تاثیر استفاده از یونجه و بی‌کربنات سدیم در جیره آغازین بر عملکرد گوساله‌های شیری هلشتاین

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش‌آموخته کارشناسی ارشد علوم دامی دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان (اصفهان)، اصفهان، ایران

2 دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان (اصفهان).

3 بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی

چکیده

این آزمایش به منظور بررسی تاثیر استفاده از علوفه یونجه، بی‌کربنات سدیم و استفاده توام آن‌ها در جیره آغازین گوساله‌های شیرخوار بر عملکرد رشد، برخی از متابولیت‌های خون، قابلیت هضم جیره، امتیاز مدفوع و اندازه‌های بدنی گوساله‌ها انجام شد. به این منظور 40 رأس گوساله هلشتاین با میانگین وزن 2/2±6/42 کیلوگرم در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار و 10 تکرار استفاده شد. گوساله‌ها پس از وزن‌کشی در 10 روزگی به مدت 60 روز به‌طور تصادفی با یکی از 4 جیره آزمایشی شامل: 1) جیره آغازین (شاهد) 2) جیره آغازین+15درصد یونجه 3) جیره آغازین+1درصد بی‌کربنات سدیم 4) جیره آغازین+15درصد یونجه+1درصد بی‌کربنات سدیم تغذیه شدند. نتایج نشان داد که افزایش وزن روزانه و وزن نهایی گوساله‌ها با جیره حاوی یونجه + بی‌کربنات سدیم کمتر از سایر گروه‌ها بود (02/0>P)، با‌وجودی‌که مصرف خوراک آغازین روزانه جیره‌های آزمایشی یکسان بود. کمترین راندمان تبدیل خوراک با جیره حاوی یونجه بود که با جیره‌ حاوی یونجه + بی‌کربنات سدیم تفاوت معنی‌داری داشت (05/0>P). امتیاز مدفوع، متابولیت‌های خون در روزهای 35 و 65 آزمایش، اندازه‌های بدن در روزهای 10 و 65 آزمایش تحت تاثیر جیره‌های آزمایشی قرار نگرفت. قابلیت هضم ماده خشک در جیره‌های حاوی یونجه کمتر از جیره شاهد بود (02/0=P)، در حالی که قابلیت هضم ماده آلی، پروتئین خام و دیواره سلولی تحت تاثیر جیره‌های آزمایشی قرار نگرفت. بر اساس نتایج این آزمایش استفاده از یونجه در سطح 15 درصد می‌تواند در بهبود راندمان تبدیل خوراک موثر باشد، اما بی‌کربنات سدیم به‌میزان یک درصد تاثیر مطلوبی بر هیچ‌یک از فراسنجه‌های عملکردی نداشت.

کلیدواژه‌ها


Calsamiglia, S., Blanch, M., Ferret, A. and Moya, D. (2011). Is subacute ruminal acidosis a pH related problem? Causes and toolsfor its control. Animal Feed Science and Technology. 172: 42-50.

Castells, L., Bach, A., Araujo, G., Montoro, C. and Terré. M. (2012). Effect of different forage sources on performance and feeding behavior of Holstein calves. Journal of Dairy Science. 95: 286-293.

Coverdale, J.A., Tyler, H.D., Quigley, J.D. and Brumm, J.A. (2004). Effect of various levels of forage and form of diet on rumen development and growth in calves. Journal of Dairy Science. 87: 2554-2562. 

Daneshvar, D., Khorvash, M., Ghasemi, E., Mahdavi, A.H., Moshiri, B., Mirzaei, M., Pezeshki, A. and Ghaffari, M.H. (2015).The effect of restricted milk feeding through conventional or step-down methods with or without forage provision in starter feed on performance of Holstein bull calves. Journal of Animal Science. 93: 3979-3989.

Drackley, J.K. (2008). Calf nutrition from birth to breeding. Veterinary Clinics of North America: Food Animal Practice. 24: 55-86.

EbnAli, A., Khorvash, M., Ghorbani, G.R., Mahdavi, A.H., Malekkhahi, M., Mirzaei, M., Pezeshki, A. and Ghaffari, M.H. (2016). Effects of forage offering method on performance, rumen fermentation, nutrient digestibility, and nutritional behavior in Holstein dairy calves. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition. (DOI: 10.111/jpn.12442).

Ghosh, S., Mehla, R.K., Sirohi, S.K. and Tomar, S.K. (2011). Performance of crossbred calves with dietary supplementation of garlic extract. Animal phisiology and Animal Nutrition. 95: 449-455.

Hill, T.M., Bateman, H.G., Aldrich, J.M. and Schlotterbeck, R. L. (2008). Effects of the Amount of Chopped Hay or Cottonseed Hulls in a Textured Calf Starter on Young Calf Performance. Journal of Dairy Science. 91: 2684-2693.

Hill, T.M., Bateman, H.G., Aldrich, J.M. and Schlotterbeck, R. L. (2009). Roughage for Diets Fed to Weaned Dairy Calves. The Professional Animal Scientist. 25: 283-288.

Hill, T.M., Bateman, H.G., Aldrich, J.M. and Schlotterbeck, R.L. (2010). Roughage amount, source, and processing for diets fed to weaned dairy calves. The Professional Animal Scientist. 26: 181-187.

Jahani-Moghadam, M., Mahjoubi, E., Yazdi H.M., Cardoso, F.C. and Drackley, J.K. (2015). Effects of alfalfa hay and its physical form (chopped versus pelleted) on performance of Holstein calves. Journal of Dairy Science. 98: 4055-4061.

Khan, M.A., Lee, H.J., Lee, W.S., Kim, H.S., Ki, K.S., Hur, T.Y., Suh, G.H., Kang, S.J. and Choi, Y.J. (2007). Structural growth, rumen development, and metabolic and immune responses of Holstein male calves fed milk through step-down and conventional methods. Journal of Dairy Science. 90:3376-3387.

Khan, M.A., Weary, D.M., and von Keyserlingk, M.A.G. (2011). Hay intake improves performance and rumen development of calves fed higher quantities of milk. Journal of Dairy Science. 94: 3547-3553.

Lesmeister, K.E. and Heinrichs, A.J. (2004). Effects of corn processing on growth characteristics, rumen development, and rumen parameters in neonatal dairy calves. Journal of Dairy Science. 87: 3439-3450.

Mirzaei, M., Khorvash, M., Ghorbani, G.R., Kazemi-Bonchenari, M., Riasi, A., Nabipour, A. and van den Borne, J.J.G.C. (2015). Effects of supplementation level and particle size of alfalfa hay on growth characteristics and rumen development in dairy calves. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition. 99: 553-564.

Phillips, C.J.C. (2004). The effects of forage provision and group size on the behavior of calves. Journal of Dairy Science. 87: 1380-1388.

Porter, J.C., Warner, R.G. and Kertz, A.F. (2007). Effect of fiber level and physical form of starter on growth and development of dairy calves fed no forage. The Professional Animal Scientist. 23: 395-400.

Russell, J.B. and Chow, J.M. (1993). Another theory for the action of ruminal buffer salts. Decreased starch fermentation and propionate production. Journal of Dairy Science. 76: 826-830.

SAS, 2003. SAS User’s Guide Statistics. Version 9.1 Edition. SAS Inst., Cary, NC.

Soberon, F., Raffrenato, E., Everett, R.W. and Van Amburgh, M.E. (2012). Preweaning milk replacer intake and effects on long-term productivity of dairy calves. Journal of Dairy Science. 95:783-793.

Steven, P., Hart, A. and Carl, E. (1984). Effect of sodium bicarbonate and disodium phosphate on animal performance, ruminal metabolism and digestion, in calves. Journal of Dairy science. 67: 10-20.

Terré, M., Pedrals, E., Dalmau, A. and Bach, A. (2013). What do preweaned and weaned calves need in the diet: A high fiber content or a forage source?. Journal of Dairy Science. 96: 5217-5225.

Van Keulen, J., and Young, B.A. (1977). Evaluation of acid-insoluble ash as a natural marker in ruminant digestibility studies. Journal of Animal Science. 44: 282-287.

Warner, R.G. 1991. Nutritional factors affecting the development of a functional ruminant-A historical perspective. PP. 1–12. In: Cornell Nutrition Conference Committee, Ithaca, NY.

Williams, P.E.V., Innes, G.M., Brewer, A. and Magadi, J.P. (1985). The effects of growth, food intake and rumen volume of including untreated or ammonia-treated barley straw in a complete diet for weaning calves. Journal of Animal Production. 41: 63-74.

Zitnan, R., Voigt, J., Schönhausen, U., Wegner, J., Kokardova, M., Hagemeister, H., Levkut, M., Kuhla, S. and Sommer, A. (1998). Influence of dietary concentrate to forage ratio on the development of rumen mucosa in calves. Archives of Animal Nutrition. 51: 279-291.