایی جوجه‌های گوشتی، موجب بهبود عملکرد و صفات لاشه نگردید، ولی مانع از افزایش اکسیداسیون گوشت سینه شد.

کلیدواژه‌ها


خسروی‌نیا، ح.، علیرضایی، م.، قاسمی، ص. و نعمتی، ش. (1394). تأثیر اسانس مرزه خوزستانی بر pH پس از کشتار و پتانسیل آنتی‌اکسیداتیو عضله سینه مرغ گوشتی تحت تنش گرمایی. مجله تحقیقات دامپزشکی، دوره 70، شماره 2، ص 227- 134.
زاده‌امیری، م.، بوجارپور، م.، سالاری، س.، ممویی، م. و قربانپور، م. (1393). اثر سطوح مختلف اسانس مرزه بر عملکرد، خصوصیات لاشه و برخی از فراسنجه‌های ایمنی و خونی جوجه‌های گوشتی. پژوهش‌های تولیدات دامی، سال پنجم، شماره 9، ص 12-1.
شیرالی، ر.، علیزاده، ا. و بابادائی سامانی، ر. (1392). استخراج و بررسی ترکیبات فنلی و خاصیت آنتی‌اکسیدانی اسانس گیاه دارویی مرزه بختیاری (Satureja bachtiarica Bunge) دراستان فارس. همایش ملی گیاهان دارویی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات آیت الله آملی، ص 220-213.
شهنازی، س.، خلیقی سیگارودی، ف.، اجنی، ی.، یزدانی، د.، تقی‌زاد فرید، ر.، اهوازی، م. و عبدلی، م. (1386). بررسی ترکیبات شیمیایی و خواص ضدمیکروبی اسانس حاصل از گیاه مرزه تالشی (Satureja intermedia). فصلنامه گیاهان دارویی، سال هفتم دوره ۱، شماره ۲۵، ص 92-86.
کمالی‌زاد، ع. (1367). مبانی کروماتوگرافی گازی. انتشارات نشر دانشگاهی، تهران، نوبت چاپ اول، تعداد صفحه 292.
کامکار، آ.، توریان، ف.، آخوندزاده، ا.، میثاقی، ع. و شریعتی، ن. (1392). ارزیابی ترکیبات شیمیایی اسانس گیاه مرزه و مقایسه فعالیت آنتی‌اکسیدانی آن با عصاره‌های آبی و الکلی. مجله تحقیقات دامپزشکی، دوره 68، شماره 2، ص 190-183.
ماسوری، ب.، سالاری، س.، خسروی‌نیا، ح.، طباطبایی وکیلی، ص. و محمد‌آبادی، ط. (1396). اثر منبع چربی جیره و اسانس مرزه خوزستانی بر عملکرد، اجزای لیپیدی خون و پایداری اکسیداتیو گوشت در جوجه‌های گوشتی تحت تنش گرمایی. نشریه تولیدات دامی، دوره 19، شماره 1، ص 212-201.
Abdollahi, M., Salehnia, A., Mortazavi, S. H., Ebrahimi, M., Shafiee, A. and Fouladian, F. (2003). Antioxidant, antidiabetic, antihyperlipidemic, reproduction stimulatory properties and safety of essential oil of Satureja khuzestanica in rat in vivo: A oxicopharmacological study. Medical Science Monitoring. 9: 331-335.
Barreto, M. S. R., Menten, J. F. M., Racanicci, A. M. C., Pereira, P. W .Z. and Rizzo, P. (2008). Plant extracts used as growth promoters in broilers. Brazilian Journal of Poultry Science. 2: 109-115.
Botsoglou, N. A., Fletouris, D. J., Papageorgiou, G. E., Vassilopoulos, V. N., Mantis, A. J. and Trakatellis, A. G. (1994). Rapid, sensitive and specific thiobarbituric acid method for measuring lipid peroxidation in animal tissue, food and feedstuff sample. Journal of Agricultural Food Chemistry. 42: 1931-1937.
Botsoglou, N. A., Govaris, A., Giannenas, I., Botsoglou, E. and Papageorgiou, G. (2007) The incorporation of dehydrated rosemary leaves in the rations of turkeys and their impact on the oxidative stability of the produced raw and cooked meat. International Journal of Food Science and Nutrition. 58: 312-320.
Botsoglou, N., Papageorgiou, G., Nikolakakis, I., Florou-Paneri, P., Giannenas, I., Dotas, V., Sinapis, F. (2004). Effect of dietary dried tomato pulp on oxidative stability of Japanese quail meat. Journal of Agriculture Food Chemistry. 52: 2982-2988.
Brenes, A. and Rourab, E. (2010). Essential oils in poultry nutrition: Main effects and modes of action. Animal Feed Science and Technology. 158: 1-14.
Castellini, C., Mugnai, C. and Dal Bosco, A. (2002). Effect of organic production system on broiler carcass and meat quality. Meat Science. 60: 219-225.
Deyoe, C. W., Dvies, R. E., Krishnan, R., Khaund, R. and Couch, J. R. (1962). Studies on the taste preference of the chick. Poultry Science. 41 (3): 781-784.
Dong, X. F., Gao, W. W., Su, J. L., Tong, J. M., Zhang, Q. (2011). Effects of dietary polysavone (Alfalfa extract) and chlortetracycline supplementation on antioxidation and meat quality in broiler chickens. Brithish Poultry Science. 52: 302-309.
Garcia, V., Catala Gregori, P., Hernandez, F., Megras, M. D. and Madrid, J. (2006). Effect of formic acid and plant extracts on growth, nutrient digestibility, intestine mucosa morphology, and meat yield of broilers. Journal of Applied Poultry Research. 16: 555-562.
Ghalamkari, G. H., Toghyani, M., Tavalaeian, E., Landy. N., Ghalamkari, Z. and Radnezhad, H. (2011). Efficiency of different levels of Satureja hortensis L. (Savory) incomparison with an antibiotic growth promoter on performance, carcass traits, immune responses and serum biochemical parameters in broiler chickens. African Journal of Biotechnology. 10 (61): 13318-13323.
Grau, A., Guardiola, F., Grimpa, S., Barroeta, A. C. and Codony, R. (2001). Oxidative stability of dark chicken meat through frozen storage: Influence of dietary fat and α-tocopherol and ascorbic acid supplementation. Poultry Science. 80: 1630-1642.
Guyton, A. C. and Hall, J. E. (1996). Text book of medical physiology. 9th Ed.
Hall, I., Tomann, R. and Bauermann, U. (2008). Effect of a graded supplementation of savory in broiler feed on growth and carcass traits. Archive for. Geflugelk. 72 (3): 129-135.
Hernandez, F., Madrid, J., Gracia, V., Orengo, J. and Megias, M. D. (2004). Influence of two plant extracts on broilers performance, digestibility, and digestive organ size. Poultry Science. 83: 169-174.
Honikel, K. O., Kim, C. J. and Hamm, R. (1986). Sarcomere shortening of prerigor muscles and its influence on drip loss. Meat Science. 16: 267-282.
Jamroz, D., Wertelecki, T .B., Houszka, M. and Kamel, C. B. (2006). Influence of diet type on the inclusion of plant origin active substances on morphological and histochemical characteristics of the stomach and jejunum walls in chicken. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition. 90: 225-268.
Jang, I. S., Ko, Y. H. Kang, S. Y. and Lee, C. Y. (2006). Effect of a commercial essential oil on growth performance, digestive enzyme activity and intestinal microflora population in broiler chickens. Journal of Animal Science and Biotechnology. 134 (3): 304-315.
Kauffman, R. G., Cassens, R. G., Scherer, A. and Meeker, D. L. (1992). Variations in pork quality. Des Moines (IA): National Pork Producers - Council.
Khosravinia, H., Ghasemi, S., Rafiei Alavi, E. (2013). Effect of savory (Satureja khuzistanica) essential oils on performance, liver and kidney functions in broiler chicks. Journal of Animal Feed Science. 22: 50-55.
Martens, H., Stabursvik, E. and Martens, M. (1982). Texture and color changes in meat during cooking related to thermal denaturation of muscle proteins. Journal of Texture Studies. 13: 291-309.
Offer, G. and Cousins, T. (1992). The mechanism of drip production-formation of 2 compartments of extracellular-space in muscle postmortem. Journal of Science Food and Agriculture. 58: 107-116.
Offer, G., Knight, P., Jeacocke, R., Almond, R., Cousins, T., Elsey, J., Parsons, N., Starr, R. and Purslow, P. (1989). The structural basis of the water- holding, appearance and toughness of meat and meat products. Food Microstructure. 8: 151-170.
Regenstein, J. M., Gorimar, T. S. and Sherbon, J. W. (1979). Measuring the water-holding capacity of natural actomyosin from chicken breast muscle in the presence of pyrophosphate and divalent cations. Journal of Food and Biochemistry. 4: 205-211.
SAS Institute (2004). SAS User’s Guide. Statistical Analytical System. Carry, NC, SAS Institute Inc.
Savage, A. W. J., Warriss, P. D. and Jolley, P. D. (1990). The amount and composition of the proteins in drip from stored pig meat. Meat Science. 27: 289-303.
Sefidcon, F. and Ahmadi, Sh. (2000). Essential oil of Satureja khuzestanica Jamzad. Journal of Essential Oil Research. 12: 427-428
Sefidcon, F. and Jamzad, Z. (2005). Chemical composition of the essential oils of the Iranian Satureja species (S. mutica, S. macrantha and S. intermedia), Food Chemistry. 91: 1-4
Shea, K. M. (2003). Antibiotic resistance: What is the impact of agricultural uses of antibiotics on children’s health? National Library of Medicine. 112: 253-258.
Stayner, T. (2009). Medicinal plants in animal nutrition. Translators: Golian, A., Akbarian, A. and Saleh, H. Publishment by Ferdowsi University of Mashhad. Page 216.
Stoica, R., Somoghi, R. and Ion, R. M. (2013). Preparation of chitosan–tripolyphosphate nanoparticles for the encapsulation of polyphenols extracted form rose hips, Dig. Journal Nano Biostructral. P, 955-963.
Surai, P. F. (2002). Selenium Natural Antioxidants in Avian Nutrition and Reproduction.Nottingham, Nottingham University Press, UK.
Turner, T. T. and Lysiak, J. J. (2008). Oxidative stress: a common factor in testicular dysfunction. J. Androl. 29: 488-498.
Zamani Moghaddam, A. K., Ghannadi, A. R., Gafarian, A. and Shojadoost, B. (2007). The effect of Satureja hortensis on performance of broiler chickens NDHI titers. 16th European Symposium on Poultry Nutrition. Strasburg, France.
Zamani Moghaddam, A. K., Ghannadi, A. R., Gafarian, A. and Shojadoost, B. (2010).The effect of Satureja hortensis on performance of broiler chickens and NDHI titers. 16th European Symposium on Poultry Nutrition. pp. 87-89