بررسی روش تغذیه آغوز بر عملکرد رشد و ایمونوگلوبین بزغاله های نژاد مورسیانو گرانادینا

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته دکتری ، گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی،کرمانشاه، ایران

2 گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران

3 گروه علوم دامی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج

چکیده

در نشخوارکنندگان، آغوز تنها منبع ایمنی اولیه اکتسابی برای فرزندان است. ترکیب آغوز و همچنین غلظت IgG آغوز در بین نژادهای بز متفاوت است. و در این میان نژاد بز مورسیانوگرانادینا در بین تمامی نژادهای بز داری پایین ترین میزان ایمنوگلوبین است. آزمایش حاضر با هدف بررسی تعداد دفعات تغذیه آغوز (4 و 6 وعده) در 24 ساعات بر عملکرد رشد و فراسنجه‌های ایمنی در بزغاله های نژاد مورسیانوگرادینا انجام گرفت. مطالعه حاضر با استفاده از طرح آماری کاملا تصادفی و مقایسه میانگین‌ها با استفاده از آزمون T انجام گرفت. طول مدت آغوزدهی 24 ساعت بود. تعداد 20 رأس بزغاله نژاد مورسیانو گرانادینا در دو تیمار با 10 تکرار مورد مطالعه قرار گرفت. به گروه اول 4 وعده آغوز و به گروه دوم 6 وعده آغوز در طول مدت 24 ساعات خورانیده شد. مقدار آغوز مصرفی در طول مدت مطالعه ،30 درصد وزن هنگام تولد بزغاله‌ها بود. اولین وعده آغوزدهی به بزغاله‌ها بلافاصله بعد از تولد بود و به صورت دستی به بزغاله‌ها خورانیده شد. بطور کلی یافته های این پژوهش نشان داد که در بین تمامی فراسنجه‌های اندازه گیری شده (ترکیبات آغوز، عملکرد رشد و فراسنجه‌های خونی و همچنین فراسنجه‌های خونی مرتبط با ایمنی) در بین دو عده آغوزدهی (4 و6) مورد مطالعه، هیچ گونه اختلاف معنی‌داری مشاهده نگردید. نتایج این مطالعه نشان داد که تعداد دفعات وعده‌های تغذیه آغوز در 24 ساعات بعد از تولد بزغاله‌های نژاد مورسیانوگرانادینا هیچ‌گونه تاثیری بر میانگین افزایش وزن روزانه و همچنین میزان ایمنوگلوبین سرم خون بزغاله ها نداشت.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


Alves, A. C., N. G. Alves.,I. J. Ascari.,F. B. Junqueira., A. S. Coutinho.,R. R. Lima., J. R. O. Perez.,S. O. De Paula., I. F. Furusho-Garcia and L. R. Abreu. 2015. Colostrum composition of Santa Ines sheep and passive transfer of immunity to lambs. Journal of Dairy Science.98:3706–3716.
Arguello. A., N. Castro., S.Alvarez and J. Capote. 2006. Effects of the number of lactations and litter size on chemical composition and physical characteristics of goat colostrum. Journal of Small Rumin Research.64:53–59.
Banchero.G.E.,G.Quintans.,A.Vazquez.,F.Gigena.,A.LaManna.,D.R.Lindsay and J. T. B. Milton.2007. Effect of supplementation of ewes with barley or maize during the last week of pregnancy on colostrum production. Animal. 4: 625-630.
Caja, G., A. A. K. Salama and X. Such. 2006. Omitting the dry-off period negatively affects colostrum and milk yield in dairy goats. Journal of Dairy Science. 89:4220–4228.
Chen, J. C., C. J. Chang., H. C. Peh and S. Y. Chen. 1999. Serum protein levels and neonatal growth rate of Nubian goat kids in Taiwan area. Journal of Small Rumin Research. 32:153–160.
Hadjipanayiotou, M. 1995. Composition of ewe, goat and cow milk and of colostrum and goats. Journal of Small Rumin Research. 18:255–262.
Heinrichs, A.J. and Radostits, O.M. (2001) Health and Production Management of Dairy Calves and Replacement Heifers. In: Radostits, O.M., Ed., Herd Health, Food Animal Production Medicine, W.B. Saunders Company, Philadelphia, 333-395
Hernandez-Castellano, L. E., A.Suárez-Trujillo., D.G.Martell-Jaizme., A.cugno and N. Castro. 2015. The effect of colostrum period management on BW and immune system in lambs: from birth to weaning. Journal of Animal. 9: 1672–1679.
Huber, J.T., N.L. Jacobson and R.S. Allen.1961. Digestive enzyme activities in the young calf. Journal of Dairy Science. 44(8):1494-1501.
Kessler E.C., R.M.Bruckmaier and J.J.Gross. 2019. Immunoglobulin G content and colostrum composition of different goat and sheep breeds in Switzerland and Germany. Journal of Dairy Science. 102: 5542–5549.
Mann.S. F.A.Leal Yepes.,T.R.Overton., A.L.Lock., S.V.Lamb., J.J.Wakshlag and D.V.Nydam .2016. Effect of dry period dietary energy level in dairy cattle on volume, concentrations of immunoglobulin G, insulin, and fatty acid composition of colostrum. Journal of Dairy Science.99:1515-1526.
Moreno-Indias, I., D. Sanchez-Macias, N. Castro, A. Morales-delaNuez, L. E. Hernandez-Castellano, J. Capote, and A. Arguello. 2012. Chemical composition and immune status of dairy goat colostrum fractions during the first 10 h after partum. Journal of Small Rumin Research.103:220–224.
Romero, T., M. C. Beltran, M. Rodriguez, A. Marti De Olives, and M.P. Molina. 2013. Short communication: Goat colostrum quality: Litter size and lactation number effects. Journal of Dairy Science. 96:7526–7531.
Romero, T., M. C. Beltran., M. Rodriguez., A. Marti and M.P. Molina. 2013. Short communication: Goat colostrum quality: Litter size and lactation number effects. Journal of Dairy Science. 96:7526–7531.
Yang, X.-Y., J.-P. Chen, and F.-X. Zhang. 2009. Research on the chemical composition of Saanen goat colostrum. Int. Journal of Dairy Technology. 62:500–504.
Zamuner, F.,K.DiGiacomoa.,W.N.Cameron and B.J.Leury.2020. Effects of month of kidding, parity number, and litter size on milk yield of commercial dairy goats in Australia. Journal of Dairy Science. 103:954-964.