تاثیر شرایط مختلف دسترسی به آب بر عملکرد، شاخص‌های خونی و تغییرات بافت کلیه طیور تخمگذار تجاری سویه بوونز در اواسط دوره تولید

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه اراک

2 گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه رازی کرمانشاه

چکیده

به منظور بررسی تأثیر شرایط مختلف دسترسی به آب بر عملکرد، شاخص‌های خونی و سطح اسید اوریک در بافت کلیه مرغ‌های تخمگذار‌ تجاری سویه بوونز در اواسط دوره تولید، آزمایشی در طرح کاملاً تصادفی از 216 مرغ تخمگذار شامل 4 تیمار و هر تیمارمشتمل بر 9 تکرار و 6 قطعه مرغ در هر تکرار انجام شد.تیمارهای آزمایشی 1) 3 نیپل به ازای هر واحد با فشار تنظیم شده توسط رگولاتور، 2) 2 نیپل به ازای هر واحد با فشار تنظیم ‎شده توسط رگولاتور، 3) 3 نیپل به ازای هر واحد با فشار تنظیم شده توسط فلاش تانک و 4) 2 نیپل به ازای هر واحد با فشار تنظیم شده توسط فلاش تانک بودند. نتایج نشان دادند درصد تولید تخم مرغ بین تیمارهای آزمایشی، تفاوت معنی‏داری نداشت (05/0P>) امّا اثر دوره آزمایش بر درصد تولید ، معنی‎دار بود (05/0>P). اثر تیمارهای آزمایشی و دوره بر مصرف خوراک، ضریب تبدیل ، وزن و توده تخم‎مرغ، معنی‎دار نبود. تیمارهای آزمایشی بر صفات بافت‏شناسی کلیه شامل قطر گلومرول، تعداد گلومرول، تعداد لوله‎های پروکسیمال، تعداد لوله‎های دیستال و تعداد لوله‎های جمع‎آوری مجاری ادرار، تاثیر معنی‎داری نداشتند. همچنین غلظت گلوکز، HDL و میزان فعالیت آنزیم آلانین آمینوترانسفراز خون تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفتند. اگرچه تاثیر معنی‌داری از نظر صفات عملکرد، مشاهده نشد ولی با توجه به بهبود صفات کیفی تخم مرغ شامل افزایش وزن پوسته و کاهش غلظت کلسترول، تری‌گلیسرید، اسید اوریک سرم خون و نسبت هتروفیل به لنفوسیت، استفاده از سه نیپل به ازای هر واحد با فشار تنظیم شده توسط رگولاتور، توصیه می‌شود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


پیرمحمدی، ع.، دانشیار، م. و فرهومند، پ. (1394). بررسی تأثیر پودر گیاهان آویشن و پونه بر عملکرد، خصوصیات لاشه و برخی فراسنجه­های خونی جوجه‌های گوشتی تحت تنش گرمایی. مجله دامپزشکی ایران. دوره 11، شماره 4، ص ص. 12-25.
گلیان، ا. و سالار معینی، م. (1378) تغذیه طیور (چاپ دوم)، انتشارات سازمان اقتصادی کوثر.
مجابی، ع. (1390). بیوشیمی بالینی دامپزشکی (چاپ دوم)، انتشارات نوربخش.
منصوری‎نیا، ی. (1383). بررسی سندرم نقرس در تعدادی از مرغداری‎های گوشتی و  تخمگذار تبریز در سال 82-83. پایان­نامه دکتری حرفه‎ای دامپزشکی. دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز.
نریمانی راد، م.، نوبخت، ع. و اقدام شهریار، ح. (1389). اثرات استفاده از سطوح مختلف اوره و ملاس بر عملکرد، برخی صفات تخم مرغ و فراسنجه­های بیوشیمیایی خون مرغ­های تخم­گذار در مرحله آخر تخم­گذاری. مجله دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز. دوره 4، شماره 2، ص ص. 799-862.
Amber, K., Nofel, R., Ghanem, R., Sayed, S., Farag, S.A., Shukry, M. and Dawood, M.A. )2021(. Enhancing the growth rate, biochemical blood indices, and antioxidative capacity of broilers by including aloe vera gel in drinking water. Frontiers in Veterinary Science. 7: 632666.
Beckman, B. (2000). Avian urolithiasis (renal or visceral gout). Technical Bulliten Hy-line International. 9: 151-175.
Belay, T. and Teeter, R.G. (1993). Broiler water balance and thermobalance during thermoneutral and high ambient temperature exposure. Poultry Science. 72: 116-124.
Beuving, G., Jones, R.B. and Blokhius, H.J. (1989). Adrenocortical and heterophil/lymphocyte responses to challenge in hens showing short or long tonic immobility reactions. British Poultry Science. 30: 175-184.
Borges, S.A., Ariki, J., Santin, E., Fischer DA Silva, A.V. and Maiorka, A. (2002) Electrolytic balance in broiler chicks during the first week of age. Revista Brasileira de Ciência Avícola. 4: 149-153.
CPI. (2012). Bovans White Management Guide. North American Edition. Centurion Poultry Inc., USA. Available at: http://www.centurionpoultry.com/.
Freier, D.O. and Fuchs, B.A. (1994). A mechanism of action for morphine-induced immunosuppression: Corticosterone mediates morphine-induced suppression of natural killer cell activity. Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics. 270: 1127-1133.
Fujita, M., Ohya, M. and Yamamoto, S. (2001). Effects of water restriction on productive performances, excreta moisture, drinking behavior and hematological aspect of laying hens. Japanese Journal of Livestock Management. 37: 63-68.
Grizzle, J.M., Armbrust, T.A., Bryan, M.A. and Saxton, A.M. (1997). Water quality. II: the effect of water nitrate and bacteria on broiler growth performance. Journal of Applied Poultry Research. 6: 48-55.
Jacobs, L., Persia, M.E., Siman-Tov, N., McCoy, J., Ahmad, M., Lyman, J. and Good, L. )2020(. Impact of water sanitation on broiler chicken production and welfare parameters. Journal of Applied Poultry Research. 29: 258-268.
Julian, R. (1982). Water deprivation as a cause of renal disease in chickens. Avian Pathology. 11: 615-617.
MacLachlan, I., Steyrer, E., Hermetter, A., Nimpf,  J. and Schneider, W.J. (1996). Molecular         characterization of quail apopipoprotein very low-density lipoprotein. II. Disulphide bond mediated dimerization is not essential for inhibition of lipoprotein lipase. Biochem Journal. 317: 599-604.
Maiorka, A., Santin, E., Dahlke, F., Boleli, I.C., Furlan, R.L. and Macari, M. (2003). Posthatching water and feed deprivation affect the gastrointestinal tract and intestinal mucosa development of broiler chicks. Journal of Applied Poultry Research. 12: 483-492.
Onderka, D.K., Hanson, J.A., Leggett, F.L. and Armstrong, L.D. (1987). Renal pathology in chicks following water deprivation. Avian Diseases. 31: 735-739.
Ouka, Y., Tashiro, H., Sirasaki, R., Yamamoto, T., Akiyama, N., Kawasugi, K., Shirafuji, N. and Fujimori, S. (2014). Hyperuricemia in hematologic malignancies is caused by an insufficient urinary excretion. Nucleotides Nucleic Acids. 33: 434-438.
Rault, J.L., Cree, S. and Hemsworth, P. (2016). The effects of water deprivation on the behavior of laying hens. Poultry Science. 95: 473-481.
SAS (2004). SAS/STAT user's guide: Statistics. Version 9.2 edition, SAS Inst. Inc., Cary, NC., USA.
Silva, J.H.V., Jordao Filho, J., Silva, E.L., Ribeiro, M.L.G. and Furtado, D.A. (2005). Efeito do bebedouro e da densidade de alojamento no desempenho de frangos alojados em alta temperatura. Revista Brasileira de Engenharia Agricola e Ambiental. 9: 636-641.
Sturkie, P.D. (2021). Avian Physiology. 7th Edition, Springer-Verlag, New York, USA.
Summers, J.D. and Leeson, S. (1975). Effect of water deprivation on egg production and  egg quality. Poultry Science. 55: 441-444.
Swayne, D.E. and Radin, M.J. (1991). The pathophysiological effects of water and feed restriction in chickens. Avian Pathology. 20: 649-661.
Tesay, C.W., Lin, S.Y., Kuo, C.C. and Huang, C.C. (2017). Serum uric acid and progression of kidney disease: A longitudinal analysis and mini-review. 407 PLos one. 12: e0170393.
Viola, T.H., Ribeiro, A.M., Junior, A.M. and Viola, E.S. (2009). Influence of water restriction on the performance and organ development of young broilers. Research Brasilian Zootecnology. 38: 323-327.
Wadud, S., Michaelsen, A., Gallagher, E., Parcsi, G., Zemb, O., Stuetz, R. and Manefield, M. (2012). Bacterial and fungal community composition over time in chicken litter with high or low moisture content. British Poultry Science. 53: 561-569.
Yamauchi, K. (2002). Review on chicken intestinal villus histological alterations related with intestinal function. Journal of Poultry Science. 39: 229-242.