تاثیر آب آشامیدنی مغناطیسی شده و سختی آب بر عملکرد، صفات ایمنی و بیوشیمیایی خون، جمعیت میکروبی روده، کیفیت گوشت و استخوان در جوجه‌های گوشتی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 داانشیار گروه علوم دام و طیور، دانشکده کشاورزی پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران.

2 دانشجوی فارغ التحصیل کارشناسی ارشد، گروه علوم دام و طیور، دانشکده کشاورزی پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران.

3 استاد گروه علوم دام و طیور، دانشکده کشاورزی پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران.

4 استادیار گروه علوم دام و طیور، دانشکده کشاورزی پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، تهران، ایران.

چکیده

تاثیر نوع و سختی آب بر عملکرد، صفات ایمنی و بیوشیمیایی خون، جمعیت میکروبی روده، کیفیت گوشت و استخوان با استفاده از 192 قطعه جوجه‌ی گوشتی نر به صورت آزمایش فاکتوریل 2×2 با چهار تیمار و چهار تکرار بررسی شد. دو فاکتور مورد بررسی شامل نوع آب آشامیدنی (آب مغناطیسی شده و آب مغناطیسی نشده) و سختی آب (معمولی-850 و سخت-2000 ppm) بودند. نتایج نشان داد که در کل دوره، پرندگان دریافت کننده آب معمولی مغناطیسی شده تمایل به افزایش وزن بیشتری نسبت به سایر پرندگان دریافت کننده سایر تیمارها نشان دادند (09/0=P). پرندگان دریافت کننده آب معمولی مغناطیسی شده و مغناطیسی نشده نسبت به پرندگان دریافت کننده آب سخت مغناطیسی شده مصرف خوراک بیشتری داشتند. پرندگان دریافت کننده آب سخت مصرف آب کمتری داشتند (05/0>P). پرندگان مصرف کننده آب مغناطیسی میزان کلسترول خون بیشتر و شاخص هتروفیل به لنفوسیت کمتری نسبت به پرندگان دریافت کننده آب مغناطیسی نشده داشتند(01/0>P). پرندگان دریافت کننده آب سخت و آب مغناطیسی شده انرژی کمتری برای شکستن استخوان نسبت به پرندگان دریافت کننده آب معمولی و آب مغناطیسی نشده داشتند. مغناطیسی کردن آب سخت باعث افزایش جمعیت لاکتوباسیل‌ها در ایلئوم نسبت به پرندگان دریافت کننده آب سخت مغناطیسی‌ نشده ایجاد کرد(001/0>P). سختی‌ آب باعث افزایش ظرفیت ‌نگهداری آب و کاهش میزان اکسیداسیون درگوشت شد. گوشت ران پرندگان دریافت‌کننده آب مغناطیسی ‌شده غلظت مالون‌دی‌آلدئید کمتری‌ داشتند(01/0P<). در نهایت، مغناطیسی کردن آب سخت باعث افزایش جمعیت لاکتوباسیل ایلئوم روده، بهبود کیفیت گوشت و کاهش استحکام استخوان و مصرف خوراک بدون تاثیر بر ضریب تبدیل خوراک شد.

کلیدواژه‌ها


  1. گیلانی، ع.، کرمانشاهی، ح.، گلیان، ا.، قلی زاده، م. و محمد پور، ا.ع. (1395). ارزیابی آب آشامیدنی مغناطیسی شده بر اجزای لاشه و عملکرد جوجه های گوشتی. پژوهشهای علوم دامی ایران. 8(1): 86-95.
  2. Alahgholi, M., Tabeidian, S.A. Toghyani, M. and Ale Saheb Fosoul, S.S. (2014). Effect of betaine as an osmolyte on broiler chickens exposed to different levels of water salinity. Archiv Tierzucht. 57(4): 1-12.
  3. Al-Fadul, M. (2006). The effect of magnetic treated water and diet on the performance of the broiler chicks. M.Sc. Thesis, Dept. Poult. Prod., Fac. Anim. Prod., Univ. Khartoum, Sudan.
  4. Alhassani, D.H. and Amin, G.S. (2012). Response of some productive traits of broiler chickens to magnetic water. International Journal of Poultry Science. 11: 158-160.
  5. Al-Hilali, A. (2018). Effect of magnetically treated water on physiological and biochemical blood parameters of Japanese quail. International Journal of Poultry Science. 17: 78-84.
  6. Al-Mufarrej, S., Al-Batshan, H.A., Shalaby, M.I. and Shafey, T.M. (2005). The effects of magnetically treated water on the performance and immune system of broiler chickens. International Journal of Poultry Science. 4(2): 96-102.
  7. Al-Nueimi, S.H. and Al-Badry, K.I. (2014). Effect of magnetic water drinking on sexual desire, semen characteristics and freezability of semen for Holstein bulls born in Iraq. International Journal of Research in Medical and Health Science. 4: 18-29.
  8. Attia, Y.A., El-Hamid, A.A., El-Hanoun, A.M., Al-Harthi, M.A., Abdel-Rahman, G.M. and Abdella, M.M. (2015). Responses of the fertility, semen quality, blood constituents, immunity and antioxidant status of rabbit bucks to type and magnetizing of water. Annals of animal science. 15(2): 387-407.
  9. Baird, H.T., Eggett, D.L. and Fullmer, S. (2008). Varying ratios of omega-6: omega-3 fatty acids on the pre-and postmortem bone mineral density, bone ash, and bone breaking strength of laying chickens. Poultry Science. 87(2): 323-328.
  10. Botsoglou, N.A., Fletouris, D.J., Papageorgiou, G.E., Vassilopoulos, V.N., Mantis, A.J. and Trakatellis, G. (1994). Rapid, sensitive and specific thiobarbituric acid method for measuring lipid peroxidation in animal tissue, food, and feedstuff samples. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 42(9): 1931-1937.
  11. Bouton, P., Harris, P.T. and Shorthose, W. (1971). Effect of ultimate pH upon the water‐holding capacity and tenderness of mutton. Journal of Food Science. 36(3): 435-439.
  12. Castellini, C., Mugnai, C. and Dal Bosco, A. (2002). Meat quality of three chicken genotypes reared according to the organic system. Meat Science. 60: 219-225.
  13. Chang, K. and Chang, W.H.S. (2003). Pulsed electromagnetic fields prevent osteoporosis in an ovariectomized female rat model: A prostaglandin E2‐associated process. Bioelectromagnetics. 24(3): 189-198.
  14. Ebrahim, S. and Azab, E. (2017). Biological effects of magnetic water on human and animals. Biomedical Sciences. 3: 78-85.
  15. El-Hanoun, A.M., Fares, W.A., Attia, Y.A. and Abdella, M.M. (2017). Effect of magnetised well water on blood components, immune indices and semen quality of Egyptian male geese. Egyptian Poultry Science Journal. 37: 91-103.
  16. El-Katcha, M., Soltan, M., El-Shobokshy, S. and Kasser, M. (2018). Impact of water acidification or magnetic treatment on growth performance, health and oxidative status of broiler chicks challenged by Salmonella Enteritidis. Alexandria Journal of Veterinary Sciences. 59: 154-168.
  17. El-Katcha, M., Soltan, M., El-Naggar, K. and Farfour, H. (2017). Effect of magnetic water treatment and some additives on growth performance, some blood biochemical parameters and intestinal health of growing Pekin ducklings. Alexandria Journal of Veterinary Sciences. 53: 143-156.
  18. El-Sabrout, K. and El-Hanoun, A. (2019). Does magnetised drinking water influence poultry's health and production? World's Poultry Science Journal. 75(3): 411-416.
  19. Fatahia, P., Hajnorouzib, A. and Afzalzadeha, R. (2019). Improvement in photocatalytic properties of synthesized nano-structured ZnO in magnetic water and in presence of static magnetic field. Physica B: Condensed Matter. 555: 133-138.
  20. Friedewald, W.T., Levy, R.I. and Fredrickson, D.S. (1972). Estimation of the concentration of lowdensity lipoprotein cholesterol in plasma, without use of the preparative ultracentrifuge. Clinical Chemistry. 18(6): 499-502.
  21. Gezgin, T. and Karakaya, M. (2016). The effects of electrical water bath stunning on meat quality of broiler produced in accordance with Turkish slaughter procedures. Journal of Poultry Research. 13(1), 22-26.
  22. Gholizadeh, M., Arabshahi, H., Saeidi, M. and Mahdavi, B. (2008). The effect of magnetic water on growth and quality improvement of poultry. Middle-East Journal of Scientific Research. 3(3): 140-144.
  23. Gilani, A., Kermanshahi, H., Golian, A., Gholizadeh, M. and Mohammadpour, A.A. (2014). Assessment of magnetized drinking water on excreta quality, nutrients digestibility, serum components and histomorphology of digestive tract in broiler chickens. Research Opinions in Animal and Veterinary Sciences. 4(3): 120-127.
  24. Goldsworthy, A., Whitney, H. and Morris, E. (1999). Biological effects of physically conditioned water. Water Research. 33(7): 1618-1626.
  25. Gunal, M., Yayli, G., Kaya, O., Karahan, N. and Sulak, O. (2006). The Effects of antibiotic growth promoter, Probiotic or organic acid supplementation on performance, intestinal microflora and tissue of broilers. International Journal of Poultry Science. 5: 149-155.
  26. Honarbakhsh, S., Zaghari, M. and Shivazad, M. (2007). Can Exogenous Betaine Be an Effective Osmolyte in Broiler Chicks under Water Salinity Stress? Asian-Australasian Journal of Animal Sciences. 20: 1729-1737.
  27. Jassim, E.Q. and Aqeel, C.H. (2017). Effect of alkaline water and/or magnetic water on some physiological characteristic in broiler chicken. Journal of Entomology and Zoology Studies. 5(5): 1643-1647.
  28. Kamel, F., Rasheed, T., Hassan, P. and Qader, S. (2016). Effect of magnetic water on immune response in rabbit against pathogenic bacteria. Engineering and Technology Journal. 34: 425-433.
  29. Kececi, T., Oguz, H., Kurtoglu, V. and Demet, O. (1998). Effects of polyvinylpolypyrrolidone, synthetic zeolite and bentonite on serum biochemical and haematological characters of broiler chickens during aflatoxicosis. British Poultry Science. 39(3): 452–458.
  30. Khudiar, K.K. and Ali, A.M. (2012). Effect of magnetic water on some physiological aspects of adult male rabbits. The Iraqi Journal of Veterinary Medicine. 36(2): 120-126.
  31. Krepelka, P., Hutova, E. and Bartusek, K. (2013). Effect of stationary magnetic fields on different bacterial strains. PIERS Proceedings, Stockholm, Sweden. pp 12–15.
  32. Mitre, K. (2018). The effect of magnetic water on feed conversion ratio, body weight gain, feed intake and livability of male broiler chickens. Poultry Science Undergraduate Honors Theses. 5. University of Arkansas, Fayetteville.
  33. Mahmoud, M.S., Soliman, F.N., Bahie El Deen, M. and El Sebai, A. (2017). Effect of magnetic drinking water, feed form and it's restricted on Sasso broilers. Egyptian Poultry Science Journal. 37: 1069-
  34. Mohammed, A.A. (2011). Impact of different locations water quality in Basra province on the performance and physiological changes in broiler chicks. Pakistan Journal of Nutrition. 10(1): 86-94.
  35. Osbakken, M., Griffith, J. and Taczanowsky, P. (1986). A gross morphologic, histologic, hematologic, and blood chemistry study of adult and neonatal mice chronically exposed to high magnetic fields. Magnetic resonance in medicine. 3(4): 502-517.
  36. Rai, S. (1997). Causes and mechanism (s) of NER bioeffects. Electro-and Magnetobiology. 16(1):59-67.
  37. Rona, Z. (2004). Magnetised water is not mystery. Encyclopedia of Natural Healing, 405.
  38. (2003). SAS/STAT User's Guide, Release 8.02 ed. SAS Institute Inc., Cary, NC, U.S.A.
  39. Wang, Y. and Qin, Q.H. (2012). A theoretical study of bone remodelling under PEMF at cellular level. Computer methods in biomechanics and biomedical engineering. 15(8): 885-897.
  40. Xiao, L. and Miwa, N. (2017). Hydrogen-rich water achieves cytoprotection from oxidative stress injury in human gingival fibroblasts in culture or 3D-tissue equivalents, and wound-healing promotion, together with ROS-scavenging and relief from glutathione diminishment. Human cell. 30(2): 72-87.