تأثیر دانۀ کتان و پروتئین غیرقابل تجزیه شکمبه‌ای در جیره فلاشینگ بر عملکرد تولیدمثلی میش بلوچی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری علوم دامی، دانشگاه شهید باهنر کرمان.

2 استاد بخش مهندسی علوم دامی دانشگاه شهید باهنر کرمان.

3 دانشیار بخش مهندسی علوم دامی دانشگاه شهید باهنر کرمان

4 استاد گروه علوم دامی دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

هدف از انجام مطالعه، بررسی اثرات متقابل بین پروتئین غیرقابل تجزیه شکمبه‌ای (RUP) و نوع دانه کتان در جیره-های فلاشینگ میش‌ها بر عملکرد تولیدمثلی و فعالیت‌های تخمدانی بود. در این مطالعه 72 راس میش بلوچی دو تا سه ساله با تیمارهای آزمایشی تغذیه شدند. تیمارهای آزمایشی شامل: 1: شاهد بدون دانه کتان + 20 درصد RUP، 2: شاهد بدون دانه کتان + 40 درصد RUP، 3: 10 درصد دانه کتان سالم + 20 درصد RUP، 4: 10 درصد دانه کتان سالم + 40 درصد RUP، 5: 10 درصد دانه کتان اکسترودشده + 20 درصد RUP و 6: 10 درصد دانه کتان اکسترودشده + 40 درصد RUP بود. ماده خشک مصرفی تحت تاثیر تیمارها قرار نگرفت. نوع دانه کتان در 24 ساعت پیش از سیدربرداری سبب افزایش غلظت گلوکز، کلسترول و استروژن و 24 ساعت پس از سیدربرداری سبب افزایش غلظت گلوکز و استروژن و کاهش غلظت اوره خون میش‌ها شد (05/0>P). در 24 ساعت پس از سیدربرداری، افزایش سطحRUP به 40 درصد سبب افزایش غلظت گلوکز و استروژن و کاهش غلظت اوره خون میش‌ها شد (05/0>P). جیره‌های دارای کتان اکسترودشده در هشت روز پس از قوچ‌اندازی بالاترین غلظت پروژسترون و نهایتا نرخ بره‌دهی بالاتری در مقایسه با جیره‌های شاهد داشتند (05/0>P). در نهایت، استفاده از دانه کتان (به‌ویژه، اکسترودشده) به‌میزان 10 درصد ماده خشک به‌همراه 40 درصد RUP در جیره‌فلاشینگ، به‌طور سودمندی غلظت متابولیت‌ها و هورمون‌های مرتبط با عملکرد تولید مثلی به‌ویژه گلوکز، کلسترول، پروژسترون و استروژن را افزایش داده و درنتیجه عملکرد تولیدمثلی دام را بهبود می‌بخشد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


Allen, M.S. (2000). Effects of diet on short-term regulation of feed intake by lactating dairy cattle. Journal of Dairy Science.83:1598-1624.
Abayasekara, D.R.E. and Wathes, D.C. (1999). Effects of altering dietary fatty acid composition on prostaglandin synthesis and fertility. Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids. 61:275-287.
Badiei, A., Aliverdilou, A., Amanlou, H., Beheshti, M., Dirandeh, E., Masoumi, R., Moosakhani, F. and Petit, H.V. (2014). Postpartum responses of dairy cows supplemented with n-3 fatty acids for different durations during the peripartal period. Journal of Dairy Science. 97:6391–6399.
Butler, W.R. (1998). Review: Effect of protein nutrition on ovarian and uterine physiology in dairy cattle. Journal of Dairy Science. 81,2533–2539.
Byers, F.M. and Schelling, G.T. (1988). Lipids in ruminant nutrition. In: D.C. Church (Ed.) The Ruminant Animal: Digestive Physiology and Nutrition. pp, 298-310. Prentice-Hall, Inglewood Cliffs, NJ.
DaghighKia, H. and AsgariSafdar, A.H. (2015). Effects of calcium salts of fatty acids (CSFA) with different profiles (ω3 and ω6) during the flushing period on reproductive performance of Afsharis’ ewes. Small Ruminant Research. 126:1-8.
DaghighKia, H., MohamadiChapdareh, W., HosseinKhani, A., Moghad-dam, G., Rashidi, A., Sadri, H. and Alijani, S. (2012). Effects of flushing and hormonal treatment on reproductive performance of Iranian Markhoz goats. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition. 96(6):1157–1164.
DaneshMesgaran, M., JafariJafarpoor, R. and DaneshMesgaran, S. (2012). Milk production, milk fatty acid composition, and blood biochemical parameters of Holstein dairy cows fed whole o ground flaxseed instead of extruded soybeans in the first half of lactation. Iranian Journal of Veterinary Research. 13(3):203-209.
Demeyer, D. and Doreau, M. (1999). Targets and procedures for altering ruminant meat and milk lipids. Proceedings of the Nutrition Society. 58:593-607.
Hashem, N.M. and El-Zarkouny, S.Z. (2014). Effect of short-term supplementation with rumen-protected fat during the late luteal phase on reproduction and metabolism of ewes. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition. 98:65-71.
Hayat, H., Soad, M.N. and Walid, R.H. (2012). Effect of calcium soap of fatty acids supplementation on serum biochemical parameters and ovarian activity during out-of-the-breeding season in crossbred ewes. The Science World Journal. Article ID 601840, 7 pages.
Hoon, J.H., Herselman, M.J., Van Heerden, M. and Pretorius, A.P. (2000). The effect of bypass protein supplementation on the reproductive performance of Merino sheep grazing mixed Karoo veld. South African Journal of Animal Science. 30:60–61.
Jahani-Moghadam, M., Amanlou, H. and Nikkhah, A. (2008). Metabolic and productive response to ruminal protein degradability in early lactation cows fed untreated or xylose-treated soybean meal-based diets. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition. 93(6):777-786.
Jahani-Moghadam, M., Mahjoubi, E. and Dirandeh, E.(2015). Effect of linseed feeding on blood metabolites, incidence of cystic follicles, and productive and reproductive performance in fresh Holstein dairy cows. Journal of Dairy science. 98:1828-1835.
Landau, S., Houghton, J.A.S., Mawhinney, J.R. and Inskeep, E.K. (1996). Protein sources affect follicular dynamics in ewes near the onset of the breeding season. Reproduction Fertility Development. 8:1021-1028.                                                                                                                                       
Mattos, R., Staples, C.R. and Thatcher, W.W. (2000). Effects of dietary fatty acids on reproduction in ruminants. Reviews of Reproduction. 5:38–45.  
Mirzaei-Alamouti, H., Mohammadi, Z., Shahir, M.H. and Vazirigohar, M. (2018). Effects of short-term feeding of different sources of fatty acids in premating diets on reproductive performance and blood metabolites of fat-tailed Iranian Afshari ewes. Theriogenology. 113:85-91.
Mulliniks, J.T., Cox, S.H., Kemp, M.E., Endecott, R.L., Waterman, R.C., VanLeeuwen, D.M., Torell, L.A. and Petersen, M.K. (2011). Protein and glucogenic precursor supplementation: A nutritional strategy to increase reproductive and economic output. Journal of Animal Science.89:3334-3343.
Mustafa, A.F., Chouinard, P.Y. and Christensen, D.A. (2003). Effects of feeding micronized flaxseed on yield and composition of milk from Holstein cows. Journal of Science Food Agriculture. 83:920–926. 
NRC. (2007). National Research Council. Nutrient Requirements of Small Ruminants: Sheep, Goats, Cervids, and New World Camelids. National Academy Press, Washington, DC.                                           
Petit, H.V. (2002). Digestion, milk production, milk composition, and blood composition of dairy cows fed whole flaxseed. Journal of Dairy Science. 85:1482-1490.
Petit, H.V. and Côrtes, C. (2010). Milk production and composition, milk fatty acid profile, and blood composition of dairy cows fed whole or ground flaxseed in the first half of lactation.  Animal Feed Science and Technology. 158:36–43.
Robinson, R.S., Pushpakumara, P.G.A., Cheng, Z., Peters, A.R., Abayasekara D.R.E. and Wathes, D.C. (2002). Effects of dietary polyunsaturated fatty acids on ovarian and uterine function in lactating dairy cows. Reproduction. 124:119–131.
Rosenfeld, C.S., Wagner, J.S., Roberts, R.M. and Lubahn, D.B. (2001). Intraovarian actions of estrogen. Reproduction. 122:215-226.
Ryan, D.P., Bao, B., Griffith, M.K. and Williams, G.L. (1995). Metabolic and luteal sequelae to heightened dietary fat intake in undernourished, anestrous beef cows induced to ovulate. Journal of Animal Science. 73:2086-2093.                                                                                                                                         
Sklan, D., Kaim, M., Moallem, U. and Folman, Y. (1994). Effect of dietary calcium soaps on milk yield, body weight, reproductive hormones, and fertility in first parity and older cows. Journal of Dairy Science. 77:1652–1660.
Son, J., Grant, R.J. and Larson, L.L. (1996). Effects of tallow and escape protein on lactation and reproductive performance of dairy cows. Journal of Dairy Science. 79(5):822-830.
Whitney, M.B., Hess, B.W., Burgwald-Balstad, L.A., Sayer, J.L., Tsopito, C.M., Talbott, C.T. and Hallford, D.M. (2000). Effect of supplemental soybean oil level on in vitro digestion and performance of pubertal beef heifers. Journal of Animal Science. 8:504-514.
Yoshimura, E.H., Santos, N.W., Machado, E., Agustinho, B.C., Pereira, L.M., de Aguiar, S.C., Franzolin, R., Gasparino, E., dos Santos, G.T. and Zeoula, L.M. (2018). Effects of dairy cow diets supplied with flaxseed oil and propolis extract, with or without vitamin E, on the ruminal microbiota, biohydrogenation, and digestion. Journal of Animal Feed Science and Technology. 241:163-172.