اثر محدودیت کمی خوراک و تغذیه وعده ای بر عملکرد، ترکیبات لاشه و عارضه آسیت در جوجه های گوشتی

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری تغذیه دام دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

2 دانشیار، دانشکده علوم دامی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده

این آزمایش برای مقایسه اثر محدودیت کمی خوراک و تغذیه وعده­ای بر عملکرد، ترکیبات لاشه و عارضه آسیت در جوجه خروس­­های گوشتی سویه راس 308 صورت گرفت. در این تحقیق پنج برنامه محدودیت غذایی شامل: 1) تغذیه به صورت آزاد ( گروه شاهد)، 2) تغذیه نیاز نگهداری از 14-7 روزگی، 3) تغذیه50% نیاز رشد از 14-7 روزگی، 4) تغذیه وعده­ای از 14-7 روزگی و 5) تغذیه وعده­ای از 21-7 روزگی استفاده شد. 300  قطعه جوجه خروس­ گوشتی یک روزه در قالب یک طرح کاملا تصادفی با پنج تیمار، پنج تکرار و 12 جوجه در هر تکرار تا سن 42 روزگی پرورش یافتند. در سن 21 روزگی جوجه­ها در معرض دمای 15 درجه سانتی­گراد برای القای آسیت قرار گرفتند. صفات اندازه­گیری شده شامل عملکرد، ترکیبات لاشه، فراسنجه­های قلب و خون بودند. نتایج نشان داد که گروه­های محدودیت داده شده به صورت کمی در مقایسه با گروه­ شاهد، افزایش وزن و مصرف خوراک کمتری داشتند (05/0>P). در پایان دوره آزمایش، گروه تغذیه شده به صورت وعده­ای به مدت یک هفته ضریب تبدیل غذایی کمتری نسبت به گروه­ تغذیه 50 درصد نیاز رشد داشتند (05/0>P). محدودیت غذایی اثر معنی­داری روی درصد ترکیبات لاشه (لاشه قابل طبخ، سینه، ران و چربی حفره شکمی) نداشت. جوجه­های گوشتی تغذیه شده به صورت آزاد و وعده­ای به مدت یک هفته غلظت هماتوکریت و هموگلوبین بالایی داشتند (05/0P<). گروه تغذیه وعده­ای یک هفته در مقایسه با گروه­های محدودیت کمی خوراک وزن قلب بیشتری داشت (05/0P<). اختلاف آماری معنی­داری در شاخص آسیت (نسبت وزن بطن راست به وزن دو بطن)، وزن بطن راست و درصد وزن قلب در بین تیمارها مشاهده نگردید. به طور کلی نتایج نشان داد که محدودیت با شدت کمتر (تیمارهای تغذیه وعده­ای) در مقایسه با محدودیت شدید (تیمارهای محدودیت کمی خوراک) در ایجاد رشد جبرانی کامل موثرتر است. با توجه به فاکتورهای خونی، محدودیت غذایی شدید می­تواند باعث کاهش حساسیت به آسیت در جوجه­های گوشتی شود

  1. , N., Sizemore, F.G.,Leach, G.R., Wideman, R.F., Owen, R.L. and Barbato, G.F. (1995) Growth of broiler chickens in response to feed restriction regimens to reduce ascites. Poult. Sci. Vol, 74, pp: 833-843.
    1. Camacho, M.A. Suarez, M.E., Herrera, J.G., Cuca, J.M. and Garcia-Bojalil, C.M. (2004) Effect of age of feed restriction and microelement supplementation to control ascites on production and carcass characteristics of broilers. Poult. Sci. Vol, 83, pp: 526-532.
    2. Deaton, J.W., Reece, F.N. and Tarver,W.J. (1969) Hematocrit, hemoglobin and plasma protein levels of broilers reared under constant temperatures. Poult. Sci. Vol, 48, pp:1993-1996.
    3. Demir, E., Sarica, S., Sekeroglu, A., Ozcan, M.A. and Seker, Y. (2004) Effects of early and late feed restriction or feed withdrawal on growth performance, ascites and blood constituents of broiler chickens. Animal Sci. Vol, 54, pp: 152-158.
    4. Julian, R.J., Mcmillan, I. and Quinton, M. (1989) The effect of cold and dietary energy on right ventricular hypertrophy, right ventricular failure and ascites in meat-type chickens. Avian Pathol. Vol, 18, pp:675-684.
    5. Julian, R. J. (1993) Ascites in poultry. Avian Pathol. Vol, 22, pp: 419-454.
    6. Julian, R.J. (2005) Production and growth related disorders and other metabolic diseases of poultry - A review. Veterinary J. Vol, 169, pp: 350-369.       
    7. Khajali, F., Zamani-Moghaddam, A. and Asadi-Khoshoei, E. (2007) Application of an early skip-a-day feed restriction on physiological parameters, carcass traits and development of ascites in male broilers reared under regular or cold temperatures at high altitude. Anim. Sci. J. Vol, 78, pp: 159-163.
    8. Lee, K.H. and Leeson, S. (2001) Performance of broilers fed limited quantities of feed or nutrients during seven to fourteen days of age. Poult. Sci. Vol, 80, pp: 446-454.
    9. Leeson, S. and Summers, J.D. (1997) Feeding programs for broilers. pp: 207-254 in: Commercial Poultry Nutrition. 2nded. University Books, Guelph, On.
    10. Leeson, S., Summers, J. D. and Caston, L. J. (1991) Diet dilution and compensatory growth in broilers. Poult. Sci. Vol, 70, pp: 867-873.
    11. Luger, D., Shinder, D., Rzepakovsky, V., Rusal, M. and Yahav, S. (2001) Association between weight gain, blood parameters, and thyroid hormones and the development of ascites syndrome in broiler chickens. Poult. Sci. Vol, 80, pp: 965-971.
    12. Mahoney, J.J., Vreman, H.J., Stevenson, D.K., and Van Vessel, A.L. (1993) Measurements of carboxyhaemoglobin by five spectrophotometers (cooximeters) in comparison with reference methods. Clinical Chemistry. Vol, 39, pp: 1693-1700.
    13. May, J.D. and Deaton, J.W. (1974) Environmental temperature effect on heart weight of chickens. Int. J. Biomet. Vol, 18, pp: 295-300.
    14. McGovern, R. H., Feddes, J.J.R., Robinson, F.E. and Hanson, J. A. (1999) Growth performance, carcass characteristics, and the incidence of ascites in broilers in response to feed restriction and litter oiling. Poult. Sci. Vol, 78, pp: 522-528.
    15. Nilsen, B.L., Litherland, M. and Noddegard, F. (2003) Effects of qualitative and quantitative feed restriction on the activity of broiler chickens. Appl. Anim. Behav. Sci. Vol, 83, pp: 309-323.
    16. Novel, D.J., Ngambi, J.W., Norris, D. and Mbajiorgu, C.A. (2009) Effect of different feed restriction regimes during the starter stage on productivity and carcass characteristics of male and female Ross 308 broiler chickens. Int. J. Poult. Sci. Vol, 8, No, 1, pp: 35-39.
    17. NRC, (1994) Nutrient requirements of poultry. 9th rev. ed. National Academy Press, Washington DC.
    18. Ocak, N. and Sivri, F. (2008) Liver colorations as well as performance and digestive tract characteristics of broilers may change as influenced by stage and schedule of feed restriction. J. Anim. Physiol. Anim. Nutr. Vol, 92, pp: 546-553.
    19. Ozkan, S., Plavink, I. and Yahav, S. (2006) Effect of early feed restriction on performance and ascites development in broiler chickens subsequently raised at low ambient temperature. J. Appl. Poult. Res. Vol, 15, pp: 9-19.
    20. Palo, P.E., Sell, J.L., Piquer, F.J., Vilaseca, L. and Soto-Salanova, M.F. (1995) Effect of early nutrient restriction on broiler chickens. 2. Performance and digestive activities. Poult. Sci. Vol, 74, pp: 1470-1483.
    21. Pan, J.Q., Tan, X., Li, J.C., Sun, W.D. and Wang, X.L. (2005) Effects of early feed restriction and cold temperature on lipid peroxidation, pulmonary vascular remodelling and ascites morbidity in broilers under normal and cold temperature. Br. Poult. Sci. Vol, 46, pp: 374-381.
    22. Petek, M. (2000) The effects of feed removal during the day on some production traits and blood parameters of broilers. Turk. J. Vet. Anim. Sci. Vol, 24, pp: 447-452.
    23. Plavnik, I. and Hurwitz, S. (1990) Performance of broiler chickens and turkey poults subjected to feed restriction or to feeding of low-protein or low-sodium diets at an early age. Poult. Sci. Vol, 69, pp: 945-952.
    24. Saleh, E.A., Watkins, S.E., Waldroup, A.L. and Waldroup, P.W. (2005) Effect of early quantitative feed restriction on live performance and carcass composition of male broilers grown for further processing. J. Appl. Poult. Res. Vol, 14, pp: 87-93.
    25. SAS Institute. (1994) SAS. Users Guide. SAS Institute. Inc. Cary, NC.
    26. Sato, T., Tezuka, K., Shibuya, H., Watanabe, T., Kamata, H. and Shirai, W. (2002) Cold-induced ascites in broiler chickens and its improvement by temperaturecontrolled rearing. Avian Dis. Vol, 46, No, 4, pp: 989-996.
    27. Scheideler, S.E. and Baughman, G.R. (1993) Computerized early feed restriction programs for various strains of broilers. Poult. Sci. Vol, 72, pp: 236-242.
    28. Su, G. Sorensen, P. and Kestin, S.C. (1999) Meal feeding is more effective than early feed restriction at reducing the prevalence of leg weakness in broiler chickens. Poult. Sci. Vol, 78, pp: 949-955.
    29. Summers, J.D., Spratt, D. and Atkinson, J.L. (1990) Restricted feeding and compensatory growth for broilers. Poult. Sci. Vol, 69, pp: 1855-1861.
    30. Susbilla, J.P., Tarvidy, I., Gowz, C.B. and Frankel, T.L. (2003) Quantitative feed restriction or meal-feeding of broiler chicks alter functional development of enzymes for protein digestion. Br. Poult. Sci. Vol, 44, pp: 698-709.
    31. Urdaneta-Rincon, M. and Leeson, S. (2002) Quantitative and qualitative feed restriction on growth characteristics of male broiler chickens. Poult. Sci. Vol, 81, pp: 679-688.
    32. Wideman, J.F. (1988) Ascites in poultry. Monsanto Company. Vol, 6, No, 2, pp: 1-7.
    33. Yahav, S., Straschnow, A., Plavnik, I. and Hurwitz, S. (1997) Blood system response of chickens to changes in environmental temperature. Poult. Sci., Vol, 76, pp: 627-633.
    34. Yersin, A.G., Huff, W.E., Kubena, L.F., Elissalde, M.A., Harvey, R.B., Witzel, D.A. and Giroir, L.E. (1992) Changes in hematological, blood gas and serum biochemical variables in broilers during exposure to stimulated high altitude. Avian Dis. Vol, 36, pp: 189-197.
    35. Zhan, X.A., Wang, M., Ren, H., Zhao, R.Q., Li, J.X. and Tan, Z.L. (2007) Effect of early feed restriction on metabolic programming and compensatory growth in broiler chickens. Poult. Sci. Vol, 86, pp: 654-660.

37.Zubair, A.K. and Leeson, S. (1994) Effect of varying periods of early nutrient restriction on growth compensation and carcass characteristics of male broilers. Poult. Sci. Vol, 73, pp: 129-136

 

Acar