اثرات افزودن سطوح مختلف پودر دانه جو بر ترکیب شیمیایی، فراسنجه های تخمیری و تولید گاز سیلاژ کنگرفرنگی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد بخش مهندسی علوم دامی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران

2 دانشیار بخش مهندسی علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران

3 استادیار بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی ایلام، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ایلام، ایران.

4 کارشناس آزمایشگاه بخش مهندسی علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران

چکیده

این پژوهش باهدف بررسی اثر افزودن سطوح مختلف دانه جو آسیاب شده بر ترکیب شیمیایی، فراسنجه‌های تخمیری و مولفههای تولید گاز سیلاژ کنگرفرنگی در شرایط آزمایشگاهی انجام شد. بدین منظور، پس از خرد کردن علوفه کنگرفرنگی، دانه جو آسیاب شده در سطوح صفر، 5 و 10 درصد به علوفه کنگرفرنگی اضافه و به مدت 60 روز در قالب یک طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار سیلو شد. علوفه ذرت نیز با همین شرایط ولی بدون افزودنی سیلو شد. ترکیب شیمیایی، فراسنجه‌های تولیدگاز، غلظت نیتروژن آمونیاکی،pH و ظرفیت بافری سیلاژها اندازه‌گیری شد. نتایج نشان داد که با افزایش سطح دانه جو آسیاب شده ، ماده خشک و عصاره اتری سیلاژ کنگرفرنگی افزایش و مقدار پروتئین و الیاف نامحلول در شوینده خنثی و اسیدی آن کاهش یافت. سیلاژ ذرت کمترین میزان pH و بیشترین نمره فلیگ را در مقایسه با سایر سیلاژها داشت و با افزودن دانه جو آسیاب شده به سیلاژ کنگرفرنگی به طور معنی‌داری pH و غلظت نیتروژن آمونیاکی کاهش یافت. میزان پساب با افزایش دانه جو آسیاب شده به سیلاژ کنگرفرنگی به‌طور معنی‌داری کاهش یافت. کربوهیدرات محلول در آب و ضریب تخمیر در سیلوی کنگرفرنگی بدون افزودنی دارای کمترین مقدار بود. در بین سیلاژهای کنگر فرنگی، سیلاژ دارای 10 درصد دانه جو آسیاب شده بیشترین حجم تولید گاز، پتانسیل تولید گاز، انرژی قابل‌متابولیسم و کمترین عامل تفکیک را داشت. نتایج نشان داد که استفاده از دانه جو آسیاب شده تا سطح 10 درصد فراسنجه‌های تخمیر در سیلاژ کنگرفرنگی را بهبود می بخشد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


استادیان، ص.، امیری فرد، ر. (1393). سیلوی کنگر و کاربرد آن در تغذیه دام. انتشارات مدیریت هماهنگی ترویج استان کهکیلویه و بویراحمد. ص 4.
اربابی، س. و قورچی، ت. (1388). اثر سطوح مختلف ملاس بر ترکیب شیمیایی و ارزش غذایی سیلاژ ارزن دم روباهی. مجله علوم کشاورزی و منابع طبیعی. 16: 11-25.
افشار حمیدی، ب.، پیرمحمدی، ر. و منصوری، ه. (1393). اثر پودر گیاه آویشن بر فراسنجه­های هضمی و مقدار تولید گازهای متان و دی اکسیدکربن حاصل از تخمیر برخی اقلام خوراکی در شرایط آزمایشگاهی. نشریه پژوهش­های علوم دامی. 24(4): 163-175.
ایوبی فر، م.، قره باش، آ.، بیات کوهسار، ج.، و فریور، ف. (1400). تاثیر استفاده از افزودنی­های مختلف بر ترکیب شیمیایی، فراسنجه­های تولید گاز و قابلیت هضم سیلاژ کنگر. پژوهش در نشخوارکنندگان. 9(3 ): 1-24.
برزمینی، ح.، مصطفی­لو، ی.، بیات کوهسار، ج. و قنبری، ف. (1395). بررسی ترکیب شیمیایی، خصوصیات تخمیری و تولید گاز تفاله گوجه فرنگی سیلو شده با تفاله چغندر قند یا تفاله خشک مرکبات. تحقیقات دام و طیور. 2: 15-1.
بیابانی، ن.، فتاح نیا، ف.، تأسلی، گ.، بهرامی یکدانگی، م. و میرزایی الموتی، ح. (1398). اثر افزودن سطوح مختلف جو بر فراسنجه­های تولید گاز، جمعیت پروتوزوآ و کیفیت سیلاژ تفاله نعناع و سیلاژ تفاله کاسنی. نشریه پژوهش­های علوم دامی. 29(2):31-42.
تیموری چمه­بن، ا.، تیموری یانسری، ا.، چاشنی دل، ی. و جعفری صیادی، ع. (1396). بررسی ترکیب شیمیایی، ویژگی­های کیفی و فراسنجه­های تجزیه­پذیری شکمبه­ای تفاله پرتقال سیلو شده با کاه گندم و اوره. نشریه پژوهش­های تولیدات دامی. 8(15): 84-95.

صادقیان، م.، علامه، س.ک. و بحرینی­نژاد، ب. (1395). بررسی ترکیبات شیمیایی و خصوصیات سیلویی علوفه کنگرفرنگی با و بدون اوره و ملاس. نشریه پژوهش و سازندگی. 29: 145-154.

ضیایی، س.ع.، دست‌پاک، آ.، نقدی‌بادی، ح.، پورحسینی، ل.، همتی‌مقدم، ا. و غروی نایینی، م. (1383). مروری بر گیاه کنگرفرنگی (Cynara scolymus L.). فصلنامه گیاهان دارویی. ۴(۱۳):۱۰-۱.
قدوسی، م.، دیانی، ا.، خضری، ا.، شریفی حسینی، م.، و طهماسبی، ر. (1398). قابلیت هضم، جمعیت پروتوزوآ و فراسنجه­های تخمیری شکمبه در گوسفندان تغذیه شده با سیلاژ برگ و ساقه درخت موز با خرمای غیرخوراکی. نشریه علوم دامی (پژوهش و سازندگی). 32(122): 159-172.
کردی، م. (1389). اثر مواد افزودنی مختلف بر مولفه‌های شیمیایی و تخمیری سیلاژ تفاله مرکبات و تأثیر منابع مختلف پکتینی بر عملکرد گاوهای شیرده هلشتاین. پایان نامه کارشناسی ارشد. دانشگاه فردوسی مشهد، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی. مشهد. ایران.
کردی، م.، ناصریان، ع.ع.، ولی زاده، ر. و طهماسبی، ع.م. (1393). تأثیر سطوح مختلف تفاله چغندرقند بر ترکیب شیمیایی، ویژگی­های تخمیر، تجزیه پذیری شکمبه­ای و تولید گاز در شرایط آزمایشگاهی سیلوی تفاله مرکبات. پژوهش در نشخوارکنندگان. 2(1): 17-32.
نظام دوست، م.، قورچی، ت.، اربابی، س.، زره داران، س.، و سیدالموسوی، س. (1397). بررسی افزودن ملاس و دانه جو و تاخیر در سیلو بر فراسنجه­های کمی و کیفی سیلاژ کلزا. علوم دامی (پژوهش و سازندگی). 31(119 ): 169-182.
ولی زاده، ر. (1382). بیوشیمی سیلاژ. انتشارات دانشگاه فردوسی مشهد. مشهد. ایران.
Addah, W., Baah, J., Groenewegen, P., Okine, E., McAllister, A.  (2010). Comparison of the fermentation characteristics, aerobic stability and nutritive value of barley and corn silages ensiled with or without a mixed bacterial inoculant. Canadian Journal of Animal Science. 91: 133-146.
Agarussi, M.C.N., Pereira, O.G., da Silva, V.P., Leandro, E.S., Ribeiro, K.G., Santos, S.A. (2019). Fermentative profile and lactic acid bacterial dynamics in non-wilted and wilted alfalfa silage in tropical conditions. Molecular Biology Reports. 46:451–460.
AOAC, 2005. Official methodss of analysis. Association of Official Analytical Chemists, 14th Ed. Washington, DC.
Appleton, M., Done, D. (1987). The effect of an inoculant silage additive on the fermentation of grass and animal performance. In SILAGE CONFERENCE.
Bai, C.S., Zhang, R.Z., Jiang, C., Yan, R., Han, J.G., Zhu, Y., Zhang, Y.J. (2011). Characterization of carbohydrate fractions and fermentation quality in ensiled alfalfa treated with different additives. African Journal of Biotechnology. 10:9958–9968.
Bao, W., Mi, Z., Xu, H., Zheng, Y., Kwok, L.Y., Zhang, H., Zhang, W. (2016). Assessing quality of Medicago sativa silage by monitoring bacterial composition with single molecule, real-time sequencing technology and various physiological parameters. Scientific Reports. 6:1–8.
Bezabih Yitbarek, M., Tamir, B. (2014). Silage Additives: Review. Journal of Applied Sciences. 4: 258-274.
Blummel, M., Makkar, H. P. S. and Becker. K. (1997). In vitro gas production: A technique revisited. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition. 77: 24-34.
Bolsen, K.K., Ashbell, G., Weinberg, Z.G. (1996). Silage fermentation and silage additives- review. Asian Australian Journal of Animal Sience. 9:483–494.
Boyles, S. L., Anderson, V. L. and Koch, L. B. (2002). Feeding barley to cattle. Ohio State University Extension, Department of Horticulture and crop science, Columbus, Ohio. p 24.
Broderick, G.A. Kang, J.H. (1980). Automated simultaneous determination of ammonia and total amino acids in ruminal fluid and in vitro media. Jornal of Dairy Science. 63:64-75.
Budakli, C.E. (2016). Nutritive values of soybean silages ensiled with maize at different rates. Legume Research. 39: 810–813.
Chen, L., Guo, G., Yuan, X., Shimojo, M., Yu, C., Shao. T. (2014). Effect of applying molasses and propionic acid on fermentation quality and aerobic stability of total mixed ration silage prepared with whole-plant corn in Tibet. Journal of Dairy Science. 27: 349-356.
Christaki, E., Bonos, E., Florou-Paneri, P. (2012). Nutritional and functional properties of Cynara Crops (Globe Artichoke and Cardoon) and their potential applications: A review. International Journal of Applied Science and Technology. 2: 64-70.
Denek, N., Can, A. (2006). Feeding value of wet tomato pomace ensiled with wheat straw and wheat grain for Awassi sheep. Small Ruminant Research. 65: 260-265.
Dubois, M., Gilles, K.A., Hamilton, J.K., Rebes, P.A., Smith, F. (1956). Colorimetric method for determination of sugars and related substances. Analytical Chemistry. 28: 350-356.
Ehsani, J., Mortazavian, A.M., Khomeiri, M., Nejad, A.G. (2019). Effects of artichoke (Cynara scolymus L.) extract addition on microbiological and physico-chemical properties of probiotic yogurt. Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences. 4:536–541.
Fateh, E., Chaeichi, M.R., Sharifi-Ashorabadi, D., Mazaheri, A.A., Jafari, Z. (2009). Effect of organic and chemical fertilizers on forage yield and quality of global artichoke (Cynera scolymus L.). Crop Science. 1: 40-48.
Frutos, M.J., Ruiz-Cano, D., Valero-Cases, E., Zamora, S., Pérez-Llamas, F. (2019). Artichoke (Cynara scolymus L.). In Nonvitamin and Nonmineral Nutritional Supplements. Academic Press. pp: 135-138.
Gebhardt, R. (2002). Prevention of taurolithocholate induced hepatic bile canalicular distortions by HPLC-characterized extracts of artichoke (Cynarascolymus) leaves. Planta Medica. 68: 776-779.
Getachew, G., Blummel, M., Makker, H.P.S. and Becker, K. (1998). In vitro gas measuring techniques for assessment of nutritional quality of feeds: a review. Journal of Animal Feed Science and Technology. 72: 261-2810.
Giger-Reverdin, S. (2000). Characterisation of feedstuffs for ruminants using some physical parameters. Animal Feed Science and Technology. 86: 53-69.
Greenhill, W.L. (1964). Plant juices in relation to silage fermentation. III. Effect of water activity of juice. Grass and Forage Science. 19: 336–339.
Higginbotham, G.E., Mueller, S.C., Bolsen, K.K., Depeters, E.J. (1998). Effect of inoculants containing propionic acid bacteria on fermentation and aerobic stability of corn silage. Journal of Dairy Science. 81: 2185-2191.
Jahanzad, E., Sadeghpour, A., Hashemi, M., Keshavarz, R.A., Hosseini, M.B., Barker, A.V. (2016). Silage fermentation profile, chemical composition and economic evaluation of millet and soya bean grown in monocultures and as intercrops. Grass and Forage Science.71: 584–594.
Jaramillo, D.P., Buffa, M.N., Rodríguez, M., Pérez-Baena, I., Guamis, B., Trujillo, A.J. (2010). Effect of the inclusion of artichoke silage in the ration of lactating ewes on the properties of milk and cheese characteristics during ripening. Dairy Science. 93: 1412-1419.
Jones, D., Jones, R., Moseley, G. (1990). Effect of incorporating rolled barley in autumn-cut ryegrass silage on effluent production, silage fermentation and cattle performance. The Journal of Agricultural Science. 115: 399-408.
Kaya, I., Unal, Y., Sahin, T. (2009). The effects of certain additives on the grass silage quality, digestibility and rumen parameters in rams. Journal of Animal and Veterinary Advances. 8: 1780-1783.
Khorvash, M., Colombatto, D., Beauchemin, K.A., Ghorbani, G.R., Samei, A. (2005). Use of absorbents and inoculants to enhance the quality of corn silage. Canadian Journal of Animal Science. 86:97-107.
Le Ruyet, P., Tucker, B.W., Hogue, G.F., Aslam, M., Lema, M. (1992). Influence of dietary fiber and buffer value index on the ruminal milieu of lactating dairy cows. Journal of Dairy Science 75: 2394-2408.
Lima, R., Lourenco, M., Diaz, R.F., Castro, A., Fievez, V. (2010). Effect of combined ensiling of sorghum and soybean with or without molasses and lactobacilli on silage quality and in vitro rumen fermentation. Animal Feed Science and Technology. 155: 122-131.
Liu, Q., Chen, M., Zhang, J., Shi, S., Cai, Y. (2012). Characteristics of isolated lactic acid bacteria and their effectiveness to improve stylo (Stylosanthes guianensis Sw.) silage quality at various temperatures. Animal Science Journal. 83: 128-135.
 Makkar, H.P.S. (2005). In vitro gas methods for evaluation of feeds containing
phytochemicals. Journal of Animal Feed Science and Technology. 123: 291-302.
McDonald, P., Edwards, R.A., Greenhalgh, J.F.D., Morgan, C.A., Sinclair, L.A. (2011). Animal Nutrition. 5th Ed. Publisher Prentice Hall. U.K.
McDonald, P., Henderson, A.R. and Heron, S.J.E. (1991). The biochemistry of Silage. 2th Ed. Chalcombe Publications. Marlow, UK.
Meneses, M., Megıas, M.D., Madrid, J., Martınez-Teruel, A., Hernandez, F., Oliva, J. (2007). Evaluation of the phytosanitary, fermentative and nutritive characteristics of the silage made from crude artichoke (Cynara scolymus L.) by-product feeding for ruminants. Small Ruminant Research. 70: 292-296.
Menke, K.H., Steingass, H. (1988). Estimation of the energetic feed value from chemical analysisand in vitro gas production using rumen fluid. Animal research and development. 28: 7– 55.
Merry, R.J., Winters, A.L. Thomas, P.I. Muller, M., Muller, T. (1996). Degradation of fructans by epiphytic and inoculated lactic acid bacteria during ensilage of normal and sterile hybrid ryegrass. Journal o Applied Bacteriology. 79:583–591.
Murdoch, J.C., Balch, D.A., Foot, A.S., Rowland, S.J. (1955). The ensiling of lucerne with addition of formic and glycollic acids, molasses and barley meal, and with wilting. Grass and Forage Science. 10(2): 139-150.
Orskov, E.R., McDonald, I. (1979). The estimation of protein degradability in the rumen from incubation measurements weighted according to rate of passage. Journal of Food Engineering. 80: 1-10.
Pedroso, A.F., Nussio, L.G., Loures, D.R.S., Paziani, S.F., Ribeiro, J.L., Mari, L.J., Zoopellatto, M., Schmidt, P., Mattos, W.R.S., Horii, J. (2008). Fermentation losses and aerobic stability of sugarcane silages treated with chemical or bacterial additives. Scientia Agricola. 65:589–594.
Pettersson, K.L., Lindgren, S. (1990). The influence of the carbohydrate fraction and additives on silage quality. Grass Forage Science. 45:223–233.
Pinho, E.Z., Costa, C., Arrigoni, M.D.B., Silveira, A.C., Padovani, C.R., Pinho, S.Z. (2004). Fermentation and nutritive value of silage and hay made from the aerial part of cassava (Manihot esculenta Crantz). Journal of Science Agriculture. 61: 364-370.
Playne, M.J., McDonald, P. (1966). The buffering constituents of herbage of silage. Journal of the Science of Food and Agriculture.17: 164-209.
Sallam, S.M.A., Bueno, I.C.S., Godoy, P.B., Nozella, E.F., Vitti, D.M.S.S. AlAbdalla, A.L. (2008). Nutritive value in the value assessment of the artichoke (Cynara scolyms) by-products as an alternative feed resource for ruminant. Tropical and subtropical groecosystem. 8: 181-189.
SAS, 2005. SAS User’s Guide.SAS Institute Inc. Version 9.1. Cary, NC, USA.
Sommart, K., Parker, D.S., Rowlinson, P., Wanapat, M. (2000). Fermentation
characteristics and microbial protein synthesis in an in vitro system using casava, rice straw and dried ruzi grass as substrates. Asian-Aust Journal Animal Science. 13:1084-1093.
Sun, J., Wang, T., Huang, F, Liu, Y., Shi, W., Ma, C., Zhong, J. (2021). Silage fermentation: A potential microbial approach for the forage utilization of Cyperus esculentus L. by-product. Fermentation. 7: 273.
Tekin, M., Kara, K. (2020). The forage quality and the in vitro ruminal digestibility, gas production, organic acids, and some estimated digestion parameters of tomato herbage silage with molasses and barley. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences. 44: 201-213.
Van Soest, P., Robertwon, J.B., Lewis, B.A. (1991). Methods of dietary fibre, neutral detergent fibre and nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science 74: 3583-3597.
Weissbach, F., Honig, H. (1996). About the prediction and control of course of fermentation in the ensilage of green fodder from extensive cultivation. Landbauforsch. Volk. 1:10–17.
Yuan, X., Wen, A, Desta, S.T., Wang, J., Shao, T. (2017). Effects of sodium diacetate on the fermentation profile, chemical composition and aerobic stability of alfalfa silage. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences. 30: 804.
Zehra Saricicek, B., Kilic, U. (2009). The effects of different additives on silage gas production, fermentation kinetics and silage quality. Journal of Applied Sciences. 62: 11-18.