اثرات تزریق ویتامین‌های ب6 و ب12 داخل تخم‌مرغ‌های تزریق شده با اتانول بر درصد جوجه-درآوری، عملکرد و فراسنجه‌های بیوشیمیایی خون جوجه‌های گوشتی تحت تنش سرما در دوره پرورش

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری تغذیه طیور، گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی کرمانشاه

2 دانشیار گروه علوم دامی، گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی کرمانشاه.

3 دانش‌آموخته کارشناسی ارشد تغذیه طیور، گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی کرمانشاه

چکیده

تزریق ویتامین‌های ب6 و ب12 در تخم‌مرغ‌های بارور تحت تنش تزریق اتانول بر جوجه‌درآوری (آزمایش اول)، عملکرد و فراسنجه‌های بیوشیمیایی خون جوجه‌های گوشتی (تفریخ شده از آزمایش اول) تحت تنش سرمایی طی پرورش (آزمایش دوم) بررسی شد. در آزمایش اول، تعداد 510 عدد تخم‌مرغ بارور در شش گروه داخل انکوباسیون قرار گرفتند. تعداد 180 عدد از تخم‌مرغ‌ها، بعنوان شاهد لحاظ شد (شاهد بدون تزریق، شاهد با سوراخ کردن پوسته و شاهد با تزریق آب مقطر). به 110 عدد تخم‌مرغ، 25 میکرولیتر محلول (1:1) آب مقطر + اتانول 5/47 درصد تزریق گردید. به دو گروه دیگر هر یک به تعداد 110 عدد تخم‌مرغ، به ترتیب 25 میکرولیتر محلول (1:1) اتانول 5/47 درصد + 100 میکرولیتر ویتامین ب6 و 25 میکرولیتر محلول (1:1) اتانول 5/47 درصد + 1000 میکرولیتر ویتامین ب12 تزریق شدند. از جوجه‌های تفریخ شده، تعداد 240 قطعه به آزمایش دوم اختصاص یافت. دمای سالن در 28 تا 42 روزگی در 2±12 درجه سانتیگراد نگهداری گردید. جوجه‌درآوری در گروه اتانول نسبت به شاهد به طور معنی داری کمتر بود(05/0p <) و تزریق ب12 و ب6، تنش اتانول را کاهش داد. تری‌گلیسیرید، لیپوپروتئین‌ با چگالی خیلی کم و گلوکز در گروه اتانول در سن14روزگی، به طور معنی داری بالاتر از گروه شاهد بود و در گروه ب12 و ب6 از گروه اتانول کمتر بود(05/0p <). در سن42 روزگی (بعد از تنش سرمایی)، کلسترول، تری‌گلیسیرید، لیپوپروتئین‌های با چگالی کم در گروه اتانول نسبت به گروه شاهد افزایش یافت و در گروه ب12 و ب6 نسبت به گروه اتانول به طور معنی داری کاهش یافت.

کلیدواژه‌ها


کرمانشاهی، ح.، اکبری، م. ر.، بهگر، م.، دانشیار، م. 1386. اختلالات متابولیکی و مایکوتوکسینها در طیور .ترجمه. نشر:  مشهد، سناباد.
Berning, E.J., Bernhardson, N., Coleman, K. and Farhat, D.A. (2013). Ethanol and/or taurine-induced oxidative stress in chick embryos. Journal of Amino Acids. 1:1-11.
Berlin, K.N., Cameron, L.M., Gat, M. and Miller, Jr., R.R. (2010). Reduced de novo synthesis of 5-methyltetrahydrofolate and reduced taurine levels in ethanol-treated chick brains. Journal of Comparative Biochemistry and Physiology. 3:353–359.
Bhanja, S.K., Mandal, A.B., Agarwal, S.K., Majumdar, S. and Bhattacharyya, A. (2007). Effect of in ovo injection of vitamins on the chick weight and post-hatch growth performance in broiler chickens. World Poultry Science Association. Proceedings of the 16th European Symposium on Poultry Nutrition. Strasbourg, France. pp.143–146.
Bigot, K., Mignon-Grasteau, S., Picard, M. and Tesseraud, S. (2003). Effects of delayed feed intake on body intestine and muscle development in neonate broilers. Journal of Poultry Science. 82:781–788.
Careghi, C., Tona, K., Buyse, J., Decuypere, E. and Bruggeman, V. (2005). The effects of the spread of hatch and interaction in delayed feed access after hatch on broiler performance until seven days of age. Journal of Poultry Science. 84:1314–1320.
Das, S.K. and Vasudevan, D.M. (2007). Alcohol-induced oxidative stress. Journal of Life Science. 81:177-187.
Dibner, J.J., Richards, J.D. and Knight, C.K. (2008). Microbial imprinting in gut development and health. Journal of Applied Poultry Research. 17:174–188.
Dibner, J.J. and Richards, J.D. (2004). The digestive system, Challenges and opportunities. Journal of Applied Poultry Research. 31:86–93.
Fernandez-Checa, J.C., Kaplowitz, N., Colell, A. and Garcia-Ruiz C. (1997). Oxidative stress andalcoholic liver disease. Journal of Alcohol Health Research World. 21:321-324.
Geyra, A., Uni, Z. and Sklan, D. (2001). The effect of fasting at different ages on growth and tissue dynamics in the small intestine of the young chick. British Journal of Nutrition. 86:53–61.
Ibrahim, N.S., Wakwak, M.M. and Khalifa, H.H. (2012). Effect of in ovo injection of some nutrients and vitamins upon improving hatchability and hatching performance of ostrich embryos. Journal of Egypt Poultry Science. 32:981-994.
Kadam, M.M., Bhanja, S.K., Mandal, A.B., Thakur, R., Vasan, P., Bhattacharya, A. and Tyagi, J.S. (2008). Effect of in ovo threonine supplementation on early growth immunological responses and digestive enzyme activities in broiler chickens. British Poultry Science. 49:736–741.
Miller, Jr., R.R. (2011). Hyperglycemia-induced oxidative-stress, apoptosis, and embryopathy. Journal of Pediatric Biochemistry. 4:309–324.
McEwen, B.S. (2007). Physiology and neurobiology of stress and adaptation: central role of the brain. Journal of Physiological Reviews. 3:873-904.
Moberg, G.P. and Mench, J.A. (2000). The biology of animal stress: basic principles and implications for animal welfare. CABI.
Miller, J.r. R.R., Olson, B.M., Rorick, N., Wittingen, A.L. and Bullock, M. (2003a). Embryonic exposure to exogenous α-tocopherol and γ-tocoopherol partially attenuates ethanol-induced changes in brain morphology and brain membrane fatty acid composition. Journal of Nutritional Neuroscience. 6:201–413.
Miller, J.r. R.R., Leanza, C.M., Phillips, E.E. and Blacquiere, K.D. (2003b). Homocysteine-induced changes in brain membrane composition correlate with increased brain caspase-3 activities and reduced chick embryo viability. Journal of Comparative Biochemistry and Physiology.136:521–532.
Miller, J.r. R.R., Hay, C.M., Striegnitz, T.R., Honsey, L.E., Coykendale, C.E. and Blacquire, K.D. (2006). Exogenous glycine partially attenuates homocysteine-induced apoptosis and membrane peroxidation in chick embryos. Journal of Comparative Biochemistry and Physiology. 144: 25–33.
NRC (National Research Council). (1994). National Academy of Science. Nutrition Requirement of Poultry. 9th ed. Washington, USA.
Rajd, D., Racek, J., Trefi Pavel Stehlik, L., Dobra, J. and Babuska, V. (2016). Effect of folic acid, betaine, vitamin B6, and vitamin B12 on homocysteine and dimethylglycine levels in middle-aged men drinking white wine. Nutrients.8:34.
Roman, D., Malheiros, P., Ferket, R. and Goncalves, F. M. (2012). Oxidative stress protection of embryos by in ovo Supplemention. In: World´s Poultry Congress 5-9 August. Brazil.
Suad, k.h., Ahmed, K., Abdul-lateif, M. and Al-shamary, M.A. (2014). Effect of in ovo injection of vitamin A on serum lipid profile and liver function in broiler. Journal of Animal Veterinary Science. 9:475-478.
Sgavioli, S., Domingues, C., Santos, E., Quadros, T.d., Borges, L., Garcia, R., Louzada, M. and Boleli, I. (2016). Effect of in-ovo ascorbic acid injection on the bone development of broiler chickens submitted to heat stress during incubation and rearing. Brazilian Journal of Poultry Science. 1:153-162.
Salami, M., Salarmoini, M. and Tasharrofi, S. (2014). Effects of in-ovo injection of different nutrients on the hatchability and growth performance in broilers. Journal of Livestock Science and Technologies. 1:1-7.
Salary, J., Sahebi-Ala, F., Kalantar, M. and Hemati Matin, H. R. (2014). In ovo injection of vitamin E on post-hatch immunological parameters and broiler chicken performance, Journal of Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine. 2:S616-S619.
Svingen, G.F.T., Ueland, P.M., Pedersen, E.K.R., Schartum-Hansen, H., Seifert, R., Ebbing, M., Loland, KH., Tell, G.S. and Nygard O. (2013). Plasma dimethylglycine and risk of incident acute myocardial infarction in patients with stable angina pectoris. Journal of Arteriosclerosis Thrombosis and Vascular Biology. 33:2041–2048.
SAS (Statistical Analysis System). (2008). SAS/STAT® 9.2. User's Guide. SAS Institute Inc. Cary., North Carolina.
Salmanzadeh, M, Ebrahimnezhad, Y.H, Aghdam, S. and Beheshti, R. (2012). The effects of in ovo injection of glucose and magnesium in broiler breeder eggs on hatching traits, performance, carcass characteristics and blood parameters of broiler chickens. Archiv. Fur. Geflugelkunde. 76:277-284.
Surai, P.F., Noble, R.C. and Speake, B.K. (1999). Relationship between vitamin E content and susceptibility. Journal of British Poultry Science. 3:406-10.
Selhub, J. (1999). “Homocysteinemetabolism, Journal of Annual Review of Nutrition. 19: 217–246.
Taherianfard, M., Nazifi, S. and Farahani, Z. (2015). The effects of acute and chronic exposure to ethanol on chicken brain homocysteine and leptin. Zahedan Journal of Research in Medical Science. 2:22-26.
Tako, E., Ferket, P. R. and Uni, Z. (2004). Effects of in ovo feeding of carbohydrates and β-hydroxy-β- methylbutyrate on the development of chicken intestine. Journal of Poultry Science. 83:2023–2028.
Uni, Z. and Ferket, R.P. (2014). Methods for early nutrition and their potential. Journal of Worlds Poult Sci J. 60:101-111.
Uni, Z. and Ferket, P.R. (2003). Enhancement of development of oviparous species by in ovo feeding. North Carolina State Univ and Yissum. Journal of Research Development Company Assignees. 6:592-878.