Effect of diets containing urea molasses on the fattening performance and blood urea nitrogen of Arabia male lambs.

Document Type : Research Paper

Authors

Abstract

In order to investigate the effect of diets contained urea and molasses on fattening performance and blood urea nitrogen (BUN) density of male lambs, 72 Arabic male lambs were used in a completely randomized design with a 3×4 factorial experiment, for 90 days. The experimental diets contained; 0, 0.5, 1 and 1.5% of urea each with 0, 7.5 and 15% of molasses, in isoprotein and isocalaric diets. The diets were prepared as total mixed ration and fed ad libitum twice per day.  Results showed that the highest and lowest average daily gain (ADG) of lambs were obtained in lambs received  diets contained 0.0 and 1.5% urea, respectively (p < 0.05). Utilization of different levels of molasses did not significantly affected the  ADG of lambs. The lambs  ADG was not affected by the interaction of urea and molasses in the diets. However, dry matter intake (DMI) and feed conversion ratio were affected by different levels of urea or molasses, and interaction of urea×molasses (p < 0.05). The highest and lowest concentration of  BUN were detected in lambs received diets contained 1.5% and 0.5% urea with 29.42 mg/dl and 26.78 mg/dl respectively (p < 0.05). BUN density was not affected by molasses level, but it was affected by the interaction of urea×molasses in the diet (p < 0.05). In general, based on the results of this experiment, utilization of 1.5% of urea plus 7.5% of molasses in the diet of fattening lambs, could reduced the feed cost and improve the optimization of fattening lambs performance.

1-     امامی میبدی،م. ع. و نیکخواه، ع. (1377) بررسی اثر سطوح مختلف اوره بر جیره ی بچه شترهای پرواری. مجموعه مقالات اولین گردهمایی علمی یافته های تحقیقاتی خوراک دام جنوب کشور. مرکز تحقیقات منابع طبیعی و امور دام استان بوشهر. ص12.
2-     بهشتی، ر.، آق‌‌بلاغی صالح، ب. و قدکی، م. (1355) تهیه و بررسی مکمل‌های غذایی اوره‌دار جهت استفاده ی عملی در
 
گوسفنداری های صنعتی و سنتی. مرکز تحقیقات دامپروری کشور. حیدر آباد کرج. نشریه ی تحقیقاتی شماره ی 31 .
3-     دیانی، ا. و ثابت پی، م.ر. (1384) بررسی تأثیر سطوح مختلف کاه گندم عمل آوری شده با آب پنیر و اوره  بر عملکرد بره‌های پرواری. مجموعه مقالات دومین کنگره ی علوم دامی و آبزیان کشور، مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور. ص 409- 406.
4-     رضایی، م.، نیکخواه، ع. و پرمون، م. (1378) بررسی استفاده از ملاس با سطوح مختلف اوره در جیره ی غذایی گوساله‌های نر پرواری. مجموعه مقالات دومین سمینار پژوهشی تغذیه ی دام و طیور کشور. مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور. ص  444-  440 .
5-     سوآن، ج. آر . (1993) جنبه های فیزیولوژیکی تغذیه ی نشخوارکنندگان. چاپ اول. ترجمه ی سید محمد مهدی طباطبایی(1382). انتشارات دانشگاه بوعلی سینا همدان. ص  518-510 .
6-     طباطبایی، م. م.، نجفی، ش.،  احمدی، ا.،  ساکی، ع. ا.،  علی عربی، ح.‌‌،  زابلی، خ. ، زمانی، ز. و محمد حسین رحمتی، م. (1386)  اثر موننسین، جو عمل آوری شده، اوره و کنجاله ی سویا بر غلظت اوره و گلوکز خون گوسفندان نژاد مهربانی. مجموعه مقالات دومین کنگره ی علوم دامی و آبزیان کشور. مؤسسه  تحقیقات علوم دامی کشور. ص  632- 629 .
7-     کردونی، ع.، عالم زاده، ب.، قبادی، ف. و رضایزدی، ک. (1377) کاربُرد سطوح مختلف اوره و ملاس جهت غنی سازی پیت و باگاس. خلاصه مقالات اولین گردهمایی علمی یافته های تحقیقاتی خوراک دام جنوب کشور. مرکز تحقیقات منابع طبیعی و امور دام استان بوشهر. ص 14.
8-     کمالی، ا.ا.، غلامی، ح.، کبیری فرد، ع. م.، صادقی، م. ه. و دشتی زاده، م. (1384)  تعیین ارزش غذایی بوته ی گوجه فرنگی(شاخ و برگ) با نسبت های مختلف ملاس و استفاده از آن درتغذیه ی بُزغاله های پرواری. مجموعه مقالات دومین سمینار پژوهشی گوسفندو بزکشور. مؤسسه  تحقیقات علوم دامی کشور. ص 306- 301 .
9-     مختارپور، غ. ر. (1380) استفاده از پوسته ی تخم پنبه ی غنی شده با اوره و ملاس در جیره ی برّه‌های نر پرواری. خلاصه مقالات سومین سمینار پژوهشی تغذیه ی دام و طیور کشور. مؤسسه  تحقیقات علوم دامی کشور. ص 220 .
10-  مستغنی، خ. (1378)  بیماری های متابولیک و تغذیه‌ای دام. انتشارات دانشگاه شیراز.
11-  مشایخی، م. ر. و ایزدنیا، ح. ر. (1380) استفاده از مخلوط ملاس و اوره ی مایع بصورت آزاد در تغذیه ی گوساله‌های نر پرواری گاومیش. مجموعه مقالات دومین سمینار پژوهشی گاو و گاومیش کشور. مؤسسه  تحقیقات علوم دامی کشور. ص  103- 92 .
12-  مصطفی تهرانی، ع.، زارع شحنه، ا.، قربانی راد، غ. و میرهادی، ا. (1386) اثر مکمل کروم بر غلظت برخی متابولیت‌های خون در برّه‌های نر توده ی ژنتیکی شال. مجموعه مقالات دومین کنگره ی علوم دامی و آبزیان کشور. مؤسسه  تحقیقات علوم دامی کشور. ص 669- 663 .
13-  مکدونالد، پ.، ادواردز، آر. ا.، گرین هال، ج. اف. دی. و مورگان، سی. ا. (1986)  تغذیه ی دام. چاپ پنجم. ترجمه ی رشید صوفی سیاوش و حسین جانمحمدی (1385). انتشارات عمیدی. تبریز. ص  795-789 .
14-  مهدوی، ع.، زاغری، م.، زاهدی فر، م.، نیکخواه، ع.،  عالمی، ف. و آقاشاهی، ع. ر . (1387)  اثرافزودن سطوح مختلف اوره و ملاس به پوسته ی پسته ی سیلوشده بر روی تجزیه پذیری ماده خشک ، قابلیت هضم ماده ی آلی و برآورد انرژی متابولیسمی به دو روش آزمایشگاهی(تیلی و تری و گاز تست). مجموعه مقالات سومین کنگره ی علوم دامی کشور. دانشگاه فردوسی مشهد. ص 100.
15-  نریمانی، م. و گلشن ظروفی، م. ( 1387)  بررسی فراسنجه های بیوشیمیایی سرم گوسفند سویه ی قزل و ماکویی در شرایط آزاد تغذیه. مجموعه مقالات سومین کنگره ی علوم دامی کشور. دانشگاه فردوسی مشهد. ص 93 .
16-  هاشمی، م. (1370)  تغذیه ی دام و طیور و آبزیان، چاپ اول، انتشارات فرهنگ جامع، تهران، ص 280-262.
17- Amoikon, E. N., Fernandez, H. M., Southern, L. L., Thompson, D. R., Ward, T. L. and Olcott, B. M. (1995) Effect of chromium tripicolinate on growth, glucose tolerance, insulin sensitivity, plasma metabolites and growth hormone in pigs. J. Anim. Sci. 73: 1123-1130.    
 
18- Bhattacharya, A. N. and Khan, A.R. (1973) Wheat straw and urea in pelleted rations for growing sheep. J. Anim. Sci. 37: 136 - 140.
19- Dias-da-Silva, A. A. and Sundstol, F. (1986) Urea as a source of ammonia the nutritive value of wheat straw. Anim. Feed Sci. Technol. 14: 67-79.
20- Egan, A. R. and Kellaway, R. C. (1971) Evaluation of nitrogen metabolites as indices of nitrogen utilization in sheep given frozen and dry matter herbages. Brit. J. Nutr. 26: 335-346. 
21- Enstwistle, K. W. and Baird, D. A. (1976) Studies on the supplementary of sheep consuming Mulga (Acacia aneural):2.Comparative levels of molasses and urea supplements of under pen conditions. Aust. J. Exper. Agri. Anim. Husb. 79: 147-180.
22- Eryavuz, A., Dundary, Y., Ozdemin, M., Aslan, R. and Tekerli, M. (2003) Effect of urea and sulfur on performance of fanute  and defanuate Ramlic lambs and some rumen and blood parameters. J. Anim. Feed Sci. Technol. 109: 35-46.
23- Galina, M., Hummel, J., Sánchez, M.  and Haenlein, G. (2003) Fattening Rambouillet lambs with corn stubble or alfalfa, slow intake urea supplementation or balanced concentrate. Small Rumin. Res. 53: 89 - 98.
24- Hannon, K. and Trenkle, A. (1990) Evaluation of condensed molasses fermentation soluble as a nonprotein nitrogen source for ruminants. J. Anim. Sci. 68: 2634-2641.
25- Islas, L. E., Comacho, K. B., Navarro, S. A. S., Benavidez, J. M., Knight, R. L., Mc Bee, M. J., et al. (1984) Effect of urea level on performance of Suffolk lambs consuming a high concentrate diet. J. Anim. Sci. 84: suppl.2: 155.
26- Kokilioo, N., Sing, S. and Bhatla, I. S. (1983) Effect of ammonia and glucose,concentration on the protein biosynthesis by rumen microorganisms in vitro.Indi. J. Vet. Med. 3: 49-56.
27- Kowalczyk, J. (1977) Maximizing NPN use in feeding systems based on agro-industrial by-products. Chapter 12 .F.A.O, ROME. ISBN 92-5-000431-1.
28- Leibholz, J. (1970) The effect of starvation and low nitrogen intake on the concentration of amino acids in the blood plasma and on the nitrogen metabolism in sheep. J. Agr. Res. 23 : 723.
29- Mathis, C. P. and Sawyer, J. E. (2003) Urea in rang cattle supplement, New MexicoStateUniversity. Cooperative Extension Service.Cicular 583 College of Agriculture and Home Economics.
30- Mooney, K. W. and Cromwell, G. L. (1997) Efficacy of chromium picolinate and chromium chloride as potential carcass modifies in swine. J. Anim. Sci. 75 : 2661-2671.
31- National Research Council (NRC). (1985) Nutrient requirements of sheep. 6th Revised Edition. National Academy Press. Washington , D.C.
32- Perera, A. and Albuernes, R. (1992) Intensive production of mutton from molasses and urea: 4. Amounts of Sunflower meal and urea in molasses and forage diets. Revista Cub. Reprod. Anim. No.Especial: 58-66.
33- Ranjhan, S. K. (1987) Animal nutrition in tropics. First Edition.Vikas Publication. New Delhi. India. PP: 220-224.
34- Rodrigues, J. S., Ornelas,E. G., Barragan, H. B., Trevino, H. M., Negrete, J. C. and Torres, V. (1985) Evaluation of saint Croix ram lambs for growth, feed efficiency, blood urea nitrogen, and glucose levels by multivariate analysis. J. Anim. Sci. 85: Suppl.1: 572.
35- Roseler, D. K., Fergosen, J. D., Sniffen, C. J. and Herreman, J. (1993) Dietary protein degradability efficiency on plasma and milk and protein nitrogen in Holstein cow. J. Dairy Sci. 76: 525-534.
36- SAS institute. (2003) Qualification tools users guide,Statistics,Version 9.1, SAS Institute Inc, Cary, North Carolina, USA                                                         
37- Shirley, R. L. (1989) Nitrogen and energy nutrition of ruminants. Academic Press. Department of Anim. Sci. University of Florida, USA. PP: 194-197.
38- Stanton, T. L. and Whittier, J. (2007) Urea and NPN for cattle and sheep. Colorado State University. Extension. http: //WWW.ext.Colostate.ed / pubs/livestock / 01608.htm. No.1. P: 608. 
39- Torell , D. T., Hume, I. D. and Weir, W. C. (1974) Factors affecting blood urea nitrogen and its use as an index of the nutritional status of sheep. J. Anim. Sci. 39 (2): 435-440.
40- Willms, C. L., Berger, L. L., Merchen, N. R. and Fahey, G. C. (1991) Effect of supplemental protein source and level of urea on intestinal amino acid supply and feedlot performance of lambs diets based on alkaline hydrogen peroxide-treated wheat straw. J. Anim.Sci. 69(12): 4925-4938.
41- Wilson, G., Martz, F. A., Campbell, J. R. and Becher, B. A. (1975) Evaluation of factors     responsible for reduced voluntary intake of ruminants. J. Anim. Sci. 41: 1431-1434.