اثر مصرف علف خشک خارشتر در جیره غذایی بر عملکرد گوسفندان بلوچی

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسنده

کارشناس ارشد پژوهشی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی – ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی سبزوار

چکیده

این آزمایش به منظور بررسی اثر علوفه­ی خارشتر (Alhagi sp.) در جیره‌ی غذایی، بر عملکرد میش­های بلوچی در دوران آبستنی و شیردهی انجام شد که در آن از 72 رأس میش بلوچی در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 تیمار و 4 تکرار استفاده شد. جیره­های آزمایشی شامل: 1) کاه گندم، یونجه خشک، جو به نسبت  50، 30 و 20 درصد؛ 2) کاه گندم، یونجه خشک، خارشتر، جو به نسبت 25، 15، 40 و 20 درصد؛  3) خارشتر، جو به نسبت 80 و 20 درصد  بود، که در تغذیه‌ی میش­ها (از سه ماهگی دوره آبستنی تا 2 ماه پس از زایمان به مدت 120 روز) مورد استفاده قرار گرفت. میانگین مصرف خوراک روزانه بر حسب گرم در روز در جیره‌ی 2، پایین‌تر از دو جیره‌ی دیگر بود (05/0P <)، اما مصرف خوراک به ازای وزن متابولیکی، تحت تاثیر جیره‌ی غذایی قرار نگرفت. میزان تولید شیر روزانه نیز در جیره‌ی سوم بالاتر از جیره‌ی دوم بود (05/0P <). با مصرف خارشتر در جیره‌ی غذایی، چربی، پروتئین و ماده‌ی جامد شیر کاهش یافت (05/0P <). افزایش وزن روزا نه‌ی بره‌های متولد شده نیز(طی دوره‌ی 60 روزه­ از زمان تولد) در گروه دریافت کننده‌ی جیره‌ی دوم پایین‌تر از دو گروه دیگر بود (05/0P <). با افزودن خارشتر در جیره‌ی غذایی، هزینه‌ی تغذیه کاهش نشان داد، به نحوی که کمترین هزینه‌ی تغذیه مربوط به جیره‌ی حاوی 80 درصد خارشتر بود. به طورکلی نتایج آزمایش نشان داد که علف خارشتر را می توان به عنوان بخش خشبی جیره‌ی غذایی در تغذیه‌ی گوسفند مصرف نمود هر چند نیاز به پژوهش‌های بیشتری می‌باشد

کلیدواژه‌ها


Abbeddou, S., Rihawi, S., Hess, H. D., Iniguez, L., Mayar, A. C. and Kreuzer, M. (2011). Modification of milk fatty acid composition by feeding forages and agro-industrial byproducts from dry areas to Awassi sheep. Journal of Dairy Science. 94. pp:4657-4668.

Abu-Zanat, M. M. W. and Tabbaa, M. J. (2006). Effect of feeding Atriplex browse to lactating ewes on milk yield and growth rate of their lambs. Small Ruminant Research 64. pp: 152–161.

A.O.A.C. (2009). Association of Official Analytical Chemists. Official method of analysis. 18th Edition, Washington, USA.

Bashtini, J., Fazaeli, H. and Feazi, R. (2005) Possible to compare the nutritional value of camel-thorn plant silage with alfalfa hay and dried camel thorn. Department of Agricultural Research and Education. Proceedings of the Second Seminar of feeding sheep and goats. Research Institute of Animal Science. pp: 307-314.

Ben-Salem, H., Norman, H. C., Nefzaoui, A., Mayberry, D. E., Pearce, K. L. and Revell, D. K. (2010). Potential use of oldman saltbush (Atriplex nimmularia Lindl.) in sheep and goat feeding. Small Ruminant Research. 91. pp:13-28.

Blummel, M., Makkar, H. P. S. and Becker, K. (1997). In vitro gas production: a technique revisited. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition. 77, pp: 24-34.

Cardenas-Medina, J. V., Sandoval-Castro, C. A. and Solorio-Sanchez, F. J., (2004). In vitro gas production, digestibility and estimated energy value of grass/fodder tree silages.    Vailable           from:  www.bsas.org.uk/downloads/annlproc/Pdf2003/170.pdf

 

Chadwick, M. A., Vorcoe, P. E., Williams, I. H.  and Revell, D. K. (2009). Dietary exposure of pregnant ewes to salt dictates how their offspring respond to salt. Physiology & Behavior 97, pp: 437- 445.

Church, D. C. and Pond, W. G. (1991) Nutrition and feeding of livestock. Translated by Nikkhah, A. and Amanlou, H. Jihad Zanjan University Press. Second edition, pp: 493-517.

Cone,Jhon W., A. H. Van GelderG. T. W. VissherLOudshorn. (1996). Influence of rumen fluid and substrate concentration of fermentation kinetics measured with fully automated time related gas production apparatus. Animal Feed Science and Technology 61.pp: 113-128.

Emami-Meybody, M. A., Turkmen-Zehi, A., Vaaeze-Torshizi, R. and Khani-Sanyj, M. H. (2000). Reproductive traits and genetic parameters of some growth traits in Baluchi sheep flocks in Yazd. Animal Sciences Journal (Pajouhesh & Sazandegi); 14 (2 (turn 51) IN ANIMAL) pp: 12-16.

Ezadifar, J. (1985). Investigate the production and milk composition in five Iranian fat-tailed sheep and some first-generation crosses with rams Karadl and Targy. Master's thesis, Department of Animal Science of Shiraz University.

Goodchild, V.A., Bahhady, F., Lawand, M., Meda, E., Osman, A. and Thomson F E, (1997). Saltbush grazing affects the quality of ewe`s milk and the yield of chesse. ICARDA MTP Project 2.5: Small Ruminant in Dry Areas, Annual Report for 1997.

Hashemi, S. M. (1987). The Camelthorn plant, planting methods, properties and silage it. The Joint Committee Technical Bureau of Rangeland and the Organization of Agricultural extension.

Kamalak, A., Canbolat, O., Erol, A., Kilinc, C., Kizilsimsek, M., Ozkan, C.O. and Ozkose, E. (2005). Effect of variety on chemical composition, in vitro gas production, metabolizable energy and organic matter digestibility of alfalfa hays. Available from: www.cipav.org.co/lrrd/lrrd17/7/cont1707.htm.

Khayyat, A. (1991). Recognition of Arabic sheep. Final Report of Research Project, Agricultural and Natural Resources Research Center of Khuzestan Province.

Pearce, K. L., Norman, H. C. and Hopkin, D. L.  (2010). The role of saltbush-based pasture systems for the production of high quality sheep and goat meat. Small Ruminant Research 91. pp: 29-38.

Qahraman, A. (1994). Kvrmvfyts of Iran (plant systematics). Publishing Centre of Jihad Daneshgahy of Tehran.

Raza, H. S., Riaz, M. and Raza, P. N. (2000). Effect of saltbush (Atriplex amnicola) on performance of goats on saline rangelands. J Anim Sci 78: (Suppl. 1),126.

 Rezvani-Moghaddam, P. and Koocheki, A. (2004). History of research on salt-affected lands of Iran, Present status and future prospects: Halophytic ecosystems. pp 83-95. In: Taba FK, Ismail S and Jaradat A (Eds). Prospects of saline agriculture in Arabian Peninsula. Amherst Scientific Publishers, Massachusetts, USA.

 

Saaedy, A. (2011). An Illustrated introduced 27 native breeds of sheep in Iran. Available           from: http://www.itpnews.com/sayr-danstny-ha/marfy-msvr-27-nzhad-shakhs-gvsfndan-bvmy-dr-ayran.aspx.

Samejo, M. Q., Memon, S., Bhanger, M. I. and Khan, K. M.  (2012). Chemical composition of essential oils from Alhagi maurorum. Chemistry of Natural Compounds vol. 48 issue 5. pp. 898 – 900.

Sandoval-Castro, C. A., Herrera, P. Capetillo-Leal, C. M.  and Ayala-Burgos, A. J. (2003). In vitro gas reduction and digestibility of mucuna bean. Tropical and Subtropical Agro ecosystems. Pp: 77 – 80.

SAS Institute. (1998). SAS/ STAT user`s guide. Version 8.SAS Inst, Cary, NC, USA.

Tavakkolian, J. (2000). Introduction to Genetic Resources of Native Farm Animals in Iran. Animal Science Research Institute.

Zamani, f. and Sadr, M. (2007). The relationship between somatic cells and milk composition in Baluchi sheep. Proceedings of the Second Congress of Animal Science and Aquaculture of Country. Volume II. pp: 1435-1438.

Zareaa-Shahneh, A. and Nehzati, G.H. (1999). Characteristics of Lactation and growth of suckling lambs of sheep Varamini. Animal Sciences Journal (Pajouhesh & Sazandegi).No. 49. pp: 127-129.