تأثیرسطوح مختلف اسیدآمینه گلیسین در جیره‌های کم پروتئین دوره پایانی بر عملکرد، خصوصیات لاشه و استخوان، سیستم ایمنی و فراسنجه‌های خونی جوجه‌های گوشتی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

2 گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

3 گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان (خوراسگان)، اصفهان ، ایران

چکیده

هدف اصلی این تحقیق بررسی تأثیر سطوح مختلف اسید آمینه گلیسین در جیره‌های حاوی پروتئین رقیق شده بر عملکرد، خصوصیات لاشه، سیستم ایمنی، مواد مغذی لاشه، فراسنجه‌های خونی (هورمون رشد، تری‌یدوتیرونین، تیروکسین، اسید اوریک، اوره و گلوکز) و خصوصیات استخوان درشت‌نی (قطر، طول، وزن، کلسیم، فسفر و خاکستر) بود. در این آزمایش ازتعداد360 قطعه جوجه گوشتی نر سویه هوبارد در قالب طرح کاملاً تصادفی با 5 گروه آزمایشی و 6 تکرار (12 قطعه جوجه برای هر تکرار) استفاده گردید.‌گروه‌های آزمایشی شامل جیره‌های شاهد و رقیق شده حاوی سطوح صفر، 05/0، 08/0 و 1/0 درصد گلیسین در جیره‌های دوره های پایانی1 (24 تا 30 روزگی) و پایانی 2 (31 تا 42 روزگی) بودند. مصرف خوراک و افزایش وزن (روز مرغ) در دوره‌های پایانی1 و پایانی2 اندازه-گیری شد و برای محاسبه ضریب تبدیل خوراک استفاده شدند. رقیق‌سازی پروتئین تأثیری بر عملکرد، خصوصیات لاشه، فراسنجه‌های خونی، خصوصیات استخوان درشت‌نی و مواد مغذی لاشه جوجه‌های گوشتی نداشت، اما باعث کاهش پروتئین گوشت سینه گردید‌ (05/0p <). رقیق‌سازی پروتئین جیره همچنین باعث کاهش غلظت کلسیم خون جوجه‌های گوشتی گردید (05/0p <). اضافه کردن 1/0 درصد گلیسین به جیره‌های رقیق شده باعث افزایش پروتئین گوشت سینه و خاکستر استخوان درشت‌نی گردید. ولی میزان چربی گوشت سینه، هورمون تیروکسین و اوره خون را کاهش داد (05/0p <). به طور کلی، افزودن گلیسین به جیره‌های دارای پروتئین رقیق شده تأثیری بر عملکرد، خصوصیات لاشه و فراسنجه‌های خونی نداشت اما سطح 1/0 درصد گلیسین با افزیش میزان پروتئین و کاهش چربی لاشه، باعث بهبود کیفیت گوشت گردید.

کلیدواژه‌ها


پوررضا، ج. و صادقی، غ. (1384). تغذیه جوجه‌­های گوشتی. انتشارات دانشگاه صنعتی اصفهان، کتاب اسکات (ترجمه)‌، ویرایش اول‌، ص 688.
دانشیار، م.، احمدآلی، ا. و عنایتی، د. (1393). افزودنی‌های خوراکی و محرک‌های رشد در تغذیه طیور. انتشارات آموزش و ترویج کشاورزی، 404 ص.
علی­پناه، ع.، دانشیار، م.، فرهومند، پ. و نجفی، غ. ر. (1398). تاثیر لیزین و بتائین جیره بر خصوصیات گوشت و استخوان جوجه­های گوشتی تحت آسیت القایی سرمایی. نشریه پژوهشهای علوم دامی ایران. شماره 11، ص 331-340.
Aftab, U., Ashraf, M. and Jiang, Z. (2006). Low protein diets for broilers. World’s Poultry Science Journal, 62: 688-701.
Azizi, K.; Daneshyar, M.; Abtahi, S. and Goldani, S.H. (2017). Performance, carcass characteristics and immune response of Japanese quails to different levels of Mentha piperita L. powder. Iran Journal of Medicinal Aromatic Plants, 33: 820-836.
Azizi, B., Sadeghi, G., Karimi, A. and Abed, F. (2011). Effects of dietary energy and protein dilution and time of feed replacement from starter to grower on broiler chickens performance. Journal of Central Europen Agriculture, 12: 44-52.
Aviagen Co. (2018). Ross Broiler Management Book.
Baker, D. H. and Sugahara, M. (1970). Nutritional investigation of the metabolism of glycine and its precursors by chicks fed a crystalline amino acid diet. Journal Poultry Science, 49:756–760.
Buyse, J., Darras, V. M., Vleuricku, L., Kühn, E.R. and Decuypere, E. (2001). Nutritional regulation of the somatotrophic axis and intermediary metabolism in the chicken. In: Avian Endocrinology. Eds. Dawson A. and Chaturvedi C. M., New Dehli India. pp, 33-313.
Coto, C., Wang, Z., Cerrate, S., Perazzo, F., Abdel-Maksoud, A., Yan, F. and Waldroup, P. W. (2009). Effect of protein and amino acid levels on bone formation in diets varying in calcium content. International Journal Poultry Science, 8: 307-316.
Daneshyar, M., Kermanshahi, H. and Golian, A. (2009). Changes of biochemical parameters and enzyme activities in broiler chickens with cold-induced ascites. Journal Poultry Science, 88: 106-110.
Danicke, S., Bottcher, W., Jeroch, H., Thielebein, J. and Simon, O. (2000). Replacement of soybean oil with tallow in rye-based diets without xylanase increases protein synthesis in small intestine of broilers. Journal Nutrition; 130: 827-834.
Dean, D. W., Bidner, T. D. and Southern, L. L. (2006) .Glycine supplementation to low protein, amino acid-supple- mented diets supports optimal performance of broiler chicks. Journal Poultry Science, 85: 288-296.
Eklund, M., Bauer, E., Wamatu, J. and Mosenthin, R. (2005). Potential nutritional and physiological functions of betaine in livestock. Nutrition Research Review, 18: 31-48.
Feng, J., Ma ,W. Q., Niu, H. H., Wu ,X. M., Wang, Y. and Feng, J. (2011). Effects of zinc glycine chelate on growth, hematological and immunological characteristics in broilers. Biologica Trace Element Research, 133: 431-439.
Han,Y. and Baker, D. H. (1993). Effects of excess methionine or lysine for broilers fed a corn-soybean meal diet.  Journal Poultry Science, 72: 1070-1074.
Hassan, H., Musa, H., Chen, J., Cheng, G. H. and Yousif, M. (2007). Relation between abdominal fat and serum cholesterol, triglycerides and lipoprotein concentrations in chicken breeds. Turkish Journal Veterinary Animal Science, 31: 375-379.
Hofmann, A. F., Hagey, L. R. and Krasowski, M. D. (2010). Bile salts of vertebrates: structural variation and possible evolutionary significance. Journal Lipid Research, 51: 226-246.
Holsheimer, J. P., Vereijken, P. F. G. and Shutte, J. B. (1994). Response of broiler chicks to threonine supplemented diets to 4 weeks of age. British Journal Poultry Science, 35: 551-562.
Hutchins, M. O. and Newcomber, W. S. (1966). Metabolism and excretion of thyroxine and triiodothyronine in chickens. General. Comp. Endocrinology, 6: 239-248.
Jackson, S., Summers, J. D. and Lesson, S. (1982). Effect of dietary protein and energy on broiler carcass and efficiency of nutrition utilization. Journal Poultry Science, 61: 2224- 2231.
Kidd, M. T. and Kerr, B. J. (1996). L-threonine for poultry: a Review. Journal Applied Poultry Research, 5: 358-367.
Kim, H. J., Kim, H. J., Jeon, J. J., Nam, K. C., Shim, K. S., Jung, J. H., Kim, K. S., Choi, Y., Kim, S. H. and Jang, A. (2020). Comparison of the quality characteristics of chicken breast meat from conventional and animal welfare farms under refrigerated storage. Poultry Science, 99: 1788-1796.
Ko, Y. H., Yang, H.Y. and Jang, I. S. (2004): Effect of conjugated linoleic acid on intestinal and hepatic antioxidant enzyme activity and lipid peroxidation in broiler chickens. Asian Australasian Journal Animal Science, 17, 1162-1167.
Leeson, S. and Summers, J. D. (1985). Broiler carcass composition as affected by amino acid supplementation. Canadian Journal Animal Science, 65: 717-723.
Lemme, A., Hiller, P., Klahsen, M., Taube, V., Stegemann, J. and Simon, I. (2019). Reduction of dietary protein in broiler diets not only reduces n-emissions but is also accompanied by several further benefits. Journal of Applied Poultry Research, 28: 867-880.
Macleod, M. G. (1997). Effects of amino acid balance and energy protein ratio on energy and nitrogen metabolism in male broiler chickens. British Journal Poultry Science, 38: 405-411.
March, B. E., Biely, J. and Pastro, K. R. (1964). The effect of protein level and amino acid balance upon thyroid activity in the chick. Canadian Journal Biochemical, 42: 341-344.
Moran, E. T. Jr. and Stillborn, H. L. (1996). Effect of  glutamic acid on broilers given sub marginal crude protein with ad equate essential amino acids using feeds high and low in potassium. Journal Poultry Science, 75: 120-129.
Susan, W. E. and Waldroup, P. W. (1995). Utilization of high protein cottonseed meal in broiler diets. Journal of Applied Poultry Research, 4: 310-318.
Munns, P. L. and Lamont, S. J. (1991). Research note: Effects age and Immunization interval on the immunity response T-cell dependent and T-cell independent antigens in chickens. Journa Poultery Science, 70: 2371-2374.
Namroud, N. F., Shivazad, M. and Zaghari, M. (2008). Effects of fortifying low crude protein diet with crystalline amino acids on performance, blood ammonia level, and excreta characteristics of broiler chicks.  Journal Poultry Science, 87: 2250-2258.
NRC. (1994). Nutrient Requirement of Poultry. (9th ed). National Academy Press Washington, D. C. USA.
Ospina-Rojas, I. C., Murakami, A. E., Moreira, I., Picoli, K. P., Rodrigueiro, R. J. B. and Furlan, A. C. (2013). Dietary glycine + serine responses of male broilers fed low-protein diets with different levels of threonine. British Journal Poultry Science, 54: 486-493.
Ospina-Rojas, I. C., Murakami, A. E., Duarte, C. R. A., Eyng, C., Oliveira, C. A. L. and Janeiro, V. (2014). Valine, isoleucine, arginine and glycine supplementation of low-protein diets for broiler chickens during the starter and grower phases. British Poultry Science, 55: 766-773.
Parr, J. F. and Summers, J. D. (1991). The effect of minimizing amino acid excesses in broiler diets. Journal Poultry Science, 70: 15400-15499.
Patterson, R. E., Gail, A., Laughlin, A. Z., La Croix, S. J., Hartman, L. N., Carolyn, M. S., María, E., Martínez and A., Villasenor. (August 2015) “Intermittent fasting and human metabolic health. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 115: 1203-1212.
Refetoff, S., Robin, N. I. and Fang, V. S. (1970). Parameters of thyroid function in serum of 16 selected vertebrate species: A study of PBI, serum T4, free T4, and the pattern of T4 and T3 binding to proteins. Endocrinology, 86: 793-805.
SAS I. (2002). SAS users guide. Release 9.1. SAS Institute Inc, Cary, NC. USA.
Scott, R. L. and Austic, R.E. (1978). Influence of dietary potassium on lysine metabolism in the chick .Journal of Nutrition, 108:137-144.
Si, J., Fritts, C. A., Waldroup, P. W. and Burnham, D. J. (2004). Effects of tryptophan to large neutral amino acid ratios and overall amino acid levels on utilization of diets low in crude protein by broilers. Journal of Applied Poultry Research, 13: 570-5788.
Sohail, S., Bryant, S. M. M. and Roland, D. A. (2003). The effect of glycine supplementation on performance of broilers fed sub-marginal protein with adequate synthetic methionine and lysine. Journal Poultry Science, 2: 394-397.
Siegel, P. B. and Gross, W. B. (1980). Production and persistency of antibodies in chickens to sheep erythrocytes. 1. Directional selection. Poultry Science, 59: 1-5.
Swatson, H. K., Gous, R. M. and Iji, P. A. (2000). Biological performance and gastrointestinal development of broiler chicks fed diets varying in energy: protein ratios. Southern African Journal Animal Science, 30: 136-137.
Takahashi, K., Aoki, A., Takimoto, T. and Akiba, Y. (2008). Dietary supplementation of glycine modulates inflammatory response indicators in broiler chickens. British Journal of Nutrition, 100: 1019-1028.
Velamen, S. G. (2000). The role of the extracellular matrix in skeletal development. Journal of Poultry Science, 79: 985-989.
Waguespack, A. M., Powell, S., Binder, T. D., Payne, R. L. and Southern, L. L. (2009). Effect of incremental levels of l-lysine and determination of the limiting amino acids in low crude protein corn-soybean meal diets for broilers. Journal of Poultry Science, 88: 1216-1226.
Xue, G. D., Wu, S. B., Choct, M. and Swick, R. A. (2017). The role of supplemental glycine in establishing a subclinical necrotic enteritis challenge model in broiler chickens. Animal Nutrition, 3: 266-270.
Yamazaki, M., Murakami, H., Nakashima, K., Abe, H. and Takoma, S. M. (2006). Effect of excess essential amino acids in low protein diet on abdominal fat deposition and nitrogen excretion of the broiler chicks. Journal of Poultry Science, 43: 150-155.