بررسی نرخ حذف بهینه از نظر اقتصادی برای وضعیت‌های مختلف تولیدی و سلامتی در گاوهای شیری استان اردبیل

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه محقق اردبیلی

2 دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی

چکیده

هدف از انجام این پژوهش تعیین نرخ حذف تحت استراتژی جایگزینی بهینه گاو شیری برای حالتهای مختلف تولیدی و سلامتی در گاوهای شیری استان اردبیل می‌باشد. گاو شیری با متغییر‌های حالت شامل دوره شیردهی، ظرفیت تولید شیر و حالات مختلف وقوع بیماری ورم پستان تعریف گردید. در هر مرحله گاو شیری به وسیله متغییرهای وضعیتی شامل توان تولیدی در 3 سطح (کم تولید ،متوسط و پر تولید) و وضعیت سلامتی در 3 سطح (عدم بیماری ، بیماری قابل درمان و بیماری که سبب حذف دام می‌شود) طبقه بندی شدند. نتایج بررسی مدل نشان داد که نگهداری گاوهای شیری پر تولید تا شکم هفتم و گاو‌های متوسط تولید تا شکم چهارم توجیه اقتصادی دارد و نگهداری گاو کم تولید توصیه نمی‌شود. برای استفاده از نتیجه برنامه ریزی پویا از مفهومی بنام ارزش آتی استفاده گردید بطوری که یک تولید کننده زمانی که می خواهد برای حذف یا جایگزینی یک گاو تصمیم گیری کند لازم است منافع و عایدات مورد انتظار در آینده برای نگهداری یا جایگزینی دام با یک دام دیگر را مورد مقایسه قرار دهد. نتایج نشان داد سودی که یک گاو احتمال دارد در آینده بوجود آورد در طی دوره‌های مختلف شیردهی متفاوت است. بطوری که ارزش آتی با تغییر سن، سطح تولید و مرحله شیردهی تغییر یافت. همچنین ملاحظه گردید که گاوهای با تولید بالاتر ارزش آتی بیش‌تری دارند و با مسن شدن گاو ارزش آتی کاهش می یابد.

کلیدواژه‌ها


بخشوده، م.،سید صالحی، س. ع.و محبی فانی، م. (1391). استراتژی جایگزینی بهینه گاوهای شیری با ظرفیت­های تولید شیر در استان فارس، نشریه اقتصاد و توسعه کشاورزی (علوم و صنایع کشاورزی). جلد 26، شماره 3، ص. 182-176.
سید­شریفی، ر.،شادپرور، ع.و قوی حسین­زاده، ن. (1392). بررسی سازه­های موثر بر عمر بهینه­ی گله گاوهای هلشتاین شمال غرب کشور با استفاده از برنامه­ریزی پویای احتمالی. مجله تحقیقات تولیدات دامی، سال دوم، شماره 2 ص. 27-19.
زنوری، ابوالقاسم.(1389). تعیین عوامل مدیریتی موثر بر نرخ تلفات واحدهای پرورش گاو بومی و آمیخته در مناطق مختلف ایران. پایان­نامه کارشناسی ارشد رشته­ی مدیریت دامپروری، دانشگاه زنجان، زنجان.
Bell, M.J., Wall E, Russell, G. Roberts, D.J. and Simm,G. (2010). Risk factors for culling in Holstein-Friesian dairy cows. Veterinary Record, 167: 238–240.
Bertsekas, D.P. (2001). Dynamic Programming and Optimal Control. Vol. 2: Dynamic Programming. 2nd ed. Athena Scientific, Belmont, MA.
Brickell, J.S. and Wathes, D.C. (2011).A descriptive study of the survival of Holstein-Friesian heifers through to third calving on English dairy farms. Journal of Dairy Science, 94: 1831–1838
Chiumia, D., Chagunda, M.G.G. Macrae, A.I. and Roberts, D.J. (2013). Predisposing factors for involuntary culling in Holstein–Friesian dairy cows. Journal of Dairy Research 80: 45–50.
Devries, A., Olson, J.D. and Pinedo, P.J. (2010).Reproductive risk factors for culling and productive life in large dairy herds in the eastern United States between 2001 and 2006. Journal of Dairy Science 93: 613–623
Kahi, A.K., and G.Nitter. )2004(. Developing breeding schemes for pasture based dairy production system in Kenya, I. Derivation of economic value using profit functions. Livestock production science, 88: 161 – 177.
Kalantari, A.S.Y. (2010). Determining the optimum replacement policy for Holstein dairy herds in Iran. Journal of Dairy Science, 93: 2262-2270.
Ljungqvist, L. and Sargent, T.J. (2000). Recursive Macroeconomic Theory. MIT Press, Cambridge, MA.
Miranda, M.J. and Fackler, P.L. (2002). Applied Computational Economics and Finance. MIT Press, Cambridge, MA.
Mohdnor, N., Stenerld,W.and Hogeveen, H. (2013). The average culling rate of Dutch dairy herds over the years 2007 to 2010 and its association with herd reproduction, performance and health. Journal of Dairy Research, page 1of 8.
Olechnowicz., J. and Jaskowski, J.M.( 2011). Reasons for culling, culling due to lameness, and economic losses in dairy cows. Medycyna Weterynaryjna 67: 618–621.
Pinedo, P.J., Devries, A. and Webb, D.W. (2010). Dynamics of culling risk with disposal codes reported by Dairy Herd Improvement dairy herds. Journal of Dairy Science 93: 2250–2261.
Tatar, A.M., Sireli, D. and Tutkun, M. (2017). Reasons for culling and replacement rate in dairy cattle. Scientific papers. Series D. Animal Science 2285-5750.