بررسی تأثیر خمیر شیرین حاوی نانومکمل AVP-4 بر میزان تخم‌گذاری ملکه، اندازه جمعیت و خصوصیات بیوشیمیایی لاشه در کلنی های زنبور عسل (Apis mellifera)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم دامی، دانشگاه زابل، زابل، ایران

2 استادیار، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات ، آموزش و ترویج کشاورزی،کرج، ایران

3 مدیر تحقیق و توسعه شرکت دانش بنیان اسپادانا مکمل، اصفهان، ایران

چکیده

هدف از این پژوهش، بررسی تأثیر خمیر شیرین حاوی نانومکمل AVP-4 بر روی میزان تخم‌ریزی ملکه، وزن لاشه، اندازه جمعیت، پرورش نوزاد، پروتئین و چربی بدن در زنبور عسل اروپایی می‌باشد. در این آزمایش از 20 کلنی با ملکه همسن و همسان‌سازی شده استفاده شد. کندوهای مورد استفاده از نوع لانگستروت بوده و کلنی‌ها از نظر جمعیت نوزادان، جمعیت زنبوران بالغ و مقادیر ذخایر غذایی)گرده و عسل( یکسان‌سازی شدند. آزمایش مزرعه در قالب طرح کاملا تصادفی در چهار تیمار شامل تیمار اول شاهد خمیرشیرین بدون مکمل، تیمار دوم خمیرشیرین حاوی 5/2% نانومکمل، تیمار سوم خمیرشیرین حاوی 5% نانومکمل و تیمار چهارم خمیرشیرین حاوی 5/7 % نانومکمل در پنج تکرار انجام گرفت. اندازه‌گیری میزان تخم و لارو و شفیره هر 15 روز یکبار صورت پذیرفت و اندازه‌گیری جمعیت کلنی به صورت قابی صورت پذیرفت. برای تعیین پروتئین خام و چربی بدن بر اساس روش‌های AOACاستفاده شد. نتایج به دست آمده نشان داد با مقایسه میانگین تخم گذاری ملکه، پرورش نوزاد، اندازه جمعیت و پروتئین خام در کل دوره آزمایشی تفاوت معنی‌داری بین تیمارها در کل دوره آزمایشی وجود نداشت (05/0P>). مقایسه میانگین میزان چربی (عصاره اتری) تفاوت معنی‌داری را در بین تیمارها داشت (05/0P<). استفاده از نانومکمل AVP-4 در تغذیه زنبوران عسل تفاوت معنی‌داری در بین تیمارها بر تخم‌ریزی ملکه، پرورش نوزاد، جمعیت کلنی و درصد پروتئین خام لاشه نسبت به شاهد نداشت. لذا جهت تایید نتایج نیار به انجام آزمایشات تکمیلی در زمان‌های مختلف به ویژه فصول خشک و اندازه‌گیری صفات بیشتر در کلنی زنبور می باشد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


اشرفی پارچین، م. 1395. بررسی تأثیر اسیدهای آمینه ایزولوسین،والین و لوسین بر طول عمر،رشد جمعیت و میزان پروتئین همولنف زنبور عسل. پایان­نامه کارشناسی ارشد، دانشکده علوم زراعی و دامی، دانشگاه تهران.
پناهی زاده، س. 1398. اثرات اسید امینه های ال متیونین و ال لیزین بر میزان تولید عسل،رشد جمعیت کلنی و تخم گذاری ملکه زنبور عسل. پایان­نامه کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه محقق اردبیلی.
جعفریانی، ا. ۱۳۹۲. تأثیر مصرف ویتامین های گروه B روی میزان تخم گذاری ملکه زنبور عسل ، رشد جمعیت و میزان تولید عسل . پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی ، دانشگاه گیلان.
جواهری، س.، طهماسبی، غ.، میرهادی، س. و تاج آبادی، ن. 1391. اثر سطوح مختلف ویتامین ث (ال – اسید اسکوربیک) در افزایش جمعیت و تولید عسل در کلنی های زنبورعسل (.Apis mellifera L). علوم دامی (پژوهش و سازندگی)، 25 (4 (97)، 1-6.
فرقانی، م.ر. ۱۳۸۷. تأثیر گرده خرما و ویتامین B1 و B2 بر روی تولید ژل رویال کلنی زنبور عسل. رساله دکتری تغذیه دام ، دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران.
قربانی، و. 1394. بررسی اثر نانو مکمل معدنی بر تولید عسل، رشد جمعیت و افزایش پرورش نوزاد در کلنی­های زنبور عسل. پایان­نامه کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران.
مولود پورفرد، ج. ۱۳۹۷. اثرات سطوح مختلف نیاسین بر صفات عملکردی و تولید مثلی کلنی های زنبور عسل ایرانی. پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه.
نهضتی، غ. 1387. مطالعه هضم چند مکمل پروتئینی در زنبور عسل . پایان نامه دوره دکترای علوم دامی. دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران.
Adgaba, N., Al-Ghamdi, A., Sharma, D., Tadess, Y., Alghanem, S.M., Khan, K.A., Ansari, M.J. and Mohamed, G.K.A. (2020). Physico-chemical, antioxidant and anti-microbial properties of some Ethiopian mono-floral honeys. Saudi Journal of Biological Sciences, 27(9): 2366-2372.
Ahmad, S., Campos, M.G., Fratini, F., Altaye, S.Z. and Li, J. (2020). New insights into the biological and pharmaceutical properties of royal jelly. International Journal of Molecular Sciences, 21(2): 382.
Ahmed, S., Sulaiman, S.A., Baig, A.A., Ibrahim, M., Liaqat, S., Fatima, S., Jabeen, S., Shamim, N. and Othman, N.H. (2018). Honey as a potential natural antioxidant medicine: an insight into its molecular mechanisms of action. Oxidative Medicine and Cellular Longevity, 1: 19.
Al-Kahtani, S.N., Taha, E.-K., Khan, K.A., Ansari, M.J., Farag, S.A., Shawer, D.M., et al., (2020). Effect of harvest season on the nutritional value of bee pollen protein. PLoS ONE 15 (12): e0241393.
Amdam, G.V., K. Hartfelder, K. Norberg, A. Hagen and S.W. Omholt. (2004). Altered physiology in worker honey bees (Hymenoptera: Apidae) infested with the mite Varroa destructor (Acari: Varroidae). J. Econ. Entomol. 97: 741–747.
Bamidele J.A., Idowu A.B., Ademolu K., Osipitan A.A. (2021). Nutritional composition of Apis mellifera adansoniiL. (Hymenoptera: Apidae) from three ecological zones of Nigeria. J. Apicul. Res. 60(3): 445–56.
Brodschneider, R. and Crailsheim, K. (2010). Nutrition and health in honey bees. Apidologie, 41(3): 278-294.
De Grandi-Hoffman, G., Wardell, G., Ahumada-Secura, V., Rinderer, T.E., Danka, R. and Pettis, J. (2008). Comparisons of pollen substitute diets for honeybees: consumption rates by colonies and effects on brood and adult populations. J. Apic. Res. 47: 265–270.
Frizzera, D., Del Fabbro, S., Ors, G., Zanni, V., Bortolomeazzi, R., Nazzi, F. and Annoscia, D. (2020). Possible side effects of sugar sup-plementary nutrion on honey bee health. Apidologie, 51(4): 594–608.
Ghosh, S., Jung, C., Meyer-Rochow, V.B. (2016). Nutritional value and chemical composition of larvae, pupae, and adults of worker honey bee, Apis mellifera ligustica as a sustainable food source. J. Asia Pac. Entomol., 19: 487–95.
Higes, M., Martín-Hernández, R. and Meana, A. (2010). Nosema ceranae in Europe: an emergent type C nosemosis. Apidologie, 41(3): 375-392.
Morais, M.M. et al. (2013). Evaluation of inexpensive pollen substitute diets through quantification of haemolymph proteins. Journal of Apicultural Research, 52: 119-121.
Rammesh, R. and Pankiw, T. (2007). Effects of protein- constraind drood food on honey bee (Apis mellifera L.)pollen foragin and colony growth. Behav. Ecol. Sociobiol., 61: 1471–1478.
Sharma, V. P. and Kumar, N. R. (2010). Changes in honeybee behaviour and biology under the influence of cellphone radiations. Current Science (Bangalore),  98(10): 1376-1378.
Somerville, D. (2005). Fat bees, Skinny bees, a manual on honeybee nutrition for beekeepers, RIRDC publication No.51.54, Goulburn, Australia.
Stathopoulou, M.G., Kanoni, S., Papanikolaou, G., Antonopoulou, S., Nomikos, T.and Dedoussis, G. (2012). Mineral intake. Progress in Molecular Biology and Translational Science, 108: 201-236.
Van de Rest, O., van der Zwaluw, N.L. and de Groot, L.C. (2013). Literature review on the role of dietary protein and amino acids in cognitive functioning and cognitive decline. Amino acids, 45: 1035-1045.
Wilde, J., Siuda, M. and Bak, B. (2014). Development and productivity of honeybee colonies administered food supplements in spring. Medycyna Weterynaryjna, 70 (12): 750–753.