اثرات پودرکاسنی، زردچوبه، گنکر فرنگی و خار مریم در جیره‌‌های با انرژی بالا و پروتئین کم بر عملکرد، کیفیت تخم‌مرغ و وضعیت کبد چرب در مرغ‌های تخمگذار

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته دکتری تغذیه طیور، گروه علوم دامی، دانشگاه کردستان

2 استاد گروه علوم دامی، دانشگاه کردستان

چکیده

در این پژوهش اثرات افزودن پودر کاسنی، زردچوبه، کنگر فرنگی و خارمریم در جیره های مرغان تخم‌گذار با انرژی بالا و پروتئین پائین بر عملکرد، کیفیت تخم‌مرغ و وضعیت کبد چرب ارزیابی شد. در مجموع 270 قطعه مرغ تخمگذار سویه ال اس ال در سن 80 هفتگی، به طور تصادفی به 5 تیمار، 6 تکرار و 9 پرنده در هر تکرار اختصاص داده شدند. تیمارهای آزمایشی شامل جیره با انرژی بالا (3000 کیلوکالری در کیلوگرم) و پروتئین پایین (13 درصد) به عنوان جیره شاهد و چهار جیره با افزودن سطوح 15/0 درصد پودر کاسنی، 15/0 درصد پودر زردچوبه، 15/0 درصد پودر کنگر فرنگی و یا 15/0 درصد پودر خارمریم به جیره شاهد بودند. تیمارها موجب کاهش مصرف خوراک شدند و پودر زردچوبه موجب افزایش وزن تخم‌مرغ شد (05/0>P)، لیکن تولید تخم مرغ و ضریب تبدیل تحت تاثیر قرار نگرفتند. رنگ زرده، وزن سفیده و وزن پوسته به طور معنی‌داری تحت تأثیر مثبت گیاهان دارویی قرار گرفتند(05/0>P). جیره حاوی زردچوبه به طور معنی‌داری گلوکز خون را نسبت به جیره شاهدکاهش داد (05/0>P). اثر تیمارها بر فراسنجه‌های بیوشیمیایی و هماتولوژیک خون معنی‌دار نبود. وزن چربی محوطه شکمی در پرندگان دریافت کننده جیره حاوی خارمریم به طور معنی‌داری کمتر بود (05/0>P). نتایج نشان داد که گیاهان مورد بررسی در این پژوهش قادر به بهبود عملکرد پرندگان نبودند، لیکن پودر ریشه خار مریم با کاهش چربی محوطه بطنی و کمترین نمره هیستوپاتولوژی و نمره خونریزی کبد پتانسیل بیشتری برای بهبود کبد چرب دارند و لازم است مطالعات بیشتری با سطوح بالاتر آن انجام شود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


ایوبی، ع.، ولی‌زاده، ر.، امیدی، آ. و ابوالفضلی، م. (1392) بررسی اثرات زردچوبه (Curcuma longa) در پیشگیری از عوارض استات سرب در موش‌های صحرایی نر دیابتی. مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند. شماره 21(1)، ص ص. 76-68.
حسینی، م. و شلایی، م. (1392) اثر سطوح مختلف بذر خار مریم بر عملکرد و برخی شاخص های کیفی تخم‌مرغ در مرغ های تخمگذار، تحقیقات دام و طیور، ص ص. 39-31.
سیدپیران، ع.، نوبخت، ع. و خدایی، ص. (1390) اثرات استفاده از پروبیوتیک، اسید آلی و مخلوط چند گیاه دارویی بر عملکرد، کیفیت تخم‌مرغ و فراسنجه های بیوشیمیایی و ایمنی خون مرغ های ‌تخم گذار. آسیب شناسی درمانگاهی دامپزشکی. شماره 5(1)، ص ص. 1122-1111.
نوبخت، ع.، فیضی، م. و صفامهر، ع. (1392) اثرات استفاده از سطوح مختلف گیاه دارویی کاسنی (. Cichorium intybus L) بر عملکرد جوجه‌های گوشتی و مرغ‌های تخم گذار. پژوهش های علوم دامی. شماره 23(1)، ص ص. 13-1.
Abou-Elkhair, R., Ahmed, H.A. and Selim, S. (2014). Effects of black pepper (Piper nigrum), turmeric powder (Curcuma longa) and coriander seeds (Coriandrum sativum) and their combinations as feed additives on growth performance, carcass traits, some blood parameters and humoral immune response of broiler chickens. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 27(6): 847-854.
Azorín-Ortuño, M., Urbán, C., Cerón, J.J., Tecles, F., Allende, A., Tomás-Barberán, F.A., Espín, J.C. (2009). Effect of low inulin doses with different polymerisation degree on lipid metabolism, mineral absorption, and intestinal microbiota in rats with fat-supplemented diet. Food Chemistry, 113(4): 1058–1065.
Cha, J.Y., Park, C.K. and Cho, Y.S. (2010). Hepatoprotective effect of chicory (Chicorium intybus) root extract against orotic acid-induced fatty liver in rats. Food Science and Biotechnology, 19(4): 865-871.
Chen, W., Miao, Y.Q., Fan, D.J., Yang, S.S., Lin, X., Meng, L.K. (2011). Bioavailability study of berberine and the enhancing effects of TPGS on intestinal absorption in rats. AAPS PharmSciTech, 12(2): 705-711.
Choi, Y.I., Ahn, H.J., Lee, B.K., Oh, S.T., An, B.K. and Kang, C.W. (2012). Nutritional and hormonal induction of fatty liver syndrome and effects of dietary lipotropic factors in egg-type male chicks. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 25(8): 1145-1152.
 Daneshyar, M. (2012). The effect of dietary turmeric on antioxidant properties of thigh meat in broiler chickens after slaughter. Animal Science Journal, 83(8): 1-6
Daneshyar, M., Ghandkanlo, M.A., Bayeghra, F.S., Farhangpajhoh, F and Aghaei, M.N. (2021). Effects of dietary turmeric supplementation on plasma lipoproteins, meat quality and fatty acid composition in broilers. South African Journal of Animal Science, 41 (4): 420-428.
Daneshyar, M., Kermanshahi, H. and Golian. A. (2012). The effects of turmeric supplementation on antioxidant status, blood gas indices and mortality in broiler chickens with T3-induced ascites. British Poultry Science, 53 (3):379-385.
Effati, M., Samadi, F., Dastar, B., Azari, M. and Hashemi, S. (2014). Effects of different levels of artichoke (cynara scolymus) on growth performance and immune responses of broilers underheat stress. Iranian Journal of Applied Animal Science, 4(2), 399-403.
Flickinger, E.A., van Loo, J. and Fahey, G.C. (2003). Nutritional responses to the presence of inulin and oligofructose in the diets of domesticated animals: A review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 43(1): 19-60.
Gadgoli, C., Mishra, S.H. (1997). Antihepatotoxic activity of Cichorium intybus. Journal of Ethnopharmacology, 58(2): 131-134.
Hassan, S.M. (2016). Effects of adding different dietary levels of raw mung bean (phaseolus aereus) on productive performance and egg quality of laying hens. International Journal of Poultry Science, 15(7): 271-276.
Helal, E.G.E., Abd El-Wahab, S.M., Sharaf, A.M.M. (2011). Effect of Cichorium intybus L. on fatty liver induced by oxytetracycline in albino rats. The Egyptian Journal of Hospital Medicine, 45(1): 522–535.
and Ghada A. ZedanHou, M., Song, Y., Li, Z., Luo, C., Ou, J.S., Yu, H., Yan, J. and Lu, L. (2016). Curcumin attenuates osteogenic differentiation and calcification of rat vascular smooth muscle cells. Molecular and Cellular Biochemistry, 420(1-2): 151-160.
Inzaugarat, M.E., De Matteo, E., Baz, P., Lucero, D., García, C.C., Ballerga, E.G. et al. (2017). New evidence for the therapeutic potential of curcumin to treat nonalcoholic fatty liver disease in humans. PLOS ONE, 12(3): e0172900.
Kazazis, C.E., Evangelopoulos, A.A., Kollas, A., Vallianou, N.G. (2014). The therapeutic potential of milk thistle in diabetes. The Review of Diabetic Studies, 11(2): 167-174.
Laganá, C., Pizzolante, C.C., Saldanha, E. and Moraes, J.E. (2011). Turmeric root and annato seed in second-cycle layer diets: performance and egg quality. Brazilian Poultry Science, 13(3): 171-176.
Lattanzio, V., Paul, A.K., Linsalata, V. and Cardinal, A. (2009). Globe artichoke: A functional food and source of nutraceutical ingredients. Journal of Functional Foods, 1(2): 131-144.
Liu, H., Ivarsson, E., Lundh, T. and Lindberg, J.E. (2013). Chicory (Cichorium intybus L.) and cereals differently affect gut development in broiler chickens and young pigs. Journal of Animal Science and Biotechnology, 4(1): 1-6.
Malekizadeh, M., Moeini, M.M. and Ghazi, S.H. (2012). The effects of different levels of ginger (zingiber officinale rosc) and turmeric (curcuma longa linn) rhizomes powder on some blood metabolites and production performance characteristics of laying hens. Journal Agricultural Science Technology, 14(1): 127-134.
Moeini, M.M., Malekizadeh, M. and Ghazi, S. (2011). The effects of different levels of ginger and turmeric rhizomes powder on productive performance characteristics of laying hens. Researches of the First International Conference (Babylon and Razi Universities).
Naito, M., Wu, X., Normura, H., Kodama, M., Kato, Y., Osaswa, T. (2002). The protective effect of tetrahydrocurcumin on oxidative stress in cholesterol-fed rabbits. Journal of Atherosclerosis and Thrombosis, 9(5): 243-250.
Panahi, Y., Khalili, N., Sahebi, E., Namazi, S., Karimian, M.S., Majeed, M. and Sahebkar, A. (2018). Antioxidant effects of curcuminoids in patients with type 2 diabetes mellitus: a randomized controlled trial. Inflammopharmacol, 25(1): 25-33.
Park, C.K., Cha, J.Y., Jeon, B.S., Kim, N.M. and Shim, K.H. (2000). Effects of chicory root water extracts on serum triglyceride and microsomal triglyceride transfer protein (MTP) activity in rats. Korean Society of Food Science and Nutrition, 29(3), 518-524.
Park, S.S., Kim, J.M., Kim, E.J., Kim, H.S., An, B.K., Kang, C.W. (2012). Effects of dietary turmeric powder on laying performance and egg qualities in laying hens. Korean Journal of Poultry Science. 39(1): 27-32.
Qiang, Z., Lee, S. O., Ye, Z., Wu, X. and Hendrich, S. 2012. Artichoke extract lowered plasma cholesterol and increased fecal bile acids in golden Syrian hamsters. Phytotherapy Research, 26(7): 1048–1052.
Radwan, L.N., Hassan, R.A., Qota, E.M. and Fayek, H.M. (2008). Effect of natural antioxidant on oxidative stability of eggs and productive and reproductive performance of laying hens. International Journal of Poultry Science, 7(2): 134-150.
Rahardja, D.P., Hakim, M.R., Lestari, V.S. (2015). Egg production performance of old laying hen fed dietary turmeric powder. International Journal of Animal and Veterinary Sciences, 9(7): 748-752.
Riasi, A., Kermanshahi, H. and Mahdavi, H. (2012). Production performance, egg quality and some serum metabolites of older commercial laying hens fed different levels of turmeric rhizome (curcuma longa) powder. Journal Medical Plants Research, 6(11): 2141-2145.
Rozenboim, I., Mahato, J., Cohen, N.A. and Tirosh, O. (2016). Low protein and high-energy diet: a possible natural cause of fatty liver hemorrhagic syndrome in caged White Leghorn laying hens. Poultry Science, 95(3): 612-621.
Sadeghi, G., Mohammadzadeh, F. and Mazloum, S. (2020). Effect of Milk Thistle on Hyperlipidemia: A Systematic Review. Navid No, 22(72): 64-73.
Saraswati, T.R., Manalu, W., Ekastuti, D.R. and Kusumorini, N. (2013). The role of turmeric powder in lipid metabolism and its effect on quality of the first quail’s egg. Journal of the Indonesian Tropical Animal Agriculture, 38(2): 123-130.
Saraswati, T.R., Tana, S. (2016). Effect of turmeric powder supplementation to the age of sexual maturity, physical, and chemical quality of the first japanese quail’s (coturnix japonica) egg. Biosaintifika: Journal of Biology and Biology Education, 8(1): 18-24.
Seo, K.I., Choi, M.S., Jung, U.J., Kim, H.J., Yeo, J., Jeon, S.M., Lee, M.K. (2008). Effect of curcumin supplementation on blood glucose, plasma insulin, and glucose homeostasis related enzyme activities in diabetic db/db mice. Molecular Nutrition & Food Research. 52(9): 995-1004.
Squires, E.J. and Leeson, S. (1988). Aetiology of fatty liver syndrome in laying hens. British Veterinary Journal, 144(6): 602-609.
Torki, M., Sedgh-Gooya, S. and Mohammadi, H. (2018). Effects of adding essential oils of rosemary, dill and chicory extract to diets on performance, egg quality and some blood parameters of laying hens subjected to heat stress. Journal of Applied Animal Research, 46(1): 1118-1126.
Trott, K.A., Giannitti, F., Rimoldi, G., Hill, A., Woods, L., Barr, B., Anderson, M. and Mete, A. (2014). Fatty liver hemorrhagic syndrome in the backyard chicken: a retrospective histopathologic case series. Veterinary Pathology, 51(4): 787-795.
Valchev, G., Popova-Ralcheva, S., Bonovska, M., Zaprianova, I. and Gudev, D. (2009). Effect of dietary supplements of herb extracts on performance in growing pigs. Biotechnology in Animal Husbandry, 25(5-6): 859-870.
Van Phuoc, T., Xuan Dung, N.N., HuuManh, L. and VinhTu, N.N. (2019). Effect of dietary turmeric (curcuma longa) extract powder on productive performance and egg quality of Black-Bone chicken (Ac Chicken). Livestock Research for Rural Development, 31, article #23.
Wang, D., Huang, H., Zhou, L., Li, W., Zhou, H., Hou, G., Liu, J. and Hu, L. (2016). Effects of dietary supplementation with turmericrhizome extract on growth performance, carcass characteristics, antioxidant capability, and meat quality of wenchang broiler chickens. Italian Journal Animal Science, 14(3): 344-349.
Yildiz, G., Sacakli, P. and Gungor, T. (2006). The effect of dietary Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.) on performance, egg quality characteristics and egg cholesterol content in laying hens. Czech Journal of Animal Science, 51(8): 349-354.