اثرات مخمر ساکارومایسیس، سبوس گندم و پوسته سویا بر کیفیت و ماندگاری گوشت در جوجه‌های گوشتی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران.

2 دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران.

3 استاد پژوهشی، مؤسسه تحقیقات علوم دامی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

چکیده

به منظور تعیین اثر پلی ساکاریدهای دیواره سلولی مواد خوراکی بر کیفیت و ماندگاری گوشت جوجه‌های گوشتی، آزمایشی با تعداد 420 قطعه جوجه یکروزه (مخلوط دو جنس) سویه راس 308 در قالب طرح کاملاً تصادفی، با 7 تیمار آزمایشی و 6 تکرار و 10 قطعه جوجه در هر تکرار انجام گردید. تیمارهای آزمایشی عبارتند از: جیره پایه، جیره پایه + 1/0 درصد مخمر ساکارومایسیس سرویزیه، جیره پایه + 2/0 درصد مخمر، جیره پایه + 5 درصد سبوس گندم، جیره پایه + 10 درصد سبوس، جیره پایه + 3 درصد پوسته سویا، جیره پایه + 6 درصد پوسته، می‌باشد. گیری شد. نتایج آزمایش نشان داد، که نگهداری گوشت سینه پس از کشتار، بیشترین میزان pH در تمامی زمان‌ها و برای مالون دی‌آلدئید در 24 ساعت پس از کشتار مربوط به تیمار حاوی 6 درصد پوسته سویا بود (05/ 0p <). بیشترین مقدار مالون دی‌آلدئید، ماده خشک و ظرفیت نگهداری آب در ساعات 48 و 72 پس از کشتار مربوط به تیمار 5 درصد سبوس گندم می‌باشد (05/0p <). تیمار 3 درصد پوسته سویا در 24 و 72 ساعت بیشترین میزان مالون دی‌آلدئید و ازت آزاد را نسبت به دیگر تیمارها نشان داد (05/0p <). تیمار 10 درصد سبوس گندم و 6 درصد پوسته سویا بالاترین میزان ظرفیت نگهداری آب در زمان 72 ساعت را به خود اختصاص دادند (05/0p <). نتایج آزمایش نشان داد که پلی ساکاریدهای دیواره سلولی مخمر سبب کاهش pH، مالون دی‌آلدئید و ازت آزاد نسبت به سایر منابع سبوس گندم و پوسته سویا گردید.

کلیدواژه‌ها


یعقوب فر، ا. (1390) کربوهیدرات ها در تغذیه طیور (چاپ دوم)، انتشارات مرز و دانش. ص. 55 و 56.
Ahmad, G., Mushtaq, M.A., Mirza, A. and Ahmad, Z. (2007). Comparative bioefficacy of lysine from L-lysine hydrochloride or L-lysine sulfate in basal diets containing graded levels of canola meal for female broiler chickens. Poultry Science, 86(3):525–530.
Alvarado, C. Z., Richards, M. P., Keefe, S. F. O. and Wang, H. (2007) The effect of blood removal on oxidation and shelf life of broiler breast meat. Poul. Sci. 86:156–161.
Annison, G. and Choct, M. (1990). Anti-nutritive activity of wheat pentosans in broiler diets. British Poultry Science, 31(4):811-21.
Castellini, C., Mugnai, C. and Dal-Bosco, A. (2002). Effect of organic production system on broiler carcass and meat quality. Meat Science, 60(3): 219-225.
Gonz´alez-Alvarado, J.M., Jim´enez-Moreno, E., Gonz´alez- S´anchez, D., L´azaro, R. and Mateos, G.G. (2010). Effect of inclusion of oat hulls and sugar beet pulp in the diet on productive performance and digestive traits of broilers from 1 to 42 days of age. Animal Feed Science and Technology, 162:37–46.
Gomes, H.A., DaSilva, E.N. Nascimento, M.R.L. and Fukuma, H.T. (2003). Evaluation of the 2-thiobarbituric acid method for the measurement of lipid oxidation in mechanically deboned gamma irradiated chicken meat. Food Chemistry, 80(3):433-437.
Huff-Lonergan, E.J. and Lonergan, S.M. (2005). Mechanisms of water-holding capacity of meat: the role of postmortem and structural changes. Meat Science, 71: 194-204.
Jamshidi, M., Ahmadi Ashtiani, H.R., Rezazade, S.H.R., Fatehi Azad, F., Mazandarani, M., Khaki, A. (2010). Study on phenolics and antioxidant activity of some selected plant of Mazandaran province. Journal of Medicinal Plants Research, 9(34): 177-83.
Kalantar, M. and Yaghobfar, A. (2016). Animal model show physiological characteristics can alter by feeding of different cereal type and exogenous multi-enzyme. International Journal of Pharmacology, Phytochemistry and Ethnomedicine, 2: 13-19.
Koohmaraie, M. and Geesink, G. (2006). Contribution of postmortem muscle biochemistry to the delivery of consistent meat quality with particular focus on the calpain system. Meat Science, 74(1): 34-43.
Le Bihan-Duval, E., Debut, M., Berri, C.M., Sellier, N., Sante-Lhoutellier, V., Jego, Y. and Beaumont, C. (2008). Chicken meat quality: genetic variability and relationship with growth and muscle characteristics. BMC Genetic. 9: 53.
Luna, A.,  Lábaque, M.C., Zygadlo, J.A. and Marin, R.H. (2010). Effects of thymol and carvacrol feed supplementation on lipid oxidation in broiler meat. Poultry Science, 89(2): 366–370.
Martens, H., Stabursvik, E., Martens, M. (1982). Texture and colour changes in meat during cooking related to thermal denaturation of muscle proteins. Journal of Texture Studies, 13: 291-309.
Mathlouthi, N., Serge, M., Saulnier, L., Quemener, B. and Larbier. M.  (2002). Effects of xylanase and β-glucanase addition on performance, nutrient digestibility, and physico-chemical conditions in the small intestine contents and caecal microflora of broiler chickens fed a wheat and barley-based diet. Animal Research, 51:395–406.
Moloney, A.P., Mooney, M.T., Kerry, J.P., Stanton, C. and O’Kiely, P.  (2013). Colour of fat, and colour, fatty acid composition and sensory characteristics of muscle from heifers offered alternative forages to grass silage in a finishing ration. Meat Science, 95(3):608–615.
Offer, G. and Knight, P. (1988). The structural basis of water-holding in meat. Part 1: general principles and water uptake in processing. In: Lawrie, R.A. (Ed.), Developments in Meat Science e 4. Elsevier Science, London.
Pahari, B., Chakraborty, S., Chaudhuri, S., Sengupta, B., Sengupta, P.K. (2012). Binding and antioxidant properties of therapeutically important plant flavonoids in biomembranes: Insights from spectroscopic and quantum chemical studies. Chemistry and Physics of Lipids, 165(4): 488-96.
Pearce, K.L., Rosenvold, K., Andersen, H.J. and Hopkins, D.L. (2011). Water distribution and mobility in meat during the conversion of muscle to meat and ageing and the impacts on fresh meat quality attributes e a review. Meat Science, 89(2): 111-124.
Pearson, D. (1973). Laboratory Techniques in Food Analysis, Conway-method.
Rokka, M., Eerola, S., Smolander, M., Alakomi, H.L. and Ahvenainen, R. (2004). Monitoring of the quality of modified atmosphere packaged broiler chicken cuts stored at different temperature conditions: B. Biogenic amines as quality-indicating metabolites. Food Control, 15(8): 601-7.
Ross-308 Broiler Performance Objectives (2014). Available at: www.aviagen.com.
Rougi`ere, N. and Carr´e. B.  (2010). Comparison of gastrointestinal transit times between chickens from D+ and Dgenetic lines selected for divergent digestion efficiency. Animal, 4(11):1861–1872.
Rukchon, C. H., Trevanich, S., Jinkarn, T. and Suppakul, P. (2011) Volatile compounds as quality indicators of fresh chicken and possible application in intelligent packaging, The 12th. Proc. ASean Food Conference, 16–18 June 2011, BITEC Bangna, Bangkok, Thailand.
SAS Institute (2004) SAS Procedure Guide for Personal Computers. STAT User's Guide, Statistics. Version 9.1 SAS Institute INC., Cary, NC.
Simitzis, P.E., Deligeorgis, S.G., Bizelis, J.A., Dardamani, A., Theodosiou, I. and Fegeros, K. (2008). Effect of dietary oregano oil supplementation on lamb meat characteristics. Meat Science, 79(2): 217-223.
Tabook, N.M., Kadim, I.T., Mahgoub, O. and Al-Marzooqi, W. (2007). The effect of date fibre supplemented with an exogenous enzyme on the performance and meat quality of broiler chickens. British Poultry Science, 47(1): 73-82.  
Takahashi, K. and Jensen, L.S. (1984). Effect of dietary composition and estradiol implants on hepatic microsomal mixed function oxidase and lipid deposition in growing chicks. Poultry Science, 63(11) :2217–2224.
Takahashi, K. and Jensen, L.S. (1985). Liver response to diet and estrogen in white leghorn and Rhode Island Red chickens. Poultry Science, 64(5):955–962.
Welch, I. (2000). Herding among security analysts. Journal of Financial Econometrics,
 58: 369–396.