تعیین ترکیبات شیمیایی، عوامل ضدتغذیه ‏ای و قابلیت ‏هضم ایلئومی دانه کینوا خام و عمل ‏آوری شده در بلدرچین تخم‏ گذار

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم دامی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران

2 گروه علوم دامی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران.

3 گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران.

چکیده

در مطالعه حاضر، اثرات عمل‏آوری بر ترکیبات ‏شیمیایی و عوامل‏ ضدتغذیه‏ای دانه کینوا با 4 تیمار:1) دانه خام، 2) دانه خیسانده‏شده در آب ºC40 با نسبت1:10 طی 24 ساعت، 3) دانه خیسانده‏شده در محلول اسیداستیک 1 درصد با نسبت 1:5 طی 24 ساعت، 4) دانه خیسانده‏شده در محلول بیکربنات ‏سدیم 1 درصد با نسبت 1:10 طی 24 ساعت در 5 تکرار و قابلیت‏ هضم ‏ایلئومی جیره در 240 قطعه بلدرچین تخم‏گذار با 6 تیمار: 1) جیره بر پایه ذرت و کنجاله سویا بدون دانه کینوا، 2) جیره حاوی 10 درصد دانه کینوا خام، 3) جیره حاوی10 درصد دانه کینوا خیسانده‏شده در آب ºC40، 4) جیره حاوی10 درصد دانه کینوا خیسانده‏شده در محلول اسیداستیک 1 درصد، 5) جیره حاوی10 درصد دانه کینوا خیسانده‏شده در محلول بیکربنات ‏سدیم 1 درصد، 6) جیره حاوی 10 درصد دانه کینوا خامِ مکمل‏ شده با 05/0 درصد مولتی‏آنزیم ‏روابیو در 5 تکرار و 8 پرنده در هرتکرار در قالب طرح کاملاً تصادفی تعیین شد. خیساندن در محلول اسیداستیک، فیبرخام دانه کینوا را بطور معنی‏داری کاهش داد (05/0>p). خیساندن در محلول بیکربنات ‏سدیم، خاکستر و سدیم دانه کینوا را بطور معنی‏داری افزایش داد (05/0>p). کمترین تانن و مهارکننده‏های تریپسین در دانه‏های خیسانده‏شده در آب و کمترین ساپونین و اسیدفایتیک در دانه‏های خیسانده‏شده در محلول اسیداستیک بودند (05/0>p). عمل‏آوری و مکمل ‏آنزیمی، قابلیت ‏هضم ‏ایلئومی ماده‏خشک،‌ پروتئین‏خام، چربی‏خام، فیبرخام، خاکستر، کلسیم و فسفر جیره را بطور معنی‏داری افزایش داد (05/0>p). خیساندن دانه کینوا در محلول اسیداستیک 1 درصد با نسبت 1:5 طی 24 ساعت بهترین روش عمل‏آوری بود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


باشتنی، م . فرزادمهر، ج. غفوری، ا. افضلی، ن. و شریفی، م. (1394). تأثیر مرحله رشد بر ترکیبات شیمیایی و اثرات عمل‏آوری سود و آهک بر ترکیب شیمیایی و مولفه‏های تجزیه‏پذیری گیاه مرتعی تاغ (Haloxylon sp.) در مرحله بذردهی. پژوهش‏های تولیدات دامی، سال ششم، شماره 12، پائیز و زمستان 1394، ص: 104- 96.
طاوسی، م. و لطفعلی‏آینه، غ. ع. (1396). کشت کینوا و نتایج تحقیقات مربوط به آن، ، وزارت جهاد کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، معاونت ترویج، مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، دفتر شبکه دانش و رسانه‏های ترویجی، 32 ص.
عیسی زاده، ص. موسوی، س، ن. و طاهرخان، ر. (1394). اثرات افزودن اسیدهای آلی به جیره های حاوی سطوح مختلف تعادل الکترولیتها بر عملکرد تولیدی و جمعیت میکروبی دستگاه گوارش جوجه های گوشتی. پژوهش‏های تولیدات دامی، سال ششم، شماره 12، پائیز و زمستان 1394، ص: 60- 49.
گودرزی، ن. قیصری، ع. و طغیانی، م. (1396). تأثیر نوع عمل‏آوری خوراک و آنزیم فیتاز بر عملکرد و قابلیت هضم فسفر درجوجه‏های گوشتی. پژوهش‏های تولیدات دامی، سال هشتم، شماره 18، زمستان 1396، ص: 46- 38.
محمدباقری، ن. و نجفی، ر. (1394). مطالعه سیستم ایمنی و صفات لاشه جوجه‏های گوشتی تغذیه شده با جیره‏های دارای مکمل اسیدهای آلی و آنزیم فیتاز. پژوهش‏های تولیدات دامی، سال ششم، شماره 12، پاییز و زمستان 1394، ص: 69- 61.
Abdel-Latif, E. A., Ibrahim, Z. A., Reda, F. M. and Alagawany, M. (2020). Effect of Aspergillus japonicas culture filtrate on performance, carcase yield, digestive enzymes, intestinal microbiota and blood constituents of quail. Italian Journal of Animal Science, 19(1), 1057-1064.
Adeleke, O., Adiamo, O. Q., Fawale, O. S., and Olamiti, G. (2017). Effect of soaking and boiling on anti-nutritional factors, oligosaccharide contents and protein digestibility of newly developed bambara groundnut cultivars. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology, 5(9), 1006-1014.
Akande, K. E., Doma, U. D., Agu, H. O., and Adamu, H. M. (2010). Major antinutrients found in plant protein sources: their effect on nutrition. Pakistan Journal of Nutrition, 9(8), 827-832.
Alaei, A., Ghanbari, F., Bayat Kouhsar, J., and Farivar, F. (2022). Effects of chemical processing on the nutritional value of green pea (Pisum sativum) residues. Journal of Livestock Science and Technologies, 10(1), 41-50.
AOAC, C. (1990). Xanthophylls in Dried Plant Materials and Mixed Feeds. Method 970.64. Official Methods of Analysis of the Association of Official Analytical Chemists, 15th ed., Association of Official Analytical Chemists, Inc. Arlington, VA, USA, 1048-1049.
Chamorro, S. V. (2003). Quinoa. In Encyclopedia of food science and nutrition (pp. 4895-4902). Academic.
Chauhan, G. S., Eskin, N. A. M., and Tkachuk, R. (1992). Nutrients and antinutrients in quinoa seed. Cereal Chem, 69(1), 85-88.
Crean, D. E. C., and Haisman, D. R. (1963). The interaction between phytic acid and divalent cations during the cooking of dried peas. Journal of the Science of Food and Agriculture, 14(11), 824-833.
De Oliveira Carvalho, J., and Orlanda, J. F. F. (2017). Heat stability and effect of pH on enzyme activity of polyphenol oxidase in buriti (Mauritia flexuosa Linnaeus f.) fruit extract. Food chemistry, 233, 159-163.
Diether, N. E., and Willing, B. P. (2019). Microbial fermentation of dietary protein: an important factor in diet–microbe–host interaction. Microorganisms, 7(1), 19.
D'mello, J. P. F., and Walker, A. G. (1991). Detoxification of jack beans (Canavalia ensiformis): studies with young chicks. Animal Feed Science and Technology, 33(1-2), 117-127.
Fenton, T. W., & Fenton, M. (1979). An improved procedure for the determination of chromic oxide in feed and feces. Canadian Journal of Animal Science, 59(3), 631-634.
Fikry, A. M., Attia, A. I., Ismail, I. E., Alagawany, M., and Reda, F. M. (2021). Dietary citric acid enhances growth performance, nutrient digestibility, intestinal microbiota, antioxidant status, and immunity of Japanese quails. Poultry Science, 100(9), 101326.
Fredlund, K., Asp, N. G., Larsson, M., Marklinder, I., and Sandberg, A. S. (1997). Phytate reduction in whole grains of wheat, rye, barley and oats after hydrothermal treatment. Journal of cereal science, 25(1), 83-91.
Friesen, O. D., Guenter, W., Marquardt, R. R., and Rotter, B. A. (1992). The effect of enzyme supplementation on the apparent metabolizable energy and nutrient digestibilities of wheat, barley, oats, and rye for the young broiler chick. Poultry Science, 71(10), 1710-1721.
Gokavi, S. S., Malleshi, N. G., and Guo, M. (2004). Chemical composition of garden cress (Lepidium sativum) seeds and its fractions and use of bran as a functional ingredient. Plant foods for human nutrition, 59(3), 105-111.
Graf, E. (1983). Applications of phytic acid. Journal of the American Oil Chemists’ Society, 60(11), 1861-1867.
Greiner, R., and Konietzny, U. (2006). Phytase for food application. Food Technology & Biotechnology, 44(2).
Haug, W., and Lantzsch, H. J. (1983). Sensitive method for the rapid determination of phytate in cereals and cereal products. Journal of the Science of Food and Agriculture, 34(12), 1423-1426.
Hidayat, C., Irawan, A., Jayanegara, A., Sholikin, M. M., Prihambodo, T. R., Yanza, Y. R., te al. (2021). Effect of dietary tannins on the performance, lymphoid organ weight, and amino acid ileal digestibility of broiler chickens: A meta-analysis. Veterinary World, 14(6), 1405.
Jansman, A. J. M., Enting, H., Verstegen, M. W. A., and Huisman, J. (1994). Effect of condensed tannins in hulls of faba beans (Vicia faba L.) on the activities of trypsin (EC 2.4. 21.4) and chymotrypsin (EC 2.4. 21.1) in digesta collected from the small intestine of pigs. British Journal of Nutrition, 71(4), 627-641.
Kakade, M. L., Rackis, J. J., McGhee, J. E., and Puski, G. (1974). Determination of trypsin inhibitor activity of soy products: a collaborative analysis of an improved procedure.
Kraler, M., Schedle, K., Domig, K. J., Heine, D., Michlmayr, H., and Kneifel, W. (2014). Effects of fermented and extruded wheat bran on total tract apparent digestibility of nutrients, minerals and energy in growing pigs. Animal Feed Science and Technology, 197, 121-129.
Kumar, M., and Sushma. (2021). Processing Effect on Phytase in Selected Indian Wheat Varieties (Triticum aestivum L.). International Journal of Current Microbiology and Applied Sciences, 10(07), 363-370.
Lakram, N., En-Nahli, Y., Zouhair, F. Z., Moutik, S., Kabbour, R., El Maadoudi, E. H., et al. (2019). The Impact of optimizing the detoxification of argane (Argania spinosa) press cake on nutritional quality and saponin levels. Iranian Journal of Applied Animal Science, 9(2), 235-246.
Larsson, M., and Sandberg, A. S. (1992). Phytate reduction in oats during malting. Journal of Food Science, 57(4), 994-997.
Liener, I. E. (1994). Implications of antinutritional components in soybean foods. Critical Reviews in Food Science & Nutrition, 34(1), 31-67.
Lyberg, K., Lundh, T., Pedersen, C., and Lindberg, J. E. (2006). Influence of soaking, fermentation and phytase supplementation on nutrient digestibility in pigs offered a grower diet based on wheat and barley. Animal Science, 82(6), 853-858.
Makkar, H. P., Blümmel, M., Borowy, N. K., and Becker, K. (1993). Gravimetric determination of tannins and their correlations with chemical and protein precipitation methods. Journal of the Science of Food and Agriculture, 61(2), 161-165.
Mitaru, B. N., Reichert, R. D., and Blair, R. (1984). The binding of dietary protein by sorghum tannins in the digestive tract of pigs. The Journal of Nutrition, 114(10), 1787-1796.
Naasra, A., El-Hack, M. E. A., Muhammad, S., Meng, C., Mahmoud, A., Maryam, S., et al.(2016). Growth performance, intestinal histomorphology, blood hematology and serum metabolites of broilers chickens fed diet supplemented with graded levels of acetic acid. International Journal of Pharmacology, 12(8), 874-883.
National Research Council. (1994). Nutrient requirements of poultry: 1994. National Academies Press.
Naveena, N., and Bhaskarachary, k. (2013). Effect of soaking and germination of total and individual polyphenols content in the commonly consumed millets and legumes in India. International journal of food and nutritional sciences, 2(3), 12-19. 
Ndelekwute, E. K., Unah, U. L., and Udoh, U. H. (2019). Effect of dietary organic acids on nutrient digestibility, faecal moisture, digesta pH and viscosity of broiler chickens. MOJ Anat. Physiol, 6, 40-43.
Olawoye, B. T., and Gbadamosi, S. O. (2017). Effect of different treatments on in vitro protein digestibility, antinutrients, antioxidant properties and mineral composition of Amaranthus viridis seed. Cogent Food & Agriculture, 3(1), 1296402.
Przybylski, R., Chauhan, G. S., and Eskin, N. A. M. (1994). Characterization of quinoa (Chenopodium quinoa) lipids. Food Chemistry, 51(2), 187-192.
Quinoa, F. A. O. An Ancient Crop to Contribute to World Food Security.(2011). Available in: http://www. fao. org/3/aq287s/aq287s. pdf.
Ramli, N. A. M., Chen, Y. H., Zin, Z. M., Abdullah, M. A. A., Rusli, N. D., and Zainol, M. K. (2021). Effect of soaking time and fermentation on the nutrient and antinutrients composition of Canavalia ensiformis (Kacang Koro). In IOP Conference Series: Earth and Environmental Science (Vol. 756, No. 1, p. 012033). IOP Publishing.
Rodriguez, R. N. (2011). Sas. Wiley Interdisciplinary Reviews: Computational Statistics, 3(1), 1-11.
Rosi, I., Vinella, M., and Domizio, P. (1994). Characterization of β‐glucosidase activity in yeasts of oenological origin. Journal of Applied Bacteriology, 77(5), 519-527.
Sadeghi, G., Samie, A., Pourreza, J., and Rahmani, H. R. (2004). Canavanine content and toxicity of raw and treated bitter vetch (Vicia ervilia) seeds for broiler chicken. International journal of poultry science, 3(8), 522-529.
Salazar-Villanea, S., Astúa-Ureña, M., Masís-Montoya, A., Herrera-Muñoz, J. I., and Salas-Durán, C. (2022). Effect of protease supplementation on apparent ileal crude protein and amino acid digestibility of over-processed soybean meals in broilers. Journal of Animal Science and Biotechnology, 13(1), 1-8.
Samtiya, M., Aluko, R. E., and Dhewa, T. (2020). Plant food anti-nutritional factors and their reduction strategies: an overview. Food Production, Processing and Nutrition, 2(1), 1-14.
Sandberg, A. S. (2002). Bioavailability of minerals in legumes. British Journal of nutrition, 88(S3), 281-285.
Singh, U., and Jambunathan, R. (1981). Studies on desi and kabull chickpea (Cicer arietinum L.) cultivars: levels of protease inhibitors, levels of polyphenolic compounds and in vitro protein digestibility. Journal of Food Science, 46(5), 1364-1367.
Sun, H. X., and Pan, H. J. (2006). Immunological adjuvant effect of Glycyrrhiza uralensis saponins on the immune responses to ovalbumin in mice. Vaccine, 24(11), 1914-1920.
Sureshkumar, S., Park, J. H., and Kim, I. H. (2021). Effects of the inclusion of dietary organic acid supplementation with anti-coccidium vaccine on growth performance, digestibility, fecal microbial, and chicken fecal noxious gas emissions. Brazilian Journal of Poultry Science, 23.
Torres-Pitarch, A., Perez-Vendrell, A. M., Manzanilla, E. G., Gardiner, G. E., Ryan, T., O Doherty, J. V. O., et al. (2021). Effect of Raw and Extruded Propionic Acid-Treated Field Beans on Energy and Crude Protein Digestibility (In-Vitro and In-Vivo), Growth and Carcass Quality in Grow-Finisher Pigs. Animals, 11(11), 3080.
Vilche, C., Gely, M., and Santalla, E. (2003). Physical properties of quinoa seeds. Biosystems engineering, 86(1), 59-65.
Yahaya, D., Seidu, O. A., Tiesaah, C. H., and Iddrisu, M. B. (2022). The role of soaking, steaming, and dehulling on the nutritional quality of Bambara groundnuts (Vigna subterranea (L) Verdc.). Frontiers in Sustainable Food Systems, 312.