اثر سطوح مختلف مکمل پروبیوتیک مخمری (ساکارومایسس سرویسیه) در جیره بر عملکرد رشد، قابلیت هضم ظاهری مواد مغذی، برخی فراسنجه‌های خونی و شکمبه‌ای بره‌های پرواری آمیخته زل×آتابای

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 عضو هیات علمی گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی ساری، دانشگاه فنی و حرفه‌ای استان مازندران

2 دانش آموخته دکتری تغذیه دام، دانشکده کشاورزی ساری، دانشگاه فنی و حرفه‌ای استان مازندران

3 دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم دامی، مدرس دانشکده کشاورزی ساری، دانشگاه فنی و حرفه‌ای استان مازندران

4 دانش آموخته دکتری تغذیه دام، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

چکیده

در این پژوهش اثر سطوح مختلف مکمل پروبیوتیک مخمری (ساکارومایسس سرویسیه) در جیره بر عملکرد رشد، قابلیت هضم ظاهری مواد مغذی، برخی فراسنجه‌های خونی و شکمبه‌ای در بره‌های پرواری آمیخته زل بررسی شد. بدین منظور از تعداد 24 رأس بره نرآمیخته زل با آتابای با میانگین وزن2±26 کیلوگرم و با میانگین سن 5/5 ماه در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار و 6 تکرار به مدت 90 روز استفاده شد. نتایج عملکرد رشد نشان داد که تیمار 8 گرم مکمل پروبیوتیک به طور معنی‌داری دارای بالاترین وزن نهایی پروار، و پایین‌ترین ضریب تبدیل خوراک بود (05/0>P). در قابلیت هضم ظاهری مواد مغذی، تیمار 8 گرم مکمل پروبیوتیک دارای بالاترین قابلیت هضم پروتئین خام و الیاف نامحلول در شوینده خنثی بود (05/0>P). در نتایج فراسنجه‌های خونی تفاوت معنی‌داری در غلظت گلوکز، کلسترول و لیپوپروتئین با دانسیته بالا بین تیمارهای آزمایشی وجود داشت (05/0>P). نتایج صفات لاشه نشان داد که در وزن زنده، درصد ران و درصد سردست، تیمار 8 گرم مکمل پروبیوتیک به طور معنی‌داری دارای بالاترین مقادیر بود (05/0>P). بیشترین مقدار pH، کل اسیدهای چرب فرار، اسید استیک، اسید پروپیونیک، جمعیت کل باکتری‌ها و پروتوزوآ مایع شکمبه به ترتیب در تیمار 8 گرم مکمل پروبیوتیک مشاهده شد (05/0>P). تیمار 8 گرم مکمل پروبیوتیک دارای بیشترین ضخامت، ارتفاع، عرض و تراکم پرزهای شکمبه بود. نتیجه کلی تحقیق نشان داد که مصرف سطح 8 گرم مکمل پروبیوتیک مخمری سبب بهبود عملکرد رشد، قطعات با ارزش لاشه، قابلیت هضم ظاهری و خصوصیات ریخت‌شناسی پرزهای شکمبه در بره‌های پرواری شد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


افشار مازندرانی، ن.، رجبی، الف و کیایی، م. (1386). پروبیوتیک‌ها و کاربرد آن‌ها در تغذیه دام و طیور، انتشارات نوربخش، ص. 56-62.
پورعباسعلی، ن.، تربتی نژاد، ن.، حسنی، قره باش، ع. (1386). بررسی اثر مخمر ساکارومیسس سرویسیه بر عملکرد و فراسنجه‌های خونی بره‌های پرواری نژاد آتابای، مجله علوم کشاورزی و منابع طبیعی، جلد چهاردهم، دوره 14، شماره 3، ص. 97-89.
خراسانی، الف.، چاجی، م و باغبان، ف. (1399). مقایسه اثر بافر بی کربنات سدیم با باکتری مگاسفر السدنی به عنوان مصرف کننده اسید تولیدی در شکمبه بر عملکرد رشد، قابلیت هضم، فراسنجه‌های شکمبه‌ای و خونی بره‌های پرواری در جیره با کنسانتره بالا، پژوهشهای علوم دامی (دانش کشاورزی)، دوره 30، شماره 2، ص. 99-85.
چاشنی دل، ی.، بهاری، م و موسوی کاشانی، س. م. (1397). اثر سطوح مختلف پروبیوتیک پروتکسین در جایگزین شیر بر عملکرد و فراسنجه‌های خونی بره‌های شیرخوار زل، نشریه پژوهش در نشخوارکنندگان، جلد 6، شماره 1، ص. 67-49.
چاشنی دل، ی.، موسوی کاشانی، س و بهاری، م. (1398). اثر سطوح مختلف پروبیوتیک پروتکسین در جایگزین شیر بر توسعه، تکامل و فراسنجه‌های شکمبه‌ای بره‌های شیرخوار زل، مجله تحقیقات دامپزشکی، دوره 74، شماره 3، ص. 347-337.
دره زرشکی پور، م.، پارسایی مهر، خ.، حسین زاده، س و فرهومند، پ. (1392). بررسی تأثیر سطوح مختلف مکمل پری‌بیوتیکی (ای-ماکس) بر قابلیت هضم و برخی فراسنجه‌های بیوشیمیایی سرم بزغاله‌های بومی آذربایجان‌غربی، آسیب شناسی درمانگاهی دامپزشکی، دوره 7، ش 4، ص. 321-314.
ریاضی، ح.، کریمی، ن.، عسگری جعفرآبادی، ق و غفوری، الف. (1394). مقایسه پروبیوتیک باکتریایی، مخمری و اثرات هم کوشی آنها بر شاخص‌های خونی، مصرف خوراک و وزن گوساله‌های ماده شیرخوار هلشتاین، مجله میکروبیولوژی کاربردی در صنایع غذایی، سال یکم، شماره 1، ص. 20-12.
رستم زاده، پ.، تقی زاده، الف.، حسین خانی، ع و مقدم، غ. (1394). تأثیر مخمر ساکارومایسس سرویسیا بر قابلیت هضم جیره‌های پرواری و فاکتورهای شکمبه‌ای و متابولیت‌های خونی گوسفند، نشریه پژوهشهای علوم دامی، جلد 25، شماره 2، ص. 188-175.
زمانی، م.، چاشنی دل، ی.، تیموری یانسری، الف، کاظمی فرد، م و دلدار، ح. (1399). بررسی تأثیر مخمر غنی از مانان الیگوساکارید و سین‌بیوتیک بر عملکرد رشد، فراسنجه‌های خونی و ویژگی‌های لاشه بره‌های نر زل در زمان از شیرگیری، پژوهشهای تولیدات دامی، سال 11، ش 28، ص. 95-84.
قره باش. الف. م. (1370). مطالعه توان پرواری گوسفندان آتابای (ترکمنی) و گوسفندان زل با استفاده از جیره‌های غذائی مختلف و اندازه گیری ضریب هضمی جیره‌ها. پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه تهران.
فیروزنیا، ح.، تقی زاده، الف.، علیجانی، ص و محمدزاده، ح. (1398). تأثیر افزودنی پروبیوتیک بر عملکرد و فراسنجه‌های خونی گاوهای شیرده هلشتاین، نشریه پژوهشهای علوم دامی ایران، جلد 11، ش 1، ص. 26-17.
مهرداد، ن.، چاشنی دل، ی.، تیموری یانسری، الف و خوروش، م. (1396). اثر دو نوع پروبیوتیک بر عملکرد، فراسنجه‌های خونی و شکمبه‌ای در گوساله‌های نر هلشتاین، نشریه پژوهش در نشخوارکنندگان، جلد 5، شماره 1، ص. 43-23.
نیکخواه، ع.، دهقان بنادکی، زالی، الف. (1383). اثر مخمر ساکارومایسس سرویسیه روی تولید و ترکیبات شیر گاو هلشتاین، مجله علوم کشاورزی ایران، جلد 35، شماره 1، ص. 60-53.
Alugongo, G.M., Xiao, J.X., Chung, Y.H., Dong, S.Z., Li, S.L., Yoon, I. and Cao, Z.J. (2017). Effects of Saccharomyces cerevisiae fermentation products on dairy calves: Performance and health. Journal of Dairy Science. 100(2): 1189-1199.
AOAC. (1995). Official methods of analysis. (16th ed.) Association of Official Analytical Chemists., Arlington, USA.
Bakr, H.A., Hassan, M.S., Giadinis, N.D., Panousis, N., Ostojić-Andrić, D., Abd, E.T.M. and Bojkovski, J. (2015). Effect of Saccharomyces cerevisiae supplementation on health and performance of dairy cows during transition and early lactation period. Biotechnology in animal husbandry. 31(3): 349-364.
Ben Saïd, S., Jabri, J., Amiri, S., Aroua, M., Najjar, A., Khaldi, S. and Mahouachi, M. (2022). The effect of Saccharomyces cerevisiae Supplementation on Reproductive Performance and Ruminal Digestibility of Queue Fine de l’Ouest Adult Rams Fed a Wheat Straw-Based Diet. Agriculture. 12(8): 1268-1278.
Broderick, G.A and Kang J.H. (1980). Automated simultaneous determination of ammonia and total amino acids in ruminal fluid and in vitro media. Journal of Dairy Science. 63 :64-75.
Callaway, E.S and Martin S.A. (1997). Effects of Saccharomyces cerevisiae culture on ruminal bacteria that utilize lactate and digest cellulose. Journal Dairy Science. 80: 2035 – 2044.
Cameron, M.G., Fahey Jr, G.C., Clark, J.H., Merchen, N.R. and Berger, L.L. (1990). Effects of feeding alkaline hydrogen peroxide-treated wheat straw-based diets on digestion and production by dairy cows. Journal of Dairy Science. 12: 3544-3554.
Chandrasekharaiah, M., Sampath, K.T., Prakash, C. and Praveen, U.S. (2002). Effect of supplementation of different concentrate ingredients on in vitro NDF digestibility of finger millet straw. Animal Nutrition and Feed Technology. 2: 169-176.
Chiofalo, V., Liotta, L. and Chiofalo, B. (2004). Effects of the administration of Lactobacilli on body growth and on the metabolic profile in growing Maltese goat kids. Reproduction Nutrition Development. 44: 449-457.
Conway, E.J. (1950). Micro diffusion. Analysis and Volumetric Error. (2nd Ed.). Crosby Lockwood and Son, London.
Das, T., Hasanuzzaman, M., Rana, E.A., Deb, P., Roy, S.R.K. and Bari, M.S. (2018). Impact of rice gruel on rumen metabolites and growth performance of sheep. Journal of Advanced Veterinary and Animal Research. 4: 432-438.
Dabbou, S., Gasco, L., Rotolo, L., Pozzo, L., Tong, J.M., Dong, X.F., Rubiolo, P., Schiavone, A. and Gai, F. (2018). Effects of dietary alfalfa flavonoids on the performance, meat quality and lipid oxidation of growing rabbits. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences. 31(2): 270-277.
Desnoyers, M. (2008). Intérêt de l'apport de levures sur la susceptibilité à l'acidose et le comportement alimentaire du ruminant (application à la chèvre laitière) (Doctoral dissertation, Paris, AgroParisTech).
Dehority, B. A. (2003). Rumen microbiology. Academic Press, London.
Donovan, D.C., Franklin, S.T., Chase, C.C. and Hippen, A.R. (2002). Growth and health of Holstein calves fed replacer supplemented with antibiotics or entero guard. Journal of Dairy Science. 85: 947-950.
Duncan, D.B. (1955). Multiple range and multiple F tests. Biometrics. 1: 1-42.‏
El Hassan, S.M., Newbold, C.J., Edwards, I.E., Topps, J.H. and Wallace, R.J. (1996). Effect of yeast culture on rumen fermentation, microbial protein flow from the rumen and live-weight gain in bulls given high cereal diets. Animal Science. 62(1): 43-48.
Fuller, R. (1992). The effect of probiotics on the gut micro-ecology of farm animals. In The Lactic Acid Bacteria Volume 1 (pp. 171-192). Springer, Boston, MA.
Gloria-Trujillo, A., Hernández-Sánchez, D., Crosby-Galván, M.M., Hernández-Mendo, O., Mata-Espinosa, M.Á., Pinto-Ruiz, R. and Osorio-Teran, A.I. (2022). Performance and carcass characteristics of lambs fed diets supplemented with different levels of Saccharomyces cerevisiae. Revista Brasileira de Zootecnia, 51.
Grant, R.J. (1997). Interactions among forages and nonforage fiber sources. Journal of Dairy Science. 7: 1438-1446.
Greenwood, R.H., Morrill, J.L., Titgemeyer, E.C. and Kennedy, G.A. (1997). A new method of measuring diet abrasion and effect on the development of the forestomach, Journal Dairy Science. 80: 2. 534-541.
Han, G., Gao, X., Duan, J., Zhang, H., Zheng, Y., He, J. and Gu, S. (2021). Effects of yeasts on rumen bacterial flora, abnormal metabolites, and blood gas in sheep with induced subacute ruminal acidosis. Animal Feed Science and Technology. 280: 115042.
Hernández-García, P.A., Lara-Bueno, A., Mendoza-Martínez, G.D., Bárcena-Gama, J.R., Plata-Pérez, F.X., López-Ordaz, R. and Martínez-García, J.A. (2015). Effects of feeding yeast (Saccharomyces cerevisiae), organic selenium and chromium mixed on growth performance and carcass traits of hair lambs. Journal of Integrative Agriculture. 14(3): 575-582.
Hovell, F.D., Nǵambi, J.W.W., Barber, W. P. and Kyle, D.J. (1986). The voluntary intake of hay by sheep in relation to its degradability in the rumen as measured in nylon bags. Animal Science. 42(1): 111-118.
Ilgaza, A. and Arne, A. (2021). Comparative effect of different amount of inulin and symbiotic on growth performance and blood characteristics 12 weeks old calves.
Jeacoce, R.E. (1977). Continuous measurements of the pH of beef muscle in intact beef carcasses. International Journal of Food Science & Technology. 4: 375-386.
Jurkovich, V., Brydl, E., Kutasi, J., Harnos, A., Kovács, P., Könyves, L. and Fébel, H. (2014). The effects of Saccharomyces cerevisiae strains on the rumen fermentation in sheep fed with diets of different forage to concentrate ratios. Journal of Applied Animal Research. 42(4): 481-486.
Kafilzadeh, F., Payandeh, S., Gómez-Cortés, P., Ghadimi, D., Schiavone, A. and Martínez Marín, A.L. (2019). Effects of probiotic supplementation on milk production, blood metabolite profile and enzyme activities of ewes during lactation. Italian Journal of Animal Science. 18; 134-139.
Kawas, J.R., García-Castillo, R., Fimbres-Durazo, H., Garza-Cazares, F., Hernández-Vidal, J.F.G., Olivares-Sáenz, E. and Lu, C.D. (2007). Effects of sodium bicarbonate and yeast on nutrient intake, digestibility, and ruminal fermentation of light-weight lambs fed finishing diets. Small Ruminant Research. 67(2-3): 149-156.
Khadem, A.A., Pahlavan, M., Afzalzadeh, A. and Rezaeian, M. (2007). Effects of live yeast Saccharomyces cerevisiae on fermentation parameters and microbial populations of rumen, total tract digestibility of diet nutrients and on in situ degradability of alfafa hay in Iranian Chall sheep. Pakistan Journal of Biological Science.10(4): 590-597.
Khalid, M.F., Shahzad, M.A., Sarwar, M., Rehman, A.U., Sharif, M. and Mukhtar, N. (2011). Probiotics and lamb performance: A review. African Journal of Agricultural Research. 6(23): 5198-5203.
Krehbiel, C.R., Rust, S.R., Zhang, G. and Gilliland, S. E. (2003). Bacterial direct-fed microbials in ruminant diets: Performance response and mode of action. Journal of Animal Science. 81: 120-132.
Lesmeister, K.E., Heinrichs, A.J. and Gabler, M.T. (2004). Effects of supplemental yeast (Saccharomyces cerevisiae) culture on rumen development, growth characteristics, and blood parameters in neonatal dairy calves. Journal of Dairy Science. 87(6): 1832-1839.
Liu, Y.Z., Lang, M., Zhen, Y.G., Chen, X., Sun, Z., Zhao, W. and Qin, G.X. (2019). Effects of yeast culture supplementation and the ratio of nonstructural carbohydrate to fat on growth performance, carcass traits and the fatty acid profile of the longissimus dorsi muscle in lambs. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition. 103(5): 1274-1282.
Ottenstein, D.M. and Bartley, D.A. (1971). Separation of free acids C2–C5 in dilute aqueous solution column technology. Journal of Chromatographic Science, 11: 673-681.‌
Ooi, L.G. and Liong, M.T. (2010). Cholesterol-lowering effects of probiotics and prebiotics: a review of in vivo and in vitro findings. International Journal of Molecular Sciences, 11: 2499-2522.
Osita, C.O., Ani, A.O., Ikeh, N.E., Oyeagu, C.E., Akuru, E.A., Ezemagu, I.E. and Udeh, V.C. (2019). Growth performance and nutrient digestibility of West African dwarf sheep fed high roughage diet containing Saccharomyces cerevisiae. Agro-Science, 18(3): 25-28.
Patra, A.K. (2012). The use of live yeast products as microbial feed additives in ruminans nutrition. Asian Journal of Animal and Veterinay Advanced. 7: 366-375.
Phesatcha, K., Phesatcha, B., Chunwijitra, K., Wanapat, M. and Cherdthong, A. (2021). Changed rumen fermentation, blood parameters, and microbial population in fattening steers receiving a high concentrate diet with Saccharomyces cerevisiae improve growth performance. Veterinary Sciences, 8(12): 294.
Piva, G.S., Belladonna, S., Fusconi, G. and Sicbaldi, F. (1993). Effects of Yeast on dairy cow performance ruminal fermentation, blood components, and milk manufactyring properties. Journal Dairy Sciene. 76: 2717-2722.
Plata, F.P. and Bárcena-Gama, J.R. (1994). Effect of a yeast culture (Saccharomyces cerevisiae) on neutral detergent fiber digestion in steers fed oat straw based diets. Animal Feed Science and Technology. 49(3-4): 203-210.
Quigley, J.D., Kost, C.J. and Wolfe, T.A. (2002). Effects of spray-dried animal plasma in milk replacers or additives containing serum and oligosaccharides on growth and health of calves. Journal of Dairy Science. 2: 413-421.
Relling, A.E., Crompton, L.A., Loerch, S.C. and Reynolds, C.K. (2009). Plasma concentration of glucose-dependent insulin tropic polypeptide is negatively correlated with respiratory quotient in lactating dairy cows. Journal of Dary Science. 92: 470-471.‌
Riddell, J.B., Gallegos, A.J., Harmon, D. L. and Mcleod, K.R. (2010). Addition of a Bacillus based probiotic to the diet of preruminant calves: Influence on growth, health, and blood parameters1, 2, 3. The International Journal of Applied Research in Veterinary. 8: 78-85.
Salem, A.Z., Kholif, A.E., Olivares, M., Elghandour, M.M., Mellado, M. and Arece, J. (2014). Influence of S. babylonica extract on feed intake, growth performance and diet in vitro gas production profile in young lambs. Tropical Animal Health and Production. (46)1: 213-219.
SAS. (2001). Statistical Analysis System User's Guide: Statistics. SAS Institute, Cary, NC.
Sousa, D.O., Oliveira, C.A., Velasquez, A.V., Souza, J.M., Chevaux, E., Mari, L.J. and Silva, L.F.P. (2018). Live yeast supplementation improves rumen fibre degradation in cattle grazing tropical pastures throughout the year. Animal Feed Science and Technology. 236: 149-158.
Song, B., Wu, T., You, P., Wang, H., Burke, J. L., Kang, K. and Sun, X. (2021). Dietary Supplementation of Yeast Culture Into Pelleted Total Mixed Rations Improves the Growth Performance of Fattening Lambs. Frontiers in Veterinary Science. 8: 657816.
Sutton, J.D., McGilliard, A.D. and Jacobson, N.L. (1963). Functional development of rumen mucosa. I. Absorptive ability. Journal of Dairy Science. 5: 426-436.
Tamura, Y., Kataoka, T., Tamura, K. and Sakai, M. (2012). Breeding of paddy rice varieties for animal feed in warm regions of Japan. Japan Agricultural Research Quarterly. 3: 205-213.‌
Tedeschi, L.O., Cannas A. and Fox D.G. (2010). A nutrition mathematical model to account for dietary supply and requirements of energy and other nutrients for domesticated small ruminants: the development and evaluation of the Small Ruminant Nutrition System. Small Ruminant Research. 89: 174–184.
Tripathi, M.K. and Karim, S.A. (2011). Effect of yeast cultures supplementation on live weight change, rumen fermentation, ciliate protozoa population, microbial hydrolytic enzymes status and slaughtering performance of growing lamb. Livestock Science. 135(1): 17-25.
Vadiveloo, J. (2000). Nutritional properties of the leaf and stem of rice straw. Animal Feed Science and Technology. 1: 57-65.
Van Soest, P.V., Robertson, J.B. and Lewis, B.A. (1991). Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science. 10: 3583-3597.‌
Wanga, M., Zhaoa, X.G., Tan, Z.L., Tang, S.X., Zhou, C.S., Sun, Z.H. and Wang, C.W. (2010). Effects of increasing level of dietary rice straw on chewing activity, ruminal fermentation and fibrolytic enzyme activity in growing goats. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences. 8: 1022-1027.‌
Williams, P.E.V. and Newbold, C.J. (1990). Rumen probiosis: the effects of novel microorganisms on rumen fermentation and ruminant productivity. In: Recent Advances in Animal Nutrition. Haresign, W., Cole, D.J.A. (eds.). Butterworths. London, UK. P. 211-227.
Xiao, J.X., Alugongo, G.M., Chung, R., Dong, S.Z., Li, S.L., Yoon, I., Wu ,Z. H. and Cao, Z.J. (2014). Effects of Saccharomyces cerevisiae fermentation products on dairy calves: Ruminal fermentation, gastrointestinal morphology, and microbial community. Journal Dairy Science. 99: 1-12.
Zhu, W., Wei, Z., Xu, N., Yang, F., Yoon, I., Chung, Y. and Wang, J. (2017). Effects of Saccharomyces cerevisiae fermentation products on performance and rumen fermentation and microbiota in dairy cows fed a diet containing low quality forage. Journal of Animal Science and Biotechnology. 8(1): 1-9.