بررسی تأثیر استفاده از سرکه و آنزیم فیتاز بر عملکرد و سیستم ایمنی جوجه های گوشتی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 کارشناسی ارشد تغذیه دام و طیور گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه

2 استادیار گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه.

چکیده

مطالعه حاضر جهت بررسی اثرات مکمل‌سازی سرکه، آنزیم فیتاز و اثرات متقابل آن­ها بر عملکرد، چربی­های­ خون، سیستم ایمنی و برخی ویژگی‎های لاشه جوجه­های گوشتی انجام شد. برای این منظور، تعداد 240 قطعه جوجه گوشتی نر یک روزه سویه راس 308 در یک آزمایش فاکتوریل 2×2 در قالب طرح کاملاً تصادفی، با چهار تیمارآزمایشی، پنج تکرار و 12 قطعه جوجه در هر تکرار تا 42 روزگی پرورش داده شدند. جیره­های آزمایشی حاوی سرکه انگور( صفر و 2 درصد) و آنزیم فیتاز (صفر و 500 واحد فعال آنزیم در هر کیلوگرم از جیره) بودند. نتایج نشان دادند که استفاده از سطح دو درصد سرکه در تمامی دوره­های آزمایشی منجر به افزایش معنی­دار مصرف خوراک و افزایش وزن بدن شد (05/0˂(p. همچنین استفاده از سرکه در دو هفته اول پرورش، ضریب تبدیل خوراک را افزایش داد (05/0˂ (p در حالی که در همین دوره زمانی، آنزیم فیتاز باعث بهبود ضریب تبدیل خوراک شد (05/0˂.(p سرکه باعث کاهش سطوح کلسترول، تری­گلیسرید، LDL و VLDL سرم شد (05/0˂.(p همچنین ترکیب سرکه و آنزیم فیتاز سطح تری­گلیسرید و VLDL سرم را کاهش دادند (05/0˂(p در حالی که آنزیم فیتاز به تنهایی تأثیری بر چربی­های خون نداشت (05/0˃.(p
سرکه همچنین منجر به افزایش وزن نسبی بورس و طحال شد (05/0˂(p و افزودن آنزیم فیتاز نیز وزن نسبی بورس را افزایش داد (05/0˂(p. آنزیم فیتاز باعث افزایش میزان چربی محوطه بطنی گردید (05/0 ˂ (pدر حالی که سرکه تأثیر معنی­داری بر خصوصیات لاشه نداشت (05/0˃(p. در کل، نتایج نشان دادند که استفاده از سطح دو درصد سرکه در جیره منجر به بهبود پارامترهای رشدی و کاهش چربی­های مضر سرم خونی جوجه­های گوشتی گردید.

کلیدواژه‌ها


Abdel – Azeem, F., El-Hommosany, Y. M., and Nematallah, G. M. (2000). Effect of citric acid in diets with different starch and fiber levels on productive performance and some physiological traits of growing rabbits. Egypt  Journal of  Rabbit Science, 10: 121-145.
Abdel-Fattah, S. A., EI-Mednay, M. H., and Abdul-Azeem, V. (2008). Thyroid activity of broiler chickens fed supplemental organic acids. International of poultry science, 7:215-222.
Abdo, M., and Zeinb, A. (2004). Efficacy of acetic acid in improving the utilization of low protein-low energy broiler diets. Egypt Poultry Science, 24: 123-141.
Aydin, A., Pekel, A. Y., Issa, G., demirel, G., and Patterson, P. H. (2010). Effect of dietary copper, citric acid and microbial phytase on digesta PH and ileal and carcass microbiota of broiler chickens fed a low available phosphorus diet. Journal of Applied Poultry Research,19,422-431.
Broiler nutrition specification. (2007). Ross 308 Broiler Nutrition-specification. Aviagen Company, Scotland.
Dorman, H. J. D., and Deans, S. G. (2000). Antimicrobial agents from plants: antibacterial activity of plant volatile oils. Applied Microbiology, 88(2): 308-316.
 
Elson, C. E., and Qureshi, A. A. (1995). Coupling the cholesterol and tumor-suppressive actions of palm oil to the impact of its minor constituents on 3-hydroxy-3-ethylglutaryl coenzyme A reductase activity. Prostag. Leukotr Ess, 52: 205-208.
Fushimi, T., Suruga, K., and  Oshima, Y. (2006). Dietary acetic acid reduces serum                   Cholesterol and triacylglycerols in rats fed a cholesterol-rich diet. Journal of British Nutrient, 95:916-924.                           
Ghahri, H., Shivazad, M., Farhumand, P., Egbal, J., and Najafzadeh, M. (2007). study the Effect of organic acids on performance of broiler chicks. Pajouhesh&Sazandegi, No 77 pp: 26-33.
Griggs, J. P., and Jacob, J. P. (2005). Alternatives to antibiotics for organic poultry production. Journal of  Applicate  Poultry Research, 14:750-756.
Gunal, M., Yayli, G., Kaya, O.,  Karahan, N., and Sulak, O. (2006). The effect of antibiotic growth promoter, probiotic or organic acid supplementation on performance, intestinal microflora and tissue of broilers. International Journal of Poultry Science, 5:149-155.
Han, Y. M., Roneker, K . R,. Pond, W. G., and Lei, X. G. (1998). Adding wheat middling’s, microbial phytase and citric acid  to  corn-soybean  meal  diets  for  growing  pigs  may  replace  inorganic  phosphorus  supplementation. Journal of Animal Science, 76: 2649-2656.
Johnston, CS., and Gaas, CA. (2006). Vinegar: Medicinal uses and antiglycemic effect. Med G en Med. 8:61.
Katanbaf, M. N., Dunnington, E. A., and Siegel, P. B. (1989). Restricted feeding in early and late-feathering chickens. Growth and physiological responses. Poultry Science, 68: 344-351.
Klaver, F. A. M., and Van der Meer, R. (1993). The assumed assimilation of cholesterol by lactobacilli and Bifidobacterium bifidum is due to their bile Salt-deconjugating activity. Applicate of Envirmen Microbial, 59:1120-1124.
Liu, N., Ru, Y. J., Cowieson, A. J., Li, F. D., and Cheng, X. CH. (2008). Effect of phytat and phytase on the performance and immune function on broilers fed nutritionally margarin diets. Journal of Poultry Science, 87: 1105-1111.
Mohan, B., Kadirvel, R., Nataragen, A., and Bhaskaran, M. )1996(. Effect of probiotic supplementation on growth, nitrogen utilization and  serum cholesterol in broilers. Journal of Poultry Science, 37: 395-401.
Murry, B. E.)1991(. New aspects of antimicrobial  resistance and the resulting therapeutic dilemmas. Journal of Infection Dises, 163:1185-1194.
Nourmohammadi,  R.,  Hosseini, S. M.,  Saraee, H., and Arab, A. (2011).  Plasma  thyroid  hormone  concentrations  and  pH  values  of some GI-tract segments of broilers fed on different  dietary  citric  acid  and  microbial phytase levels. Journal of  Animal Veterinary Science, 6:1-6.
Qadyanloo, B., Rahimi, Sh., and Karimi Torshizi, M. A. (2009). Effect of organic acids and formaldehyde on morphology of broiler intestine and salmonella reduction in feed. Journal of Veterinary Research, 64, 3:215-220.
Ramarao, S. V., Reddy, M. R.,  Raju, M. V. L. N.,  and Panda, A. K. (2004). Growth, nutrient utilization and immune competence in broiler chicken fed probiotic, gut acidifier and antibacterial componds, Indian Journal of Poultry Science. 39:2. 125-130.
Ravindran, V., Selle, P. H., and  Bryden, W. L. (1999). Effect of phytase supplementation, individually and in combination with glycanase on the nutritive value of wheat and barley. Journal of Poultry Science, 78:1588-1595.
Reddy, N. R., Sathe S. K., and Salunkhe, D. K. )1982(. Phytates in legumes and cereals. Advances in Food Chemistry, Academic Press, New York, 1–92.
Ricke, S.C.(2003). Perspective on the use of organic acids and short chain fatty acids as antimicrobials, Poultry Science. 82: 632-639.
Ros, E. (2000). Intestinal absorbtion of triglyceride and cholesterol. Dietary and pharmacological inhibition or reduce cardiovascular risk.Atheros sclerosis, 51: 357-379.
Rotter, B.A., Friesen, O. D., Guenter, W., and Marllet, R. (1990). Influence of enzyme supplementation on the bioavailable energy of barley. Poultry Science, 69(7): 1174-1181.
Santoso, U., Tanaka, K., and Ohatani, S. (1995). Effect of dried Bacillus subtilis culture on growth, body composition and hepatic lipogenic enzyme activity in female broiler chicks. Journal of British Nutrient, 74:523-529.
SAS. 2005. SAS User’s Guide. Statistics. Version 9.12. Edn. SAS Institute Inc.  
Shabani Fath, A. A., Najafi, R., and  Najafi, Gh. (2011). Effects of antibiotic growth promoter replacement with organic acids, on small intestinal morphology, performance and carcass characteristics of broiler chickens. Iranian  Journal of  Animal  Science Recearch, 22: 113-124. 
Shahbazi, P., and Maleknia, N. (1992). General biochemistry. Tehran. Univercity Press. 53lp. (In Persian)
Shahidi, F., McDonald, J., Chandrasekara, A., and Zhong, Y. (2008). Phytochemicals of     foods, beverages and fruit vinegars:chemistry and health effects. Asia Pac. Journal of Clinical Nutrient, 17(Suppl 1):380-382.
Snyder, D., Marquadt, W., Mallinson, E., Savage, P., and Allen, C. (1984). Rapids serological profiling by enzyme linked immunosorbent assay. III. Simultaneous measurement of antibody titers to infectious bronchits virus, infectious bursal disease and Newcastele disease virus in a single serum dilution. Avian Dieses. 28:12-24.
Taherpour, K., Moravej, H., Shivazad, M., Adibmoradi, M., and Yakhchali, B. (2009). Effects of dietary probiotic, prebiotic and butyric acid glycerides on performance and serum composition in broiler chickens. African Journal. 8 (10) 3229-2334.
Van Immerseel, F., Smet, I. D.E.,  De Buck, J., Meulemans, G., Haesebrouck, F., and Ducatelle, R. (2002). Development of a chickn ceacal epithelial cell model to study in vitro Salmonella epithelium interactions. International symposium salmonella and salmonellosis. Ploufrragan. France.
Ziaei, H., Karimi Torshizi, M.A., Bashtani, M., Naeemipour, H., and Zeinali1, A. (2009). Efficiency evaluation of antibiotic growth promoter's alternatives on immune response and some blood metabolites in broiler chickens. Journal of Agriculther Science Naturient, Vol. 16(Special issue 2).