اثر منابع مختلف عناصر روی و سلنیوم بر عملکرد، فراسنجه‌های خونی، وضعیت آنتی‌اکسیدانی، پاسخ ایمنی و خصوصیات کیفی تخم‌مرغ مرغان تخمگذار تجاری در زمان اوج تولید

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری، گروه علوم دامی، دانشگاه بیرجند

2 استاد بخش علوم دامی، دانشگاه بیرجند

3 دانشیار، گروه علوم طیور، دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

در این تحقیق تاثیر روی و سلنیوم سنتز شده از پروبیوتیک نانومینرال شده، بر خصوصیات عملکرد، خصوصیات کیفی تخم‌مرغ، وضعیت پاداکسایشی و پاسخ ایمنی مرغان تخمگذار بررسی شد. تعداد 576 قطعه مرغ تخمگذار سویه های-لاین در اوج تولید (از سن 25 تا 37 هفتگی در سه دوره چهار هفته‌ای) در قالب طرح کاملاً تصادفی با آزمایش فاکتوریل 3×3 با 8 تکرار و 8 پرنده در هر تکرار استفاده شد. تیمارهای آزمایشی عبارتند از: ۱. جیره شاهد (بدون سلنیوم و روی)، ۲. جیره شاهد +کیلات سلنیوم، 3. جیره شاهد + کیلات روی، 4. جیره شاهد + روی سنتز شده از پروبیوتیک، 5. جیره شاهد + سلنیوم سنتز شده از پروبیوتیک، 6. جیره شاهد + کیلات روی + کیلات سلنیوم، 7. جیره شاهد + کیلات روی + سلنیوم سنتز شده از پروبیوتیک، 8. جیره شاهد + روی سنتز شده از پروبیوتیک + کیلات سلنیوم، 9. جیره شاهد + روی سنتز شده از پروبیوتیک + سلنیوم سنتز شده از پروبیوتیک. نتایج نشان داد استفاده از روی و سلنیوم سنتز شده از پروبیوتیک موجب افزایش معنی‌دار درصد تولید، میانگین وزن تخم‌مرغ و بهبود ضریب تبدیل خوراک شد (05/0>P). غلظت سرمی کلسترول، تری‌گلیسرید و مالون دی‌آلدهید در مرغان دریافت کننده روی و سلنیوم پروبیوتیکی کاهش معنی‌دار و غلظت سرمی HDL و شاخص آنتی‌اکسیدانی کل افزایش معنی‌دار در مقایسه با سایر گروه‌های آزمایشی داشت (05/0>P). در نتیجه‌گیری کلی می‌توان بیان داشت که روی و سلنیوم سنتز شده از پروبیوتیک نانومینرال شده ، عملکرد مناسبتری در مرغ‌های تخم‌گذار دارد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


پوررضا، ج و کریمی، ا. 1387 . پرورش طیور در مناطق گرم، انتشارات اردکان، چاپ اول.
جوادی‌فر، ا.، حسینی واشان، س. ج.، منتظر تربتی، م. ب. و شمشیرگران، ی. 1397. تاثیر نانو اکسید آهن و نانو اکسید روی بر عملکرد، فراسنجه­های کیفی تخم مرغ و وضعیت پاداکسیدانی مرغ­های تخم­گذار. پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه بیرجند.
فرخوی م، خلیقی سیگارودی ت، نیک نفس ف.(1373). راهنمای کامل پرورش طیور. ناشر:شرکت پژوهش توسعه کشاورزی کوثر
An, B. K., H. S. Kwon, B. K. Lee, J. Y. Kim, S. J. You, J. M. Kim, and C. W. Kang. (2010). Effects of Dietary Skullcap (Scutellaria baicalensis) Extract on Laying Performance and Lipid Oxidation of Chicken Eggs. Asian Australas Journal of Animal Science, 23 (6):772-776.
Bahakaim, A., H. Abdel Magied, S. Osman, A. Omar, N. Abdelmalak, and N. Ramadan. (2014). Effect of using different levels and sources of zinc in layer's diets on egg zinc enrichment. Egyptian Poultry Science Journal, 34 (1):39-56.
Balevi, T., U. S. Uçan, B. Coşkun, V. Kurtoglu, and I. S. Cetingül. (2001). Effect of dietary probiotic on performance and humoral immune response in layer hens. British poultry science, 42 (4):456-461.
Cayan, H., and G. Erener. (2015). Effect of Olive Leaf (Olea europaea) Powder on Laying Hens Performance, Egg Quality and Egg Yolk Cholesterol Levels. Asian Australas Journal of Animal Science, 28 (4):538-543.
Ding, X., J. Du, K. Zhang, S. Bai, Q. Zeng, H. Peng, Y. Xuan, Z. Su, and J. Wang. (2020). Tandem mass tag-based quantitative proteomics analysis and gelling properties in egg albumen of laying hens feeding tea polyphenols. Poultry Science, 99 (1):430-440.
Dos Santos, A. F. A., A. S. Da Silva, G. M. Galli, E. B. Paglia, M. V. Dacoreggio, A. P. Kempka, C. F. Souza, M. D. Baldissera, G. da Rosa, M. M. Boiago, and D. Paiano. (2020). Addition of yellow strawberry guava leaf extract in the diet of laying hens had antimicrobial and antioxidant effect capable of improving egg quality. Biocatalysis and Agricultural Biotechnology, 29:101788.
Dunstan, J. A., L. Breckler, J. Hale, H. Lehmann, P. Franklin, G. Lyonso, S. Y. L. Ching, T. A. Mori, A. Barden, and S. L. Prescott. (2006). Associations between antioxidant status, markers of oxidative stress and immune responses in allergic adults. Clinical & Experimental Allergy, 36 (8):993-1000.
Elnaggar, A. s., a. ghazalah, a. h. elsayed, and A. abdelalem. (2020). Impact of selenium sources on productive and physiological performance of broilers. Egyptian Poultry Science Journal, 40 (3):577-597.
Florou-Paneri, P., G. Palatos, A. Govaris, D. Botsoglou, I. Giannenas, and I. Ambrosiadis. (2005). Oregano herb versus oregano essential oil as feed supplements to increase the oxidative stability of turkey meat. International Journal of Poultry Science, 4 (11):866-871.
Fortuoso, B. F., R. R. Gebert, R. C. De Oliveira, M. M. Boiago, C. F. Souza, M. D. Baldissera, R. G. Vendruscolo, A. P. Kempka, D. Paiano, R. Wagner, and A. S. Da Silva. (2019). Impacts of the supplementation of açai lump flour in the diet of laying hens on productive performance, and fatty acid profiles and antioxidant capacity in the fresh and stocked eggs. Journal of Food Biochemistry, 43 (11):e13022.
Ghanema, I. I. A., and K. M. Sadek. (2012). Olive leaves extract restored the antioxidant perturbations in red blood cells hemolysate in streptozotocin induced diabetic rats. International Journal of Animal and Veterinary Sciences, 6 (4):124-130.
Heng, N., S. Gao, Y. Guo, Y. Chen, L. Wang, X. Sheng, X. Wang, K. Xing, L. Xiao, H. Ni, and X. Qi. (2020). Effects of supplementing natural astaxanthin from Haematococcus pluvialis to laying hens on egg quality during storage at 4°C and 25°C. Poultry Science, 99 (12):6877-6883.
Ibs, K.-H., and L. Rink. (2003). Zinc-Altered Immune function. The Journal of nutrition, 133 (5):1452S-1456S.
Kanmanee, C., O. Srinual, M. Punyatong, T. Moonmanee, C. Lumsangkul, S. Tangtaweewipat, H. Van Doan, M. Yachai, T. Chaiyaso, and W. Tapingkae. (2022). Effects of Dietary Supplementation with Red Yeast (Sporidiobolus pararoseus) on Productive Performance, Egg Quality, and Duodenal Cell Proliferation of Laying Hens. Animals, 12 (3): 125-136.
Khan, A. Z., S. Kumbhar, Y. Liu, M. Hamid, C. Pan, S. A. Nido, F. Parveen, and K. Huang. (2018). Dietary Supplementation of Selenium-Enriched Probiotics Enhances Meat Quality of Broiler Chickens (Gallus gallus domesticus) Raised Under High Ambient Temperature. Biological trace element research, 182 (2):328-338.
Kothari, D., J. S. Oh, J. H. Kim, W. D. Lee, and S. K. Kim. (2021). Effect of Dietary Supplementation of Fermented Pine Needle Extract on Productive Performance, Egg Quality, and Serum Lipid Parameters in Laying Hens. Animals (Basel), 11 (5):126-139.
Lim, K. S., S. J. You, B. K. An, and C. W. Kang. (2006). Effects of Dietary Garlic Powder and Copper on Cholesterol Content and Quality Characteristics of Chicken Eggs. Asian Australasian Journal of Animal Science, 19 (4):582-586.
Lv, L., L. Li, R. Zhang, Z. Deng, T. Jin, and G. Du. (2019). Effects of dietary supplementation of selenium enriched yeast on egg selenium content and egg production of north China hens. Pakistan Journal of Zoology, 51:49-55.
Mabe, I., C. Rapp, M. M. Bain, and Y. Nys. (2003). Supplementation of a corn-soybean meal diet with manganese, copper, and zinc from organic or inorganic sources improves eggshell quality in aged laying hens. Poultry Science, 82 (12):1903-1913.
Mao, S.-Y., and T.-F. Lien. (2017). Effects of nanosized zinc oxide and γ-polyglutamic acid on eggshell quality and serum parameters of aged laying hens. Archives of animal nutrition, 71 (5):373-383.
Mechora, S., A. Zerdoner Calasan, M. Felicijan, A. Urbanek Krajnc, and J. Ambrozic-Dolinsek. (2017). The impact of selenium treatment on some physiological and antioxidant properties of Apium repens. Aquatic Botany, 138:16-23.
Noor, R., S. Mittal, and J. Iqbal. (2002). Superoxide dismutase--applications and relevance to human diseases. Medical Science Monitor, 8 (9):Ra210-215.
Nyholm, S. V. (2020). In the beginning: egg–microbe interactions and consequences for animal hosts. Philosophical Transactions of the Royal Society B: Biological Sciences, 375 (8):201-213.
Nys, Y. (Year) of Conference. Recent developments in layer nutrition for optimising shell quality. Paper read at Proc. 13th European Symposium on Poultry Nutrition. Blankenberge, Belgium.
Olukosi, O. A., W. Xiao, and J. Jia. (2018). Peptide supplementation to nutrient-adequate diets enhanced internal egg quality during storage in hens at peak production. Journal of Science and Food Agriculture, 98 (5):1850-1855.
Pathak, S. S., A. Saikia, and U. R. Tamuli. (2020). Influence of Graded Levels of Different Sources of Zinc on Growth Performances and Production Economics in Chicken. International Journal of Livestock Research, 10 (8):123-129.
Patrick, L., and M. Uzick. (2001). Cardiovascular disease: C-reactive protein and the inflammatory disease paradigm: HMG-CoA reductase inhibitors, alpha-tocopherol, red yeast rice, and olive oil polyphenols. A review of the literature. Alternative Medical Review, 6 (3):248-271.
Salim, H. M., C. Jo, and B. D. Lee. (2008). Zinc in Broiler Feeding and Nutrition. Avian Biology Research, 1 (1):5-18.
Sung, J. H., S. J. Choi, S. W. Lee, K. H. Park, and T. W. Moon. (2004). Isoflavones found in Korean soybean paste as 3-hydroxy-3-methylglutaryl Coenzyme A reductase inhibitors. Bioscience Biotechnology Biochemistry, 68 (5):1051-1058.
Surai, P. F. (2000). Effect of selenium and vitamin E content of the maternal diet on the antioxidant system of the yolk and the developing chick. British poultry science, 41 (2):235-243.
Tang, W., Y. Qian, B. Yu, T. Zhang, J. Gao, J. He, Z. Huang, P. Zheng, X. Mao, J. Luo, J. Yu, and D. Chen. (2019). Effects of Bacillus subtilis DSM32315 supplementation and dietary crude protein level on performance, gut barrier function and microbiota profile in weaned piglets1. Journal of animal science, 97 (5):2125-2138.
Tomosada, Y., J. Villena, K. Murata, E. Chiba, T. Shimazu, H. Aso, N. Iwabuchi, J. Z. Xiao, T. Saito, and H. Kitazawa. (2013). Immunoregulatory effect of bifidobacteria strains in porcine intestinal epithelial cells through modulation of ubiquitin-editing enzyme A20 expression. PLoS One, 8 (3):e59259.
Vlaicu, P. A., and T. D. Panaite. (2022). Effect of dietary pumpkin (Cucurbita moschata) seed meal on layer performance and egg quality characteristics. Animal Bioscience, 35 (2):236-246.
Wang, L., A. Li, J. Shi, K. Liu, J. Cheng, D. Song, X. Yan, Y. Wang, and W. Wang. (2020). Effects of different levels of cottonseed meal on laying performance, egg quality, intestinal immunity and hepatic histopathology in laying hens. Food and Agricultural Immunology, 31 (1):803-812.
Wintergerst, E. S., S. Maggini, and D. H. Hornig. (2007). Contribution of selected vitamins and trace elements to immune function. Annals of nutrition and metabolism, 51 (4):301-323.
Wu, X., B. A. Vallance, L. Boyer, K. S. Bergstrom, J. Walker, K. Madsen, J. R. O'Kusky, A. M. Buchan, and K. Jacobson. (2008). Saccharomyces boulardii ameliorates Citrobacter rodentium-induced colitis through actions on bacterial virulence factors. American Journal of Physiology-Gastrointestinal, 294 (1): 295-306.
Yan, F., and P. Waldroup. (2006). Evaluation of Mintrex® manganese as a source of manganese for young broilers. International Journal of Poultry Science, 5 (8):708-713.
Yuceer, M., M. S. Aday, and C. Caner. (2016). Ozone treatment of shell eggs to preserve functional quality and enhance shelf life during storage. Journal of the Science of Food and Agriculture, 96 (8):2755-2763.