The Effect of different dietary amino acid levels in early ages and strain on performance, immune organ weight and heterophile-to-lymphocyte ratio in Arian broiler chickens

Document Type : Research Paper

Authors

1 Student of vetrinarian medicin - Department of Veterinary Medicin, Babol Branch, Islamic Azad University, Babol, Iran

2 Faculty of Department of Animal & Veterinary Science Babol Branch, Islamic Azad University, Babol, Iran

3 Assistant Professor of Animal Science Research Department, Golestan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Gorgan, Iran

Abstract

This study was carried out to examine the effect of reducing dietary amino acid (DAA) levels (recommended dose by Arian and 6% less than recommended dose up to 25 d of age) and strain cross (classic and new) on performance and some of immune system characteristics (ISC) of Arian broilers. Five hundred 1-d-old male and female chicks were allocated in four experimental groups with 5 replicates in each group for 44 days and data were analyzed in a factorial experiment with a completely randomized design. The amounts of DAA were calculated according to the amount of digestible lysine. On 21 and 42 d of age, blood sample were taken from 2 birds (male and female) of each pen via the wing vein and hetrophile and lymphocyte were counted. The data on performance were recorded in different ages and weights of immune organs were measured in 44 d of age. Feed intake in 18 d of age and feed conversion ratio in 18 and 25 d of age increased significantly by decreasing the DAA (P<0.05). DAA levels and Arian strain caused no significant difference on the body and immune organs weight, heterophile and lymphocyte cells counts and heterophile-to-lymphocyte ratio (H/L). No interactions were found between DAA and strain on performance and ISC. The results at condition of this experiment showed that growth performance of new strain of Arian broiler was the same with classic strain, and 6 % reduction of DAA levels in early age couldn’t affect performance and H/L ratio.

Keywords


ابراهیم نژاد، ی. و کفیلی فرد، ع. (1393). تاثیر چهار شدت متفاوت تنش صوتی در دوره آغازین و اثر آن بر عملکرد و بعضی از فراسنجه­های خونی جوجه‌های گوشتی. نشریه پژوهش های علوم دامی. شماره4. ص ص. 151- 162.
عالمی، ف.، شیوازاد، م.، زاغری، م. و مروج، ح. (1388). تاثیرسطوح مختلف آمینواسید لیزین قابل هضم بر عملکرد رشد و پاسخ ایمنی و فراسنجه های خونی جوجه‌های گوشتی. نشریه علوم دامی. شماره 83. ص ص. 28 - 21.
رامشی، ف.،  اسلامی، م. و فیاضی، ج. (1386). بررسی اثرات جیره های مرطوب بر عملکرد جوجه‌های گوشتی پس از اعمال محدودیت غذایی در دوره رشد جبرانی. امور دام و آبزیان. شماره 74. ص ص. 52 - 47.
زمانی، پ.، ایقانی، و.، رضایزدی، ک.، زرافروز، ف. و امیرآبادی فراهانی، م. (1391). عملکرد جوجه­های گوشتی نر و ماده آرین و راس تغذیه شده با جیره­های غذایی رقیق شده. نشریه پژوهش­های علوم دامی. شماره 3. ص ص. 98 - 89.
داورپور، ح. ، جانمحمدی، ح. ، تقی زاده، ا. و پیرانی، ن. (1391). واکنش جوجه‌های گوشتی سویه آربورآکرز به سطوح مختلف انرژی قابل متابولیسم و لیزین جیره غذایی. نشریه پژوهش های علوم دامی. شماره2. ص ص. 14 - 1.
صفامهر، ع.، نریمانی، م. و نوبخت، ع. (1391). تاثیر توازن الکترولیت­ها وپروتئین­های جیره غذایی بر عملکرد تولید و خصوصیات لاشه جوجه‌های گوشتی تحت تنش گرمایی. مجله تحقیقات دامپزشکی. دوره 67 . شماره2. ص ص. 306- 297.
جهانیان، ر. و نصیری مقدم، ح. (1387). پاسخ­های عملکردی و ایمونولوژیک جوجه‌های گوشتی در برابر تغییرات سطح پروتئین و ترئونین جیره. سومین کنگره علوم دامی کشور. دانشگاه فردوسی مشهد. ص. 3.
 نصر، ج.، خیری، ف. و داودی، س. م. (1390). ارزیابی اثر نوع جیره نویسی بر عملکرد مرغان مادر گوشتی. مجله پژوهش­های نوین دامپزشکی. شماره 10. ص ص. 54 - 43.
یعقوب فر، ا. ، نوری امام زاده، ع. و وزیری گوهر، م. (1391). اثرات انرژی قابل متابولیسم ظاهری و حقیقی تصحیح شده برای ازت و اسیدهای آمینه قابل هضم و کل، بر عملکرد، بازده انرژی و پروتئین در سویه­های تجاری گوشتی راس 308 و آرین. مجله دانش و پژوهش علوم دامی. شماره 11. ص ص. 56 - 43.
یوسفی، ک. ، مروج، ح. ، حسینی، س. ع. و پاکدل، ع. (1394). اثرات اسیدهای آمینه و روش­های خوراک دهی برعملکرد و خصوصیات لاشه جوجه های گوشتی سویه آرین. نشریه علوم دامی (پژوهش و سازندگی). شماره 107. ص ص. 160-147.
یوسفی، ک. ، حسینی، س.  ع.، یوسفی، ح.، شجاعی، ح.، علی اکبرپور، ح. ر. و پالیزار، م. ح. (1391). اثرات سطوح مختلف آمینواسید و نوع تلاقی برعملکرد و خصوصیات لاشه جوجه‌های گوشتی سویه آرین. نشریه علوم دامی. شماره 94. ص ص. 35 - 28.
Allsep, T., Wiggins, M. and Birrenkott, G. (1990). Normal growth and white blood cell development in large white turkey embryos.  Poultry Science. 69: 2027-2034.
Anjos F. D. ,Vazquez-Anon M., Dierenfeld E. S., Parsons C. M. and Chimonyo M. )2016(. Chemical composition, amino acid digestibility, and true metabolizable energy of cowpeas as affected by roasting and extrusion processing treatments using the cecectomized rooster assay. . Journal of Applyed Poultry Research. 25: 85-94.
Bernard, L. (1998). Specific effect of lysine on broiler production: comparison with threonine and valine. Poultry Science. 77: 118-123.
Dozier, W. A., Kidd, M. T. and Corzo, A. (2008). Dietary Amino Acid Responses of Broiler Chickens. Journal of Applyed Poultry Research. 17: 157–167.
Garcia, A. R., Batal, A. B. & Baker, D. H. )2006(. Variations in the digestible lysine requirement of broiler chickens due to sex, performance parameters, rearing environment and processing yield characteristics. Poultry Science.  85: 498–504.
Gottardo E. T.,Prokoski K.,  Horn D.,  Viott  A. D., Santos T. C. and Fernandes J. I. M.  (2016). Regeneration of the intestinal mucosa in Eimeriaand E. Coli challenged broilers supplemented with amino acids. Poultry science  doi:10.3382/ps/pev356.
Cotter  P. F. (2015). An examination of the utility of heterophil-lymphocyte ratios in assessing stress of caged hens. Poultry Science 94:512–517.
Hangalapura, B. N., Nieuwland , M. G. B., De vries Reilingh, G. ,  Buyse, J., Brand, T. H. V. D., Kemp, B., and Parmentier, H. K. )2005(. Severe feed restriction enhancesc innate immunity but suppressed cellular lines divergently selected for antibody responses. Poultry Science. 84: 1520-1529.
Katanbaf, M. N., Dunninington , E. A. and Siegel, P. B. (1989). Restricted feediung in early and late-feathering chickens. 1. Growth and physiological responses. Poultry Science. 68: 344-351.
Kidd, M. T., Gerard , P. D., Heger , J.,  Kerr, B. J., Rowe, D., Sistani, K. and Burnham, D. J. (2001a). Threonine and crude protein responses in broiler chicks. Animal Feed Science and Technology. 94: 57-64.
Kidd, M. T., Peebles, E. D., Whitmarsh, S. K., Yeatman, G. B. and Wiedeman, R. F. (2001b). Growth and immunity of broiler chicks as affected by dietary arginine. Poultry Science. 80: 1535-1542.
Krams,  I.,  Vrublevska, J.,  Cirule, D., Kivleniece, I. and Krama, T. )2012(. Heterophil/lymphocyte ratios predict the magnitude of humoral immune. Comparative biochemistry and physiology. 161: 422-428
Panda, A. K., Rama Rao, S. V. , Raju, M. V. L. N., Lavanya, G., Pradeep K. R. E. and Sunder G. (2011). Early growth response of broilers to dietary lysine at fixed ratio to crude protein and essential amino acids. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences. 24: 1623–1628.
Sturkie, P. D. (1995). Avian physiologhy. 4th ed. Springer verlag. New york. pp:115-270.
Wang, S., Khondowe, P., Chen, S., Yu, J., Shu, G., Zhu, X. and et al (2012). Effects of bioactive amino acide leucine , glutamate, arginine and tryptophan on feed intake and mRNA expression of relative neuropeptided in broiler chicks. Journal of Animal Science and Biotechnology. 3: 3-8.
Wijtten, P. J. A., Hangoor, E., Sparla, J. K.W. and Verstegen, W. A. (2010). Dierty amino acid levels and feed restriction affect small intestinal developmental, mortality, and weight gain of male broilers. Poultry Science. 89: 1424-1439.
Leshchinsky, T. V., and Klasing,  K. C. (2001). Relationship between the level of dietary vitamin E and the immune response of broiler chickens. Poultry Science. 80: 1590–1599.
Taschetto, D., Vieira, S. L., Angel, R., Favero, A. and Cruz, R. A. (2012). Responses of  Cobb × cobb 500 slow feathering broilers to feeding programs with increasing amino acid densities. The Journal of Livestock Science. 146: 183-188.