اثرات اندازه دو نوع علوفه بر فراسنجه های شکمبه ، فعالیت جویدن و مصرف خوراک میش‌های شیرده سنگسری

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته دکتری،گروه علوم دامی،دانشکده کشاورزی،دانشگاه زنجان،زنجان،ایران

2 استاد، گروه علوم دامی،دانشکده کشاورزی،دانشگاه زنجان،زنجان،ایران.

3 دانشیار،گروه علوم دامی،دانشکده علوم دامی و شیلات،دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری،ساری،ایران

4 دانشیار، گروه علوم دامی،دانشکده کشاورزی،دانشگاه زنجان،زنجان،ایران

5 استادیار،موسسه تحقیقات علوم دامی کشور،سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،کرج،ایران

چکیده

به منظور بررسی تأثیر اندازه ذرات دو نوع علوفه بر فراسنجه‌های شکمبه میش‌های شیرده نژاد سنگسری، آزمایشی با 10 رأس میش فیستوله‌دار بالغ در قالب طرح کاملاً تصادفی با 5 جیره و 6 تکرار به مدت 30 روز انجام شد. جیره‌های آزمایشی شامل 1) یونجه بلند- سیلاژ ذرت بلند، 2) یونجه متوسط- سیلاژ ذرت بلند، 3) یونجه متوسط- سیلاژ ذرت ریز، 4) یونجه ریز- سیلاژ ذرت بلند و 5) یونجه ریز- سیلاژ ذرت ریز بودند. محتویات شکمبه در 3، 5/7 و 12 ساعت بعد از مصرف خوراک با دست تخلیه گردید و کل محتویات شکمبه به دو بخش فاز جامد و مایع تقسیم شد.نسبت مواد خوراکی و ترکیبات شیمیایی جیره‌های آزمایشی یکسان و تفاوت آن‌ها در اندازه ذرات منابع علوفه بود. مقادیر pef>8 با کاهش اندازه ذرات به‌طور معنی‌داری کاهش یافت. همچنین با ریز کردن اندازه ذرات مقدار pef>1.18 در یونجه و سیلاژ ذرت کاهش یافت. میانگین هندسی ذرات با کاهش اندازه ذرات به‌طور معنی‌داری کاهش یافت ولی انحراف استاندارد میانگین هندسی تمایل به معنی داری داشت. مصرف الیاف نامحلول در شوینده خنثی تحت تأثیر اندازه ذرات علوفه ها قرار نگرفت. میانگین هندسی اندازه ذرات جامد در شکمبه در ساعات مختلف بعد از تغذیه تفاوت معنی داری را نشان نداد. با افزایش زمان پس از مصرف خوراک درصد ذرات فاز قابل عبور از شکمبه تمایل به افزایش داشت. فعالیت خوردن و زمان کل جویدن تحت تأثیر جیره‌های آزمایشی قرار نگرفت اما همان‌طور که انتظار می‌رفت با کاهش اندازه ذرات زمان نشخوار به صورت معنی داری کاهش یافت.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


Alamouti, A.A., Alikhani, M., Ghorbani, G.R., Zebeli, Q.) 2009(. Effects of inclusion of neutral detergent soluble fibre sources in diets varying in forage particle size on feed intake, digestive processes, and perfor-mance of mid-lactation Holstein cows. Animal Feed Science and Technology. 154: 9–23.

Allen, M.S.(1995). Fiber requirements: finding an optimum can be confusing.feedstuffs. 67:13-19.

Allen, M.S. and Mertens, D.R. (1988). Evaluating constraints on fiber digestion by rumen microbes. Journal of Nutrition. 118(2): 261-270.

Allen, D.M., and Grant, R.J. )2000(. Interactions between forage and wet corn gluten feed as sources of fiber in diets for lactating dairy cows. Journal of Dairy Science.83:322–331.

Armentano, L. and Pereira, M. (1997) Measuring the effectiveness of fiber by animal response trial. Journal of Dairy Science.80:1416-1425.

ASAE. (1998). S424. Method of determining and expressing particle size of chopped forage materials by sieving. ASAE Standards Animal Society of Agricultural Engineering, St. Joseph, MI.

Association of Official Analytical Chemists.(2002).Official method of Analysis.Vol.1.17th Ed. AOAC, Arlington, VA. Pages: 120-155.

Beauchemin, K. A., Yang, W. Z. (2005). Effects of physically effective fiber on intake, chewing activity, and ruminal acidosis for dairy cows fed diets based on corn silage. Journal of Dairy Science. 88: 2117-2129.

Beauchemin, K.A., Eriksen, L., Nørgaard, P., and Rode, L.M. (2008). Short Communication: Salivary secretion during meals in lactating dairy cattle. Journal of Dairy Science. 91:2077–2081.

Broderick, G.A., Luchini, N.D., Reynal, S.M., Varga, G.A., Ishler, V.A. (2008). Effect on production of replacing dietary starch with sucrose in lactating dairy cows. Journal of Dairy Science. 91, 4801–4810.

De Brabander, D.L., De Boever, J.L., De Smet, A.M., Vanacker, J.M., Boucqué, C.V. (1999). Evaluation of the physical structure of fodder beets, potatoes, pressed beet pulp, brewers grains, and corn cob silage. Journal of Dairy Science. 82, 110–121.

Fernandez, I.,Noziere,P.,Michalet-Doreau,B. (2004).Siteandextentof starch digestionofwhole-plantmaizesilagesdifferinginmaturity stage and choplength, in dairy cows. Livestock Production Scencei. 89, 147–157.

Fischer, J. M., Buchanan, J. G.  Campbell C., Grieve, D. G.  and Allen,O. B. (1994). Effects of forage particle size and long hay for cows fed total mixed rations based on alfalfa and corn. Journal of Dairy Science. 77:217-229.

Grant, R, J., Mertnes, D. R. (1992). Development of buffer systems for pH control and evaluation of pH effects on fiber digestion in vitro. Journal of Dairy Science. 75:1581-1587.

Heinrichs, A. J., Buckmaster, D. R.  and Lammers, B. P. (1999). Processing, mixing, and particle size reduction of forages for dairy cattle. Journal of Animal Science. 77:180–186.

Helander, C.,Nørgaard, P.,Arnesson, A.,Nadeau, E. (2014). Effects of chopping grass silage and of mixing silage with concentrate on feed intake and performance in pregnant and lactating ewes and in growing lambs. Small Ruminant Research. 116,78–87.

Kononoff, P.J. (2002). The effect of ration particle size on dairy cows in early lactation. Ph.D. Thesis. The Pennsylvania State University.143 p.

Kononoff, PJ., Henrichs, AG., Lehman, HA. (2003). The effects of corn silage particle size on behavior, chewing activities, and rumen fermentation in dairy cows. Journal of Dairy Science. 86: 3343 - 3353.

Lammers, B., Buckmaster, D. and Heinrichs, A. (1996). A simple method for the analysis of particle sizes of forage and total mixed rations. Journal of Dairy Science. 79: 922-928.

Mertens, D.R. (1997). Creating a system for meeting the fiber requirements of dairy cows. Journal of Dairy Science. 80: 1463-1481.

National Research Council (NRC). (2001). Nutrient Requirements of Dairy Cattle. 7th Rev. Ed. National Academy Science. (Washington DC).

Nadeau, E.,Arnesson, A.,(2008). Performance of pregnant and lactating ewes fed grass silages differing in maturity. Grassland Science Europe.13, 834–836.

Poppi, D. P., Hendrickson, R. E.  and Minson D. J.  (1985). The relative resistance to escape of leaf and stem particles from the rumen of cattle. Journal of Agricultural Science. 105:9–14.

Robinson, P.H.,Tamminga,S., van Vuuren,A.M.(1987). Influence of  declining level of feed intake and varying the proportion of starch in the concentrate on rumen ingesta quantity, composition and kinetics of ingesta turnover in dairy cows. Livestock Production Scencei. 17: 37-62

Robinson, J.J., Rooke, J.A. & McEvoy, T.G. (2002). Nutrition for Conception and Pregnancy. I: M.Freer & H. Dove (eds.): Sheep Nutrition. CAB International, pp. 189-211.

Teimouri Yansari, A., R. Valizadeh, A, Naserian, D. A. Christensen. P. Yu, and F. Eftekhari Shahroodi. (2004). Effects of alfalfa particle size and specific gravity on chewing activity, digestibility, and performance of Holstein dairy cows. Journal of Dairy Science. 87:3912-3924.

Van Soest, P.J., Robertson, J.B. and Lewis, B.A. (1991). Methods fordietary fiber, neutral detergent fiber and non-starch polysaccharide in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science. 74: 3583-3597.

Van Soest, P.J. & Robertson, J.B. (1994): Systems of analysis for evaluating fibrous feeds. I: W.J.Pigden, C.C. Balch & M. Graham (eds.): Standardization of Analytical Methodology in Feeds.International Research Development Center, Ottowa, Canada

Yang, W. Z., and Beauchemin K. A.  )2006(. Effects of physically effective fiber on chewing activity and ruminal pH of dairy cows fed diets based on barley silage. Journal of Dairy Science. 89:217–228.

Zebeli, Q., Aschenbach, J.R., Tafaj, M., Boguhn, J., Ametaj, B.N. and Drochner, W. (2012). Role of physically effective fiber and estimation of dietary fiber adequacy in high-producing dairy cattle. Journal of Dairy Science. 95: 1041–1056.