The effects of different levels of pennyroyal (Menta pulegium L.) and ration crude protein on performance and blood metabolites of laying hens

Document Type : Research Paper

Authors

Abstract

This experiment was conducted to evaluate the effects of different levels of pennyroyal and ration crude protein levels on performance, egg quality and blood metabolites of laying hens. Experiment was conducted as a factorial (3*3) (0, 1, 2% pennyroyal) and crude protein (NRC, 10, 20% lower than NRC recommendation) in a completely randomized design with 432 of Hy- line (W36) laying hens in 9 treatments and 4 replicates (with 12 hen in each replicate) for 12 weeks from 25-37 weeks of hens age. Using of 2% pennyroyal and ration crude protein and interaction between them negatively affected the performance of laying hens. The use 2% pennyroyal increased the percentage of eggshell. The egg production, egg mass and feed intake reduces in using pennyroyal and low crude protein diets. In interaction effects the best performance was observed in diet with no pennyroyal and NRC crude protein level. Using pennyroyal with low crud protein diets reduced the egg production percentage, egg mass, feed intake and increased the feed conversion. Interaction between pennyroyal and ration crude protein significantly affected the eggshell strength and Haugh unit. 2% pennyroyal reduced the blood uric acid level and 10% lower crude protein than NRC recommendation reduced blood total crude protein percentage. By reducing 20% ration crude protein, the percentages of hetrophlis increased and lymphocytes decreased. The overall results showed that in laying hens using pennyroyal, 10% and 20% crude protein lower than NRC recommendation have adverse effects on their performance.

Keywords


پوررضا، ج. (1376). روش علمی و عملی پرورش طیور. انتشارات جهاد دانشگاهی اصفهان. صفحات 96-72.
سیدپیران، س. ع.، نوبخت، ع. و خدایی، ص. (1390). اثرات استفاده از پروبیوتیک، اسید آلی و مخلوط چند گیاه دارویی برعملکرد، کیفیت تخم‌مرغ و فراسنجه‌های بیوشیمیایی و ایمنی خون مرغ‌های تخم‌گذار. مجله‌ دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز. 17: 1122-1111.
صفامهر، ع.، خیری، ا و نوبخت، ع. (1390). اثرات استفاده از سطوح مختلف مواد مغذی بر عملکرد و صفات لاشه در جوجه‌های گوشتی راس. مجله پژوهش‌های علوم دامی. 5: 1122-1111.
صمصام شریعت، س. ه. (1383). گزیده‌ گیاهان دارویی. انتشارات مانی. صفحات 125- 78.
نظیفی، س. (1376). هماتولوژیکی و بیوشیمی بالینی پرندگان. چاپ اول. انتشارات دانشگاه شیراز. صفحه 209- 173.
نوبخت، ع. و مظلوم، ف. (1388). ارزیابی اثرات سطوح مختلف مواد مغذی بر عملکرد مرغ‌های تخم‌گذار در مرحله ‌آخر تخم‌گذاری. مجله کشاورزی و منابع طبیعی گرگان. 16 (2): 5-1.
نوبخت، ع.، خدایی، ص و احدی، ف. (a1388). ارزیابی اثرات استفاده از جیره‌های با سطوح مختلف مواد مغذی و انرژی متابولیسمی یکسان بر عملکرد مرغ‌های تخم‌‌گذار در مرحله اول تخم‌گذاری. نشریه پژوهش و سازندگی. 85: 45-40.
نوبخت، ع.، مهمان‌نواز، ی و محتوی، س. (b1388). ارزیابی اثرات سطوح مختلف مواد مغذی بر عملکرد مرغ‌های تخم‌گذار. مجله دانش نوین کشاورزی. 8: 142-135.
نوبخت، ع.، و مقدم، م. (1392). اثرات استفاده از سطوح مختلف گیاه دارویی پونه بر عملکرد، صفات کیفی تخم‌‌مرغ، متابولیت‌های خون و سطح ایمنی خون در مرغ‌های تخم‌گذار. نشریه پژوهش و سازندگی. 85: 45-40.100: 26-19.
نوبخت، ع.، و مهمان‌‌نواز، ی.(1389). بررسی اثرات استفاده از گیاهان دارویی نعناع، آویشن و پونه بر عملکرد، کیفیت تخم‌‌مرغ و فراسنجه‌های خونی و ایمنی خون مرغ‌های تخم­گذار. مجله علوم دامی ایران. 41: 136-129.
ولی‌‌زاده، م. و مقدم، ‌م. (1373). طرح‌های آزمایشی در کشاورزی 1. چاپ اول. انتشارات پیشتاز علم. صفحات 100-25.
Alcicek, A., Bozkurt, M. and Cabuk, M. (2003). The effect of an essential oil combination derived from selected herbs growing wild in turkey on broiler performance. South African Journal of Animal Science. 33: 89 - 94.
AOAC. (2002). Official Methods of Analysis of the Association of official analytical. Eds. W.Horwitz, P. Chichilo and H. Reynolds. AOAC. WashingtonDC.
Arjomand, M., Nobakht, A., Pishchang, J., Mehmannavaz Y. and Chekaniazar, S. (2011).Evaluation the effects of using of probiotic and pennyroyal medicinal plant on performance of laying hens. Journal of Applied Biological Science. 1 (8): 164-167.
Cabuk, M., Bozkurt, M., Alcicek, A.,  Akbas, Y. and Kucukyilmaz, Y. (2006). Effect of herbal essential oil mixture on growth and intestinal organs weight of broilers from young and old breeder flocks. South African Journal of Animal Science. 36: 135 - 141.
Garcia, V. P., Catala-Gregori, F., Hernandez, M., Megras, D. and Madrid, J. (2006). Effect of formic acid and plant extracts on growth, nutrient digestibility, intestine mucosa morphology, and meat yield of broilers. Journal of Applied Poultry Research. 16: 555 -562.
Herandez, F., Madrir, J. and Garcia, V. (2004[v2] ). Influence of two plants extracts on broiler performance, digestibility and digestive organ size. Poultry Science.  83: 169 -174.
Lee, K., Everts, W. and Beyen, A.C. (2006). Dietary carvacrol lowers body gain but improves feed conversion in female broiler chickens. Journal of Applied Poultry Research.12: 394-399.
National Research Council. (1994). Nutrient requirements of poultry. 9th Rev.ed. National Academy  Press. Washington. DC.
Nobakht, A., Solimanzadeh, E. and Pishjangh, J. (2011). Effects of varying levels of nettle, Pennyroyal medicinal plants and enzyme on performance and egg traits of laying hens.Global Veterinary. 7 (5): 491-496.
Ponte, P. and Rosado, C. (2008). Pasture intake improve the performance and meat sensory attributes of free- range in broilers. Poultry Science.  87: 71 - 79.
SAS Institute. (2005). SAS Users guide: Statistics. Version 9.12. SAS Institute Inc., Cary, NC. pp: 126-178.
Sturkie, P. D. (1995) Avian physiology. (4thed). Springer Verlag. New York. pp: 115-270.
Yakout, H, M., Omara, M. E, Marie, Y. and Hassan, R. A. (2004) Effect of incorporating growth promoters and different dietary protein level into Mandarah hens layers diets.Egyptian Journal of Poultry Science. 24: 977-994.